Şekerbank

Güvendi: İran'daki özelleştirmeler kritik olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güvendi: İran'daki özelleştirmeler kritik olacak
Türkiye'nin İran'daki en büyük yatırımına sahip Gübretaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, İran'daki "yaptırım-sonrası dönemi" değerlendirdi
Tofidass

İran'a yönelik ekonomik yaptırımların kalkmasının ardından gözler bölgede yatırımı bulunan Türk şirketlerine çevrildi. İran'ın en büyük gübre fabrikalarından biri olan Razi Petrokimya'nın en büyük hissedarı konumundaki Gübretaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, yaptırımların kalkmasıyla petrokimya ve doğalgaz alanlarında ciddi bir potansiyel ortaya çıkacağını söyledi.

Ambargoların dün resmi olarak kalkması öncesi hazırlık yaptıklarını aktaran Güvendi, İran'daki fabrikalarında yüzde 50'lere gerileyen kapasite kullanım oranlarını gelişmiş ekonomilerden getirebilecekleri ürünler sayesinde en kısa sürede yüzde 80'lere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Razi Petrokimya'daki kapasite kullanım oranındaki artışın Gübretaş'ın finansallarını da olumlu etkileyeceğini ifade eden Güvendi, emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bu dönemde daha çok altyapılarını güçlendirecek yatırımlara odaklanacaklarını söyledi.

"ÖZELLEŞTİRME KARARLARI KRİTİK OLACAK"

Yeni dönemde İran'daki siyasi iradenin özelleştirme gibi konulardaki tavrının belirleyici olacağını kaydeden Güvendi, Şubat ayındaki parlamento seçimlerinin kritik olduğunu hatırlattı. Güvendi özelleştirmelerle ilgili şunları söyledi: "İran'ın siyasi idaresinin hangi yönde olacağı da çok önemli. Tekrar bir özelleştirme dönemine başlanıp başlanmayacağı kritik olacak. Daha önceki özelleştirmelerde iç kaynaklar kullanılmıştı. Yeni dönemde ise dışarıdan kaynak çekmek için ilk adımın özelleştirmeler olacağını öngörüyoruz. Bu da biraz seçimlere bağlı olacak."

İran'ın dış politika kararlarının ekonomik ilişkilere olası etkisini de değerlendiren Güvendi "Yeni dönemde Batılı şirketlerin doğrudan İran'a gitmek yerine Türkiye üzerinden bir yol izleyeceğini düşünüyorum. Türk şirketleri için de Batılı şirketlerle birlikte hareket etmenin çok daha doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyorum. Böylece dış politikada da bir yumuşama yaşanabilir" diye konuştu.

İran 26 Şubat'ta İslami Danışma Meclisi ve Uzmanlar Meclisi üyelerini belirleyecek seçime gidecek. İran'daki siyasi sistemin en güçlü mevkiindeki Dini Lideri de Uzmanlar Meclisi seçiyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SOFRANIZDAN EKSİK ETMEMENİZ GEREKEN 10 BESİNÖnceki Haber

SOFRANIZDAN EKSİK ETMEMENİZ GEREKEN 10 B...

'Gazlı bez ballı bez olacak'Sonraki Haber

'Gazlı bez ballı bez olacak'

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar