Şekerbank

Gürer, Nevşehir’de hükümetin tarım politikasını eleştirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer, Nevşehir’de hükümetin tarım politikasını eleştirdi
Tofidass

HP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisinin Nevşehir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, hükümetin tarım politikasını eleştirdi. Üreticilerin patatesi maliyetine bile satamaz duruma geldiğini belirten Ömer Fethi Gürer,  Başbakan Binalı Yıldırım’ın 1.5 ay önce verdiği teşvik sözünü bir an önce yerine getirmesi gerektiğini söyledi. 

NEVŞEHİR’E SORUN TESPİT ZİYARETİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin sorunlarını yerinde tespit edip, çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla gittiği Nevşehir’de, çeşitli temaslarda bulundu. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Nevşehir İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, Merkez İlçe Başkanı Semasi Yücel, Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Ülker Pembe Yazıcı ve partililerin de katıldığı toplantıda, hükümetin tarım ve hayvancılıkla ilgili politikalarını eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP’nin uyguladığı tarım politikaları, çitçiyi besiciyi bitirdi. Köylerin boşalmasına neden oldu” dedi. 

TARIMLA İLGİLİ KURUMLAR YOK EDİLİYOR

Özelleştirme mantığı sonucu, ülkenin tarımla ilgili kurumlarının da yok edildiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamında satışa çıkarılmasının beraberinde getireceği olumsuzlukları anlattı. İhale şartnamesinde özelleştirilen fabrikaların 5 yıl süreyle çalıştırılma zorunluluğu bulunmasına rağmen 2019 seçimlerinin hemen ardından bu fabrikaların kapatılacağını ifade etti.  

NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETEN ŞİRKETLER, PANCAR ÜRETİMİNİN YAPILMASINI İSTEMİYOR

Ömer Fethi Gürer, “Nişasta bazlı şeker üreten firmalar, Türkiye’de şeker pancarı üretilmesini istemiyor, dolayısıyla şeker fabrikalarının çalışmasını da istemiyor. Şeker pancarı stratejik bir üründür. Bu üründen binlerce çiftçi direk ve dolaylı yoldan ekmek  yemektedir. Üretici, tarlada çalışan işçi, fabrikada işleyen işçi, nakliyeci, esnaf, besici bu üründen aş ve iş buluyor” şeklinde konuştu. 

PATATES ENTEGRE TESİSİ ŞART

Niğde ve Nevşehir illerinin ülke genelinde en çok patates üretimi yapılan bölgede yer aldığını ve bu iki yılda yaklaşık 2 milyon ton patates üretiminin gerçekleştiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, böylesine yoğun üretimi yapılan bir ürün için bu bölgede bir entegre tesisin bulunmasının, üretici açısından büyük bir kayıp. olduğunu vurguladı. 

BAŞBAKAN, PATATESE TEŞVİK SÖZÜNÜ BİR AN ÖNCE YERİNE GETİRSİN 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Nevşehir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Binali Yıldırım’ın 13 Ocak’taki Niğde ziyaretinde patatese teşvik verileceğini açıklamasının ardından 1.5 ay geçmesine rağmen henüz bir gelişme olmadığını da hatırlattı. Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen yıl verilen teşvik miktarının iki katı oranında patatese ihracat teşviki verileceğini söylediğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, patatese verilecek teşvik miktarının bir an önce açıklanması gerektiğini ifade etti. 50-55 kuruşa mal olan patatesin depolarda 40 kuruşa ancak alıcı bulduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Teşvik açıklanmadığı için tüccar gelmiyor. Önümüzdeki iki ay içinde de depolardaki ürün satılmazsa çürüyecek. Nisan ayında Adana patatesi çıkana kadar Niğde ve Nevşehir’in patatesi satıldı satıldı, yoksa sorun var” dedi. 

TARLADA 30 KURUŞ, MARKETTE 3.5 LİRA

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle büyük sıkıntı içinde olduğuna da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Tohum ithal, gübre ithal, mazot ithal, enerji maliyetleri yüksek. Ürün pahalı mal ediliyor. Çok sayıda çiftçi icralık. Kiminin traktörü bağlı, kiminin tarlası ipotekli. Kredi almakta zorlanıyorlar, ÇKS ye kayıt olmayan çiftçiler yaşadıkları sıkıntılardan dolayı hiçbir destek alamıyorlar. ÇKS’ye kayıtlı olmayanlara, doğal afet zararları ödenmiyor. Meclis’te  Niğde ve Nevşehir yöresinde ürettiğini satamamasından dolayı yaşadığı mağduriyeti dikkate alarak borçlarının ötelenmesi yönünde teklifte bulundum. Borçlarının faizlerinin silinmesini istedim, esnafın da aynı şekilde borçlarının ötelenmesini ve faizlerinin silinmesini önerdim. Çiftçide para yoksa, köylü şehre inmezse esnafta sıkıntılı. Nevşehir tarımda olduğu kadar turizmde de kan kaybediyor. Üretici ürününü satamıyor. Tüketici de pahalıya ürün alıyor. Aracılık sistemi, ürünlerin daha uygun fiyatla satılmasını engelliyor. Bu bağlamda büyük marketlere, hükümet düzenleme yaptı ve ürünlerin doğrudan temin etme yolunu açtı. Ama bakıyorsunuz markette 3.5 lira. 30 kuruşa aldığı patatesi 3.5 liraya satıyor. Nakliyesi ve diğer giderleriyle üzerine de karını eklese 80-90 kuruşa satması lazım ama üreticiden aldığının  kat kat fiyata satıyor. O halde, hükümetin marketlere böyle bir kolaylık sağlamasının karşılığını çiftçi alamayacaksa bu düzenleme kimin için yapıldı? Bu diğer esnafı da bitirdi” diye konuştu. 

AFRİN HAREKATI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırlarımızın terör örgütlerinden temizlenmesi amacıyla Afrin’e düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı’na da değindi. Harekatın başarıyla sonuçlanacağına inandıklarını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP’yi  terörle ilişkilendirmeye çalışanlara tepki gösterdi. CHP’nin terörün her türlüsüne karşı olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, Misak-ı Milli sınırları içinde ülkenin bölünmez bütünlüğünü sahiplenen Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu partiyi, terörle ilişkilendirmeye hiç kimsenin haddi olamayacağını söyledi.  

NEVŞEHİR İL BAŞKANI GÜLMEZ’DEN GÜRER’E TEŞEKKÜR 

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez ise, patates üreticilerinin sorunlarının yerinde tespit edilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Nevşehir’e gelen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e tüm partililer ve Nevşehirliler adına teşekkür etti. Ömer Fethi Gürer’in Niğde’nin olduğu kadar Nevşehir’in de gelen de de tüm Türkiye’nin sorunlarını sürekli Meclis’te gündeme getirdiğini anlatan Kamil Gülmez, “Burada üreticilerin sorunlarını yerinde saptayacağız, İlimizin bazı bölgelerine ziyaretler gerçekleştireceğiz. Bu sorunları sayın milletvekilimiz Meclis’te gündeme getirecek” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Makine Ekipman Ve Sistemlerin Kurulumuna %70 Devlet DesteğiÖnceki Haber

Makine Ekipman Ve Sistemlerin Kurulumuna...

İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Müracaatları BaşladıSonraki Haber

İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Müraca...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar