Şekerbank

Gıda krizi her geçen gün daha da büyüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gıda krizi her geçen gün daha da büyüyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te her geçen gün daha da yükselen gıda krizi riskine karşı iktidarı uyararak acil eylem planı uygulanmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te her geçen gün daha da yükselen gıda krizi riskine karşı iktidarı uyararak acil eylem planı uygulanmasını istedi. Küresel ölçekte gıda fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 22.8, ulusal düzeyde ise çok daha yüksek olduğuna işaret eden Barut, "Ülkemizde mazot ve gübre başta olmak üzere tarımsal üretimde iğneden ipliğe her şeye zam gelirken gıda fiyatlarının daha da artacağı, üretimden uzaklaşan çiftçiler nedeniyle çok ciddi bir kıtlık riskiyle karşılaşacağımız ortada. Derhal acil eylem planı uygulayın, tarıma ve üreticiye destek olun" dedi.
"GIDA GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA"
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaklaşan gıda krizi ve artan fiyatlardan söz eden Ayhan Barut, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) mazot ve gübre gibi tarımsal üretim girdilerindeki fahiş fiyat artışının çiftçileri üretimden kopardığını açıkladı. Yayınlanan raporda, fahiş artışların, gelişmemiş ülkelerin ithalat faturasını artırarak gıda güvenliklerini tehdit edebileceğini belirtti" diye konuştu.
"KRİZ GELİYOR"
Küresel ölçekte gıda fiyatlarındaki artış ve üretim maliyetlerindeki zamlara dikkat çeken Ayhan Barut, iktidarı acil eylem planı ortaya koyarak üretim ve üreticiyi desteklemeye çağırıp şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz ayki düşüşe rağmen küresel ölçekte Gıda Fiyatları Endeksi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı endişelerle, geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 22.8 daha yüksek. Yerli çiftçimizin geçen sene 6 liraya kullandığı mazot 5 kat artarak bu yıl 30 liraya dayandı, gübreden tohuma tüm üretim girdileri fırladı. Çiftçi sayısı hızla azalıyor, çünkü ürettiğinden kazanamayan çiftçi tarımı bırakıyor. Küresel ölçekteki rapor ülkemizdeki vahim durumu teyit ediyor. Yaklaşan gıda krizine karşı tarımı ve çiftçiyi desteklemek zorundasınız. İkaz ediyoruz. Derhal önlem alın, tarıma ve çiftçiye destek verin."

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İl Müdürlüğünden Anlayarak Hızlı Okuma Semineri VerildiÖnceki Haber

İl Müdürlüğünden Anlayarak Hızlı Okuma S...

TMO’ya doğrudan ithalat yoluyla alım yetkisi verildiSonraki Haber

TMO’ya doğrudan ithalat yoluyla alım yet...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar