Şekerbank

Gaziantep'in Kurutulmuş Sebzeleri Dünya Mutfaklarında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep'in Kurutulmuş Sebzeleri Dünya Mutfaklarında
GTB yönetim kurulu başkanı Ahmet Tiryakioğlu: Kurutmalık sebzeler, gastronomi kenti Gaziantep’ten dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Tofidass

Gaziantep'te kışın tüketilmek amacıyla yaz aylarından itibaren hazırlanmaya başlanılan kurutmalıklar, son yıllarda önemli bir ihraç ürünü haline dönüşerek dünya mutfaklarındaki yerini aldı.

Sebze bahçelerinden toplandıktan sonra ev ve tarlalarda ev kadınları ve genç kızlar tarafından önce oyulup, sonra güneşte kurutulan patlıcan, biber, kabak ve acur gibi sebze kurutmalıkları yurt içinin yanı sıra Avrupa ülkelerinden talep görüyor.

Kurutmalık sebze üretiminin daha önceleri Gaziantep'te sadece kış aylarında evlerde tüketilmek amacıyla yapıldığını anımsatan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, son yıllarda bu üretimin ihracat potansiyeline sahip bir sektör haline dönüştüğünü ifade etti.

Kurutmalık işleminde fabrikasyon sistemine geçilmediğinden dolayı oyma ve kurutma işlemlerinin ev kadınları tarafından halen geleneksel yöntemlerle yapıldığına işaret eden Tiryakioğlu,  ”Doğal bir şekilde hazırlanan kurutmalıklara gerek yurt içinden gerekse de yurt dışından her yıl gelen talebin artması kurutmalığı bir sektör halinde dönüştürdü. Yakın zaman içerisinde ülkemizin ihraç ürünleri arasına girmeyi başaran kurutmalık aynı zamanda mevsimlik olarak bu işi yapan yüzlerce aileye de ek kazanç sağlamakta ” dedi.

Gastronomi kenti Gaziantep’in eşsiz mutfak lezzetlerinin başında gelen ve genelde dolma yapımında kullanılan kurutmalıkların Türkiye'nin tüm şehirlerinde talep gördüğünü kaydeden Tiryakioğlu, kurutmalık tüketiminin büyük bölümünün ise iç piyasada gerçekleştiğini söyledi.

BORSA TESCİL EDİYOR

Kurutmalık sebzelerin GTB ’de ‘adet’  üzerinden işlem gördüğünü belirten Tiryakioğlu, 2015 yılında Gaziantep Ticaret Borsasında ortalama 1 milyon lira tutarında yaklaşık 8 milyon adet kurutmalık ürününün işlem gördüğünü açıkladı.

Tiryakioğlu, işlem gören kurutmalıklar arasında patlıcan ve biberin yanı sıra acur, bamya ve kabak gibi diğer sebze kurularının da yer aldığını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2016 Yılı Fındık Alan Bazlı Destekleme Müracaatları 31 Aralık Tarihinde Sona EriyorÖnceki Haber

2016 Yılı Fındık Alan Bazlı Destekleme M...

Antepfıstığında Sevindiren TebliğSonraki Haber

Antepfıstığında Sevindiren Tebliğ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar