Şekerbank

Fındık Kurdu Mücadele Zamanı Yaklaşmakta

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Kurdu Mücadele Zamanı Yaklaşmakta
Tofidass

Fındık bahçelerimizde zarar yapan ‘Fındık Kurdu’ zararlısına karşı mücadele zamanı yaklaşmaktadır. Çiftçilerimiz 6 Mayıs 2017 tarihinden itibaren bahçelerini sık sık kontrol ederek “fındıkların %50’si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır”.

Giresun ilinde ilaçlı mücadeleye bu sene; sahil kolda 11 Mayıs, orta kolda 14 Mayıs, yüksekkolda ise 17 Mayıs tarihinde başlamalı ve bu mücadele en geç 10 gün içerisinde bitirilmelidir.

İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3x3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Rastgele 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin böcek düştüğünde ve meyveler mercimek iriliğine ulaşınca ilaçlamaya başlanmalıdır.

İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz atomizörle 14-17 litre, pülverizatörle 30 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan bu ilaçlama ile yaprak bitleri de kontrol altına alınmaktadır. Fındık yeşil kokarcası görülen bahçelerde fındık kurduna karşı yapılan ilaçlı mücadele de bu zararlıya karşı da etkili olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.

Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması ve ilaçlamanın bir seferde yapılması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak ‘bitki koruma ürünleri uygulama belgesi’ sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.

İlaçlama başlamadan önce arıcılarımızın, arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Fındık üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat edebilirler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bahar, Astım Mevsimi Olmasın!Önceki Haber

Bahar, Astım Mevsimi Olmasın!

Alzheimer’da Doğru Bilinen Yanlışlar!Sonraki Haber

Alzheimer’da Doğru Bilinen Yanlışlar!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar