FAS: Avustralya Buğday Üretimi 29 Milyon Tona Düşecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAS: Avustralya Buğday Üretimi 29 Milyon Tona Düşecek
ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı FAS, Avustralya’da 2026-27 sezonunda buğday üretiminin düşen verim ve ekim alanı nedeniyle 29 milyon tona gerileyeceğini öngördü.

ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Dış Tarım Servisi (FAS) tarafından yayımlanan 28 Nisan tarihli rapora göre, Avustralya’nın buğday üretiminin 2026-27 pazarlama yılında 29 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Bu rakam, bir önceki sezon için tahmin edilen 36 milyon tonun altında kalıyor.

Verim ve ekim alanı düşüşü etkili

Raporda, üretimdeki düşüşün temel nedenleri arasında hasat alanındaki sınırlı daralma ve daha belirgin şekilde verimlerde beklenen gerileme gösterildi.

Hasat alanının, özellikle güney Queensland ve kuzey Yeni Güney Galler’deki kurak koşullar nedeniyle 600 bin hektar (%4,8) azalması bekleniyor. Ayrıca Orta Doğu’daki gelişmelerin ardından yükselen azotlu gübre fiyatlarının, üretim planlarında değişikliğe yol açtığı belirtildi.

İklim riski: El Niño ihtimali

Sezon başlangıcının birçok bölgede olumlu olduğu ifade edilse de sezon içi yağış belirsizliği ve El Niño koşullarının oluşma ihtimali aşağı yönlü riskler arasında yer aldı.

Buğday veriminin hektar başına 2,46 ton seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu değer, 10 yıllık ortalamanın (%3,3) üzerinde olsa da 2025-26 sezonundaki 2,9 tonluk seviyenin oldukça altında kalıyor.

İhracatta da düşüş bekleniyor

Avustralya’nın buğday ihracatının 2026-27 sezonunda 23,5 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Bu düşüşün ana nedeni olarak üretimdeki azalma gösteriliyor.

Ülke, geleneksel olarak 50’den fazla pazara ihracat yaparken, son yıllarda Endonezya en büyük alıcı konumuna yükseldi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Güney Kore Un Fiyatlarına Soruşturma BaşlattıÖnceki Haber

Güney Kore Un Fiyatlarına Soruşturma Baş...

Spike: Ukrayna Ayçiçeği Fiyatı 744 Dolara YükseldiSonraki Haber

Spike: Ukrayna Ayçiçeği Fiyatı 744 Dolar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar