Şekerbank

FAO, Uluslararası Dağlar Günü’nü Türkiye’de kutladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO, Uluslararası Dağlar Günü’nü Türkiye’de kutladı
Bu yılki “Dağlar genç nesiller için önemlidir” teması dağların ve dağ topluluklarının uluslararası toplumun gündeminde daha çok yer alabilmeleri için gençlere öncü olma fırsatı sunuyor
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ‘Uluslararası Dağlar Günü’nü 11 Aralık akşamı ODTÜ Teknokent CoZone’da düzenlenen ‘Uluslararası Dağlar Günü Paneli’ ile kutladı.

Bu sene “Dağlar genç nesiller için önemlidir" teması altında kutlanan günde, dağ ekosistemlerinin korunmasında gençlerin değişimin aktif ajanları ve geleceğin liderleri olarak rollerinin öneminden bahsedildi.

Program Dağ Ortaklığı Koordinatörü Yuka Makino’nun Türkiye’ye hitaben hazırlanan kısa video mesajı ile başladı.

Ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, dağların küresel nüfusun yüzde 15’ine ev sahipliği yaptığını ve dağlarda yaşayan 1.1 milyar insan ve hatta daha da fazlası için gıda kaynağını oluşturduğuna dikkat çekti. İklim krizi ve yarattığı felaketlerin dağları ve bize sunduğu kaynakları da etkilediğine değinen Gutu sözlerine şöyle devam etti:

“Bu seneki temamızın ‘Dağlar genç nesiller için önemlidir’ olması bir tesadüf değil. Gençler sadece değişimin ajanları ve geleceğin liderleri değil; aynı zamanda dağların ve doğal kaynakların da koruyucuları. Bu seneki temamız ile dağların ve dağ topluluklarının uluslararası toplumun gündeminde daha fazla yer alabilmeleri için gençlere öncü olma fırsatı sunmaktan onur duyuyoruz”.

Açılış konuşması ardındnan söz alan FAO Ormancılık Sorumlusu Peter Pechacek sunumunda gezegenimizin yüzde 27’sini kaplayan dağların, bugün küresel gıdanın temininin yüzde 80’ini oluşturan, aralarında mısır, patates, arpa, domates ve elmanın da bulunduğu, 20 bitki türünden altısının menşei bölgesi olduğunu söyledi.

“Uluslararası toplum, dağ topluluklarının yaşamlarına devam edebilmelerine ve dağ ekosistemlerinin sürdürülebilir kalkınmasına yön verecek ulusal ve bölgesel politika ve faaliyetlere destek vererek ihtiyaçlara cevap verebilmelidir” dedi.

Program “Dağlar genç nesiller için neden önemlidir?” konulu panel ile devam etti. Doğa Koruma Merkezi (DKM) Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Lise’in moderatörlüğündeki panel; Gökmen Argun, UNDP GEF SGP Ulusal Koordinatörü; Ercan Selim Kolbakır, MONTIS Trips and Expeditions Kurucu Ortağı;  Ece Saraoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı ve yüksek irtifa tırmanışçısı, Amy Lillis, ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Memuru ve Prof. Dr. Mehmet Somuncu, Ankara Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı’nın katılımlarıyla gerçekleşti. 

Panelde kırsaldan kente devamlı bir göç olduğuna, gençlerin bölgeleri için bir şeyler yapmaktansa temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bölgelerini terk etmek zorunda kaldıklarına değinildi. Gelişmiş ülkelerde ise yerel otoritelerin aldığı ekonomik önlemlerle, bölge istihdamının korunduğu ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunulduğunun ve benzer uygulamaların Türkiye’de de hayata geçmesinin gerekliliğinin altı çizildi.

Her geçen gün artan göçe rağmen, son zamanlarda kentten de dağlık alanlara büyük bir ilgi olduğunun ifade edildiği panelde, özellikle şehirli bireyin bu ilgiyi geçici bir moda olarak algılamamasına, onun yerine bilgisini kırsala taşıyarak dengeyi kurmaya katkıda bulunmasına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

2003’ten beri kutlanan Uluslararası Dağlar Günü, her sene dünya çapında büyük ilgi toplarken, dağda yaşayan insanların geçim kaynaklarının bağlı olduğu üretim değer zincirlerini geliştirmeye odaklanılması için de önemli bir fırsat sunmaktadır.

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tavas İlçesinde Sertifikalı Ceviz Fidanı Dağıtım Töreni YapıldıÖnceki Haber

Tavas İlçesinde Sertifikalı Ceviz Fidanı...

Tavuk Yumurtası Ve Et Üretimi ArttıSonraki Haber

Tavuk Yumurtası Ve Et Üretimi Arttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar