Şekerbank

FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat'ta rekor seviyeye yükseldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat'ta rekor seviyeye yükseldi
Artışa bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülük ederken, erken tahminler önümüzdeki yıl mısır ve buğday için güçlü beklentilere işaret ediyor.
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bugün bildirdiğine göre, dünya gıda fiyatlarına ilişkin kıyaslama göstergesi Şubat ayında artarak bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülüğünde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Şubat ayında ortalama 140,7 puan, Ocak ayından itibaren yüzde 3,9, bir yıl önceki seviyesinin yüzde 24,1 üzerinde ve Şubat 2011'de ulaşılandan 3,1 puan daha yüksek endeks, yaygın olarak işlem gören gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip ediyor.

FAO Bitkisel Yağlar Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 8,5 artarak, çoğunlukla palmiye, soya ve ayçiçeği yağlarına yönelik artan kotasyonların etkisiyle yeni bir rekor seviyeye ulaşarak artışa öncülük etti. Sebze fiyat endeksindeki keskin artışa esas olarak, dünyanın önde gelen ihracatçısı Endonezya'dan palm yağının ihracat kullanılabilirliğinin azalması, Güney Amerika'daki düşük soya fasulyesi üretim beklentileri ve Karadeniz bölgesindeki aksaklıklar nedeniyle daha düşük ayçiçeği yağı ihracatına ilişkin endişeler de dahil olmak üzere birkaç arz yönlü faktöre denk gelen sürekli küresel ithalat talebi neden oldu.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Batı Avrupa ve Okyanusya'daki beklenenden düşük süt arzının yanı sıra özellikle Kuzey Asya ve Orta Doğu'dan gelen kalıcı ithalat talebinin de etkisiyle Şubat ayında Ocak ayına göre ortalama yüzde 6,4 daha yüksek gerçekleşti.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Güney Amerika'daki mahsul koşullarına ilişkin endişelerin devam etmesi, Ukrayna'dan mısır ihracatına ilişkin belirsizliğin ve artan buğday ihracat fiyatlarının bir kombinasyonu nedeniyle, uluslararası mısır fiyatlarının yüzde 5,1 artmasıyla kaba tahıllar için yükselen kotasyonların öncülüğünde bir önceki aya göre yüzde 3,0 arttı. Dünya buğday fiyatları yüzde 2,1 artarak büyük ölçüde Karadeniz limanlarından küresel arz akışına ilişkin belirsizliği yansıttı. Uluslararası pirinç fiyatları, Yakın Doğu Asyalı alıcılardan gelen kokulu pirinç talebi ve bazı ihracatçıların para birimlerinin ABD doları karşısında değer kazanmasıyla yüzde 1,1 arttı.

FAO Et Fiyat Endeksi, uluslararası sığır eti fiyatlarının güçlü küresel ithalat talebi ve Brezilya'daki kesime hazır sığırların sıkı arzı ve Avustralya'da sürünün yeniden inşasına yönelik yüksek talebin etkisiyle yeni bir rekora ulaşmasıyla Ocak ayından itibaren yüzde 1,1 yükseldi. Domuz eti fiyatları yükselirken, küçükbaş ve kümes hayvanları eti Okyanusya'daki yüksek ihraç edilebilir arz ve Bahar Şenliği'nin sona ermesinin ardından Çin'in ithalatının azalması nedeniyle düştü.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Tayland gibi büyük ihracat yapılan ülkelerdeki olumlu üretim beklentilerinin yanı sıra Brezilya'daki büyüme koşullarının iyileşmesiyle yüzde 1,9 geriledi.

"Mahsul koşulları ve yeterli ihracat mevcudiyeti konusundaki endişeler, mevcut küresel gıda fiyat artışlarının sadece bir kısmını açıklıyor. Gıda fiyat enflasyonu için çok daha büyük bir itici yapı, başta enerji, gübre ve yem sektörleri olmak üzere gıda üretiminin dışından geliyor." dedi. "Tüm bu faktörler gıda üreticilerinin kar marjlarını sıkıştırma eğiliminde, bu da onları yatırım yapmaktan ve üretimi genişletmekten vazgeçiriyor."

FAO Gıda Fiyat Endeksi ay boyunca ortalama fiyatları ölçtü, bu nedenle Şubat okuması sadece kısmen Ukrayna'daki çatışmadan kaynaklanan piyasa etkilerini içeriyor.

Dünya buğday ve mısır üretimi 2022'de artıyor

FAO ayrıca, 2022'de dünya çapında tahıl üretimi için ön tahminde bulunan en son Tahıl Arz ve Talep Özeti ‘ne de yer verdi. Küresel buğday üretiminin 790 milyon tona yükseldiği, Kuzey Amerika ve Asya'da beklenen yüksek verim ve kapsamlı ekimin, Avrupa Birliği'nde olası bir hafif düşüşü ve kuraklık koşullarının kuzey Afrika ülkelerinin bazılarında mahsuller üzerindeki olumsuz etkisini azalttığı görülmektedir.

Güney Yarımküre ‘de mısır hasadı yakında başlayacak, Brezilya'nın üretiminin rekor seviyeye ulaşması ve Arjantin ve Güney Afrika'da üretimin ortalama seviyelerinin üzerinde olması öngörülüyor.

FAO, 2021'deki dünya tahıl üretimi tahminini de güncelledi ve şu anda bir önceki yıla göre yüzde 0,7 artışla 2 796 milyon ton olarak gerçekleşti.

2021/2022'deki küresel tahıl kullanımı şu anda yıllık yüzde 1,5 artışla 2 802 milyon ton olarak görülüyor. 2022'de sona eren küresel tahıl stoklarının yıl içinde biraz büyüyerek 836 milyon tona çıkması bekleniyor. FAO'ya göre, bu tahminlere göre, dünya çapındaki tahıl stoklarının kullanım oranı yüzde 29,1'de kalacak ve "sekiz yılın en düşük seviyesine işaret edecek, ancak yine de genel olarak rahat bir tedarik seviyesine işaret edecek".

FAO ayrıca, 2020/2021 seviyesinden yüzde 0,9 artışla dünya hububat ticareti tahminini 484 milyon tona yükseltti. Bu tahmin, Ukrayna'daki çatışmadan potansiyel etkiler üstlenmez. FAO gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu etkileri zaman içinde değerlendirecek.

Kırılgan ülkelerde hububat üretim açığı

FAO'nun Küresel Bilgi ve Erken Uyarı Sistemi (GIEWS) tarafından da bugün yayınlanan son Mahsul Beklentileri ve Gıda Durum Raporu'na göre, dünyadaki 47 Düşük Gelirli Gıda Açığı Ülkesinde (LIFDC) tahıl üretiminin, çatışmalar ve aşırı hava olayları nedeniyle 2021/2022 pazarlama sezonunda 2020/2021'e göre yüzde 5,2 azalması bekleniyor. Bu da LIFDC'lerin toplam ithalat gereksiniminde yüzde sekiz artışla 66,6 milyon tona işaret ediyor.

Üç aylık rapor, şu anda gıda için dış yardıma ihtiyaç duyduğu belirlenen 44 ülkedeki durumla ilgili güncellemelerin yanı sıra dünyadaki bölgesel tahıl üretim eğilimlerinde daha ayrıntılı güncellemeler içerirken, üretim ve ihracatın yanı sıra Ukrayna'daki çatışmaların artmasıyla ilgili geçim kaynaklarına yönelik risklere de dikkat çekiyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
17. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı Çiftçilerle BuluştuÖnceki Haber

17. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı...

Ayçiçek yağı krizi üretimle aşılırSonraki Haber

Ayçiçek yağı krizi üretimle aşılır

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar