Şekerbank

Ekmek İsrafını Önleme Toplantısı Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekmek İsrafını Önleme Toplantısı Düzenlendi
Tofidass

Ülkemizde 2012 yılında yapılan araştırmada; günde yaklaşık 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet ekmeğin israf edildiği ortaya çıkmıştır. Söz konusu ekmek israfının o yılki parasal karşılığı; 1,6 milyar TL’dir. Bu durum; Ülkemizin ekmek israfında dünyada ilk sıralarda yer aldığını göstermekte olup, un ihracatından elde edilen bir yıllık gelire eşdeğerdir. Ayrıca o yıl ki 1.6 Milyar TL ile; 80 adet hastane, 500 adet öğrenci yurdu, 500 adet okul yada 500 km duble yol yapılabilmekte idi.

Bu üzücü sonuçlar; ekmek israfının önlenmesine yönelik tedbirlerin ivedilikle alınmasını gerekli kılmış ve 2013/3 No’lu Başbakanlık Genelgesi ile 17 Ocak 2013’te başlatılan kampanyanın koordinasyonu için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir. Başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme kampanyası” Düzce Valiliğince de sürdürülmektedir.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı başkanlığında; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, TMO Derince Şube Müdürü Cemil Atasoy, TMO Sakarya Ajans Müdürü Cevdet Çeper ve İl Kurum ve Oda Temsilcilerinin katılımı ile toplantı yapıldı.

Toplantıda, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan video ile ekmek israfını önlemede yapılabilecek çalışmalar ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Toplantıda, ekmek israfının başlıca nedenleri olarak; ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, yemekhanelerde tercih edilen roll ekmeğin ambalajsız olarak sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi, fazla ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmaması gösterildi.

TMO tarafından 2013 yılında yapılan kampanya sonucu 2012 yılındaki; 5,95 Milyon adet günlük ekmek israfı 4,9 milyon adete düşürülerek, yıllık 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmış olup, bunun 2013 yılı parasal karşılığı 300 Milyon TL’dir. Tam buğday, kepekli ve ambalajlı roll ekmek ile % 10 azalan ekmek tüketiminin parasal karşılığı ise 2,5 Milyar TL olup, toplamda yıllık 2,8 Milyar TL tasarruf sağlanmıştır.

2013 sonuçlarına göre; ekmek israfının yaklaşık; % 62’si fırınlarda, % 28’i evlerde, % 10’u pansiyon, otel vb. yemekhane ve lokantalardan kaynaklanmaktadır. İsrafın başta ekmek fırınlarından kaynaklanması; fırınlarda ve ilgili diğer paydaşlara yönelik planlama çalışmalarının yapılmasını gerekli olduğu,

İsrafın önlenmesi için; yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi, ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi, ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, fazla ekmeğin en uygun yöntemlerle değerlendirilmesi, insan tüketimine uygun olmayan küflenmemiş bayat ekmek hayvan yemi olarak kullanılabilse dahi israf olduğu bilincinin yerleştirmesi, konularında gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.

Toplantıya katılan temsilcilerden alınan görüşler doğrultusunda konu ile ilgili bir rapor ve eylem planı hazırlanmasına karar verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şebinkarahisar’da Araziler ÇATAK Projesiyle Üretime KatılıyorÖnceki Haber

Şebinkarahisar’da Araziler ÇATAK Projesi...

Muğla'da kaçak dağ keçisi avına 48 bin lira para cezasıSonraki Haber

Muğla'da kaçak dağ keçisi avına 48 bin l...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar