
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ESÜHMİB), Türkiye'nin sektör ihracatının %45'ini karşıladı. TİM İlk 1000'e 13 firmayla girip 1.5 milyar $ kazandırdı. Türkiye şampiyonu da Ege'den çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2024 yılı "İlk 1000 İhracatçı Listesi"nde, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 24 firmayla temsil edilirken, toplam 2 milyar 48 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu başarının önemli bir kısmını Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ESÜHMİB) üyeleri üstlendi.
ESÜHMİB, Türkiye genelindeki su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 45'ini tek başına gerçekleştirerek sektördeki gücünü gösterdi. TİM İlk 1000 ihracatçı listesine 13 firmayla giren ESÜHMİB, listedeki sektör firmaları arasında yüzde 54'lük bir temsil oranına ulaştı. Bu 13 ESÜHMİB üyesi firma, 2024 yılında Türkiye'ye toplam 1.5 milyar dolarlık döviz kazandırdı. Sektörde ilk 5 sırada yer alan firmaların tamamı ESÜHMİB üyesi ihracatçılardan oluştu.
Sektör Şampiyonları Ege'den Çıktı: Muğla Merkezli Firmalar Zirvede
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyesi firmalar arasında öne çıkanlar belirlendi. Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhracat İthalat ve Ticaret A.Ş., 2024 yılında gerçekleştirdiği 342 milyon 699 bin dolarlık ihracatla Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 66. firma olurken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Türkiye ihracat şampiyonu unvanını aldı.
2023 yılının sektör şampiyonu Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş., 2024'te 303 milyon 363 bin dolarlık ihracat performansıyla Türkiye ikinciliğine adını yazdırdı ve genel sıralamada 79. sırada yer buldu. Sektör üçüncülüğünü ise 129 milyon 759 bin dolarlık ihracat tutarıyla Noordzee Su Ürünleri İhracatı Sanayi ve Ticaret A.Ş. elde etti ve genel listede 219. oldu. Sektörde ilk üçte yer alan bu firmaların tamamı su ürünleri alanında faaliyet gösteriyor ve ortak özellikleri Muğla merkezli olmaları.
Diğer öne çıkan Ege firmaları arasında Sürsan Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. 113 milyon 888 bin dolarla dördüncü, Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. 100 milyon 210 bin dolarla beşinci sırada yer aldı. Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri A.Ş. sektör dokuzuncusu olurken, İzmir merkezli Yaşar Dış Ticaret A.Ş. 68 milyon 344 bin dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatıyla sektörde 10. sıraya yerleşti.
Kanatlı sektöründe ise Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş., 65 milyon 209 bin dolar döviz kazandırarak Türkiye genelinde 479. sırada yer alırken, kanatlı sektöründe Türkiye ikinciliği unvanını Ege Bölgesi'ne taşıdı. İlknak Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. sektöründe 17., Özsu Balık Üretim A.Ş. ise 19. en çok ihracat yapan firma oldu. Kanatlı sektöründen TİM İlk 1000'e giren ikinci Egeli firma Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Ticaret Sanayi A.Ş. olurken, Kopuzmar Su Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. de listede yer alan bir diğer Egeli ihracatçı oldu. Listede bir ESÜHMİB firması ise ismini kamuoyu ile paylaşmamayı tercih etti.
Kızıltan: "Beş Alt Sektörde Üretimde Dünyada İlk 10'dayız, Hedef 10 Milyar Dolar"
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün 2000 yılı sonrasında büyük bir gelişim göstererek ihracatın yıldızları arasına girdiğini belirtti. Kızıltan, sektörün 2025 yılı sonunda 4.1 milyar dolar ihracat hedeflediğini açıklarken, "Su ürünleri, kanatlı, yumurta, süt ürünleri, bal alt sektörlerinde dünyanın en modern üretim tesislerine sahibiz. Her alt sektörde üretimlerde dünyanın ilk 10 ülkesi arasındayız" dedi. Türk somonunda son 10 yılda büyük gelişim gösterildiğini ve 500 milyon dolar ihracat potansiyeline ulaşıldığını belirten Kızıltan, 2040 yılı için sektörün 10 milyar dolar ihracat hedefi koyduğunu ve bu hedefe emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.
Girit: "Dünyanın Protein İhtiyacını Karşılıyoruz, Ege'den 5 Milyar Dolar Katkı"
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün dünyanın üç öğün protein ihtiyacını karşılayan geniş bir ürün gamına sahip olduğunu vurguladı. 2025 yılında Egeli ihracatçıların Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatına 1.9 milyar dolarlık katkı hedeflediklerinin altını çizdi.
Ege Bölgesi'nin gıda sektörleri arasında ihracatta lider konuma yükseldiğini belirten Girit, "İşimiz Üretim, Gücümüz İhracat" mottosuyla çalıştıklarını söyledi. Dünya genelindeki gıda fuarlarına katıldıklarını, sektörel ticaret heyetleri, URGE ve TURQUALITY Projelerine yoğun mesai harcadıklarını dile getiren Girit, tüm çabalarının sektörün 2040 yılı için ortaya koyduğu 10 milyar dolarlık ihracat hedefine 5 milyar dolar katkı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın