Şekerbank

“Doğru İşi Doğru Zamanda Yaparsak Tarımda Zenginleşebiliriz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Doğru İşi Doğru Zamanda Yaparsak Tarımda Zenginleşebiliriz”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, Antalya Dostlar Meclisi’nin konuğu oldu. Başkan Çandır, Antalya Dostlar Meclisi Başkanı Kamile Gülgün Yıldırım ve üyelerle bir araya geldi. Toplantıda, Antalya’nın tarımı, ticareti, kent gündemi konuşuldu. Başkan Çandır, 102 yıllık geçmişe sahip Antalya Ticaret Borsası’nın çalışmalarını anlatırken, “Borsa olarak alışkanlıklarımızla değil analizlerleler hareket etmeye çalışıyoruz” dedi.

ANTALYA’NIN OKSİJENİNE SAHİP ÇIKTIK

Antalya’nın oksijen deposu 2630 dönümlük Zeytinpark’a sahip çıktıklarını, Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i marka olarak Antalya’ya kazandırdıklarını, Canlı Hayvan Borsası’nı kurduklarını, yerel ürünlere sahip çıkarak Korkuteli Karyağdı Armudu ve Tavşan Yüreği Zeytin’e coğrafi işaret aldıklarını anlatan Çandır, Antalya tarımla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Çandır, Türkiye’ye örnek olacak Tarım Konseyi’ni kurduklarını belirterek, yapılan çalışmaları anlattı.

HERKES TARIMI KONUŞUYOR

Yıllardır stratejik olduğunu anlatamadıkları tarımı pandeminin bir kalemde anlattığını, Rusya Ukrayna savaşının ardından tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığını söyleyen Çandır, “Artık siyaset ve sporun yanında herkes tarımı konuşuyor” dedi. Çandır, doğru işin doğru zamanda yapılması halinde tarımda zenginleşebileceğimizi ifade etti.

1920-1950 döneminde başta buğday olmak üzere hububat ve mamulleri, 1950-1980 döneminde ise ağırlıkla pamuk olmak üzere, susam ve yer fıstığı ürünleriyle ön plana çıkan Antalya’nın 1980’li yıllardan itibaren sebze üretimine yöneldiğini belirten Çandır, Antalya’nın 8.5 milyon ton üzerinde yaklaşık 16 milyar TL değerindeki bitkisel üretimiyle ülkede birinci sırada yer aldığını kaydetti. Çandır, “Antalya, tarımsal üretim değerinde yaklaşık 20 milyar TL ile ikinci sırada. Kentimiz 2021 yılı TÜİK rakamlarına örtüaltı tarım alanlarının yüzde 43’üne üretim miktarının ise yüzde 51’ine sahip” diye konuştu. 2021 yılında 1 milyar 865 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Antalya bunun yüzde 56’sını oluşturan 1 milyar 50 milyon dolarını tarımsal ihracattan elde ettiğini belirten Çandır, “Her 100 dolarlık yaş sebze ihracatının 44 doları ve her 100 dolarlık domates ihracatının 43 dolarını Antalya’dan yapılmıştır. Narenciye ihracatının ise 3 dolarını Antalya olarak biz yapabilmişiz” dedi.

ÜRÜN HALDEN GEÇMELİ

Ali Çandır, Antalya’da üretilen ürünlerin yüzde 80’inin halden geçerken, 2010 yılından sonra üretilen ürünlerin sadece yüzde 10-15’inin halden geçtiğine dikkat çekerken, bunun fiyat dengesizliğine neden olduğunu kaydetti. Çandır, hal dışındaki işlemlerin kısıtlanması gerektiğini söyledi.

Tarımda veri setinin bozuk olduğunu söyleyen Ali Çandır, “Tarımda sağlıklı datamız yok. Olsa olsa yöntemiyle politika yürütüyoruz” dedi. Devletin verdiği destek ve teşviklerin Antalya’nın aleyhine işlediğini, artık Ağrı’da da Tekirdağ’da da domates üretildiğini kaydeden Çandır, “Antalya tarımda rekabet gücünü kaybetmemek için başka alanlara yönelmeli. Antalya ürün gamını, gelecekte, küresel rekabet avantajı sağlayabileceği tohum, fide üretimi gibi alanlara evirmeliyiz” dedi. Çandır, tarıma özel sosyal güvenlik sisteminin hayata geçirilmesiyle kırsalın güçleneceğini vurguladı.

Ali Çandır, Dostlar Meclisi üyelerinin sorularını da yanıtladı. Toplantı sonunda Kamile Gülgün Yıldırım, Başkan Çandır’a teşekkür plaketi takdim etti.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
5 Haziran Dünya Çevre Gününde Üsküdar’da Büyük EtkinlikÖnceki Haber

5 Haziran Dünya Çevre Gününde Üsküdar’da...

Samsun’da Türk Somonu HasadıSonraki Haber

Samsun’da Türk Somonu Hasadı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar