Şekerbank

Diyarbakır'da Tarım ve Kırsal Kalkınmada Örgütlenme paneli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyarbakır'da Tarım ve Kırsal Kalkınmada Örgütlenme paneli
Tofidass

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında “Tarım ve Kırsal Kalkınmada Örgütlenme Paneli” gerçekleştirildi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya  moderatörlüğünde gerçekleşen panele,  AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, TMMOB Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulsamed Ucaman, Tarım İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar,  Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Akın, TKDK İl Koordinatörü Hikmet Güneş,  Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Zerzevan Kalesi Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı Mehmet Cevat Delil katılım sağladı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren DTSO Başkanı Kaya, Tarım sektörünün bölgenin en önemli sektörlerinden biri olduğunu belirterek,  pandemi sürecinde tarım sektörünün ve sektördeki yerel ve küçük örgütlenmelerinin ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını belirtti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise tarım politikalarını değerlendirmek için Diyarbakır’ın doğru seçim olduğunu belirterek, AB ülkelerinde geliştirilen tarım örgütlenmeleri ve Türkiye’de son yıllarda destekledikleri örgütlemeler hakkında bilgi verdi.

Büyükelçi Berger, tarımsal üretimde tek bedene göre çözüm geliştirilemeyeceğini, yereldeki örgütlerin ve üreticilerin tarımsal politikaların oluşturulması ve yerel sorunların çözüm süreçlerine aktif olarak katılması gerektiğini aktardı. Avrupa ülkelerinde yerelden kamu, sivil toplum, üreticiler vb. farklı bileşenlerin katılımı ile kurdukları yerel eylem gruplarında başarılı olduklarını, şimdi Türkiye’de de yerel eylem gruplarının kuruluşunu desteklediklerini aktardı. Özellikle sivil toplumun yerel sorunların çözüm süreçlerine etkin olarak katılması gerektiğini belirterek yerinde çözümler üretilmesini oldukça önemsediklerini belirtti. Türkiye’de Karadeniz, Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kurulan yerel kalkınma gruplarının da yerinde çözümler üreteceklerine inandıklarını aktardı ve Diyarbakır ilinde 3 yerel kalkınma grubu kuruluşunu desteklediklerini belirtti.

Büyükelçi, AB bütçesinin %50’sini geleneksel olarak tarıma ayırdıklarını, burada ilk hedeflerinin gıda çeşitliliği ve tarımsal üretimin desteklenmesi olduğunu, ancak günümüzde biyoçeşitlilik, tarım kültürünün geliştirilmesi, özellikle kadınların ve gençlerin kendi yörelerinde kalmalarının desteklenmesi gibi çok boyutlu bir yaklaşım geliştirdiklerini aktardı. Pandemi ile de ilave bir boyut oluştuğunu, AB olarak kırsalda doğa ile insan dengesinin kurulması ve geliştirilen çalışmalarda kapsayıcı ve rekabetçiliğin sağlanmasının yanında çevre boyutunun da eklendiği ve bunun için Yeşil Anlaşma hazırladıklarını sözlerine ekledi. Tarımsal destekler ile kırsal alanlarda rekabetçiliğin geliştirilmesi, yerel ürünlerin üretiminin desteklenmesi, tedarik zincirinin kısaltılmasının yanında çevrenin korunmasını da önemsediklerini ve öncelediklerini belirtti.

Panel daha sonra yerel kurumların kırsal kalkınma ve tarımsal örgütlenmeler alanında değerlendirmeleri ile devam etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Batman'da 100 dönüm tarım arazisi yandıÖnceki Haber

Batman'da 100 dönüm tarım arazisi yandı

Başkan Ataç “Vatandaşımız üretmenin hazzını yaşıyor”Sonraki Haber

Başkan Ataç “Vatandaşımız üretmenin hazz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar