6 Şubatta meydana gelen depremde hayvanları telef olan 160 üreticilerimize Yeşilyurt İlçesi Sütlüce Mahallesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı işletmelerden temin edilen 2517 Akkaraman Irkı Koyununun dağıtımı yapıldı.
Yapılan dağıtıma Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Malatya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergül Günaydın, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Selami Aygen, Yeşilyurt İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Berktaş, Yazıhan İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Ersin Yıldırım, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Dağıtımda konuşan Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Selami Aygen; 6 şubatta bir afet yaşadık. Bu afet sonrası can kayıplarımız ve mal varlığımızda kayıplar oldu Bakanlığımız karar aldı. Hayvancılığın süre gelebilmesi için bizzat hayvanı ölene hayvan verilsin şeklinde girişimcilere bulundu ve bizde dağıtımlara başladık. Haftaya keçi dağıtımımız olacak ve daha sonra büyükbaş dağıtımına geçeceğiz. Bugünde sadece şuan Yeşilyurt ve Yazıhan ilçemizi burada dağıttık. Asıl büyük dağıtımımız Akçadağ ve Doğanşehir ilçemizde devam ediyor. Şunu belirtmek istiyorum gördüğünüz üreticilerimiz hayvanları görünce ne güzel hayvan almışsınız diyor. Üreticilerimizin mağduriyetleri var elimizden geldiği kadar en iyi hayvan varlığını alıp teslim edeceğiz. Bölgemizde biliyorsunuz Akkaraman ve Morkaraman ırkı var. Normalde Tarım İşletmelerinde üretilen hayvanlar saf ırk olup, ihale yoluyla satışı yapılmaktadır. Ancak yaşadığımız bu deprem sonrasında Bakanlığımızca bu hayvanlar deprem bölgesindeki illere tahsisi yapılmıştır. Damızlık değeri çok yüksek olup, üreticimiz tarafından yoğun memnuniyet oluşmuştur. Hayvan dağıtımındaki asıl amacımız, ayni yardımlarla üretimin devamlılığını sağlamaktır. Sınır olan bölgeleri göz önüne getirerek seçimimizi ona göre yaptık. Üreticimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Malatya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergül Günaydın; Mal ve can kayıplarımız oldu. Bakanlığımızın böyle güzel bir organizasyonuyla depremde hayvanını kaybeden ekonomik olarak durma noktasına gelen işletmelere hem hayvancılığın devamı hem genetiği yüksek hayvanların getirilmesi sebebiyle yetiştiricilerimiz depremden yaralarını sararak ekonomik anlamda da hem işletmelerine, ailelerine, şehrimize hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yaralar sarıldı. Güzel kaliteli hayvanlar geldi. Damızlık sığır yetiştiricileri birliği olarak İl Müdürlüğümüzle beraber organizasyona ortak olduk. Hayvancılık ülke ekonomisi açısından önemli bir yere sahip. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın; Yaşadığımız büyük bir depremdi. Depremden sonra ahır ve hayvanlarını kaybeden yetiştiricilerimiz vardı. TÜRKVET sistemine kayıtlı olan yetiştiricilerimize tespiti yapılan ve kayıt altına alınan yetiştiricilere ayni olarak hayvan desteği sağlandı. Bölgemize uygun saf ırk olan hayvanlar dağıtılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Üreticimiz; Bizim mallarımız ve canlarımız telef oldu. Kaybettiklerimizi devletimiz bize canlı olarak geri verdi bu heyecanımıza ortak oldu. Devletimize teşekkür ederim. Allah devletimize zeval vermesin. Bu kadar kaliteli geleceğini tahmin etmiyorduk." dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın