Şekerbank

Denizlerimizde Av Yasağı Sona Erdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizlerimizde Av Yasağı Sona Erdi
Tofidass

Denizlerimizde, balıklara sağlıklı üreme imkânı ve süreci tanınması amacıyla bu yıl da 15 Nisan'da başlayan Av Yasağı bugün (yani 1 Eylül) itibarıyla sona ermiş bulunmaktadır. Yasağın kalkmasını heyecanla beklerken bu sırada tüm hazırlıklarını tamamlayan balıkçılarımız "vira bismillah" diyerek dün gece teknelerle denize açılarak siftah yaptılar.

Samsun'da yeni Av Sezonunun açılması vesilesiyle Canik Balıkçı Barınağında düzenlenen açılışta; Samsun Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ, Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun Milletvekili Yusuf Ziya YILMAZ, Canik Kaymakamı Mahmut HALAL, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet BAHADIR, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Halim ÖZDEMİR, TKDK İl Koordinatörü Dr. Bülent TURAN, Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar İl Müdürü Osman AYDIN ile Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Kooperatif Başkanları, teknik personel ve çok sayıda balıkçı hazır bulundu.

Açılışta söz alan Samsun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Atıf MALKOÇ, bu seneden umutlu olduklarını belirterek; 'vira bismillah' diyerek 4.5 aylık bir aradan sonra bu gece yeniden denize ağa atacaklarını söyledi. MALKOÇ; şu an için deniz suyu sıcaklığının yüksek olduğunu, zamanla bu sıcaklığının düşmesiyle bereketli bir sezon geçireceklerini, özellikle Palamut ve Çinekop başta olmak üzere denizde balığın bol olduğuna dair nişanelerin şimdiden var olduğunu ifade ederek yeni Av Sezonunun tüm balıkçılar için kazasız belasız bol kazançlı olmasını temenni etti.

İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM da burada yaptığı konuşmasında: “Öncelikle 2022-2023 Av Sezonunun, sektörün bütün aşamalarında çalışan, emek harcayan üreten tüm paydaşlarımıza hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını yüce Rabbimizden temenni ediyorum. Samsun İlimizde 496 adedi denizlerde ve 121’i iç sularda olmak üzere 617 adet çeşitli boy uzunluğunda balıkçı teknesi bulunmaktadır. Bu yönüyle İlimiz güçlü bir balıkçı teknesi filosuna sahip olup, bu teknelerde 6.179 ruhsatlı balıkçı çalışmaktadır,

Malum olduğu üzere Bakanlığımızın ‘Su Ürünleri’ politikalarının ana hedefi, halkımıza bol ve ucuz balık sağlamak olduğu kadar, deniz, göl, baraj ve nehirlerdeki su ürünleri ve balık kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir avcılık yöntemlerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Bu bağlamda uygulanan avlanma yasağı ile balıkların avlanabilir büyüklüğe gelmesi amaçlanmaktadır. Yıllar itibariyle değişmekle birlikte 300 ile 400 bin ton arasında değiştiği gözlenen Ülkemiz toplam su ürünleri avcılığının yaklaşık % 70- 75'i Karadeniz Bölgemizden gerçekleşmekte, bu oranın da büyük bir kısmı da yalnızca İlimizden sağlanmaktadır.

İlimizde avcılık yoluyla elde edilen Su Ürünleri miktarı yıllık 40- 60 bin ton’lar civarında olup ve bu miktarın önemli bir kısmını Hamsi ve Çaça balığı oluşturmaktadır. Nitekim 2021 yılı içerisinde Ülkemizde en son verilere göre 328.165 ton Su Ürünleri Avcılığı yapılırken, İlimiz 42.843 ton miktarında Avcılık gerçekleştirmek suretiyle bu miktarın önemli bir kısmını üstlenmiştir.

İlimizde bulunan önemli sayıdaki Balık Unu ve Yağı Fabrikaları ile de İşleme Tesislerinde İşlenen bu ürünlerin tamamı, Avrupa Birliği Ülkelerinin yanı sıra Uzak Doğu Ülkelerinden Çin, Japonya, Kore gibi ülkelere ihraç edilmekte ve bu yolla Samsun ekonomisine yıllık 30 milyon doların üstünde döviz girdisi sağlanmaktadır.

Su Ürünleri stoklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için 2021 yılı içerisinde gerek İl Müdürlüğümüz ve gerekse İlçe Müdürlüklerimizde görevli Kontrol ve Denetim elemanlarımızca Samsun İli’nde toplam 2.633 Adet Su Ürünleri Denetimi yapılmış ve bu denetimler sonucu ihlal tespit edilen 105 kişi veya kuruluşa 496.100 TL idari Para cezası uygulanmıştır. Ayrıca Sahil Güvelik Komutanlığı unsurlarınca da hem denizde hem de Balıkçı Barınaklarında denetimler yapılarak, ihlali tespit edilen Balıkçılara gerekli idari para cezaları uygulanmıştır.

Bu vesileyle yeni avlanma döneminin siz balıkçılarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyor, bol bereketli kazasız belasız bir sezon diliyorum.” dedi.  Konuşmaların ardından duaların edildiği tören, tüm katılımcıların balıkçılarla birlikte teknelerle denize açılmasıyla son buldu. ​

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım etkili biçimde desteklenmeliÖnceki Haber

Tarım etkili biçimde desteklenmeli

Büyükşehir'den üreticilere 72 bin zeytin kasası desteğiSonraki Haber

Büyükşehir'den üreticilere 72 bin zeytin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar