Şekerbank

Çiftçi üretmezse millet aç kalacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçi üretmezse millet aç kalacak
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarım topraklarının ranta açıldığını belirterek, "AKP'nin iktidarı döneminde Cumhuriyet tarihinde rekor kırdılar, ilk kez ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü" dedi.
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarım topraklarının ranta açıldığını belirterek, "AKP'nin iktidarı döneminde Cumhuriyet tarihinde rekor kırdılar, ilk kez ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü" dedi. Türkiye'nin AKP eliyle ithalat cennetine döndüğünü ifade eden Barut, tarımsal dış ticarette 35 milyar dolarlık açık bulunduğunu belirtti.

GENEL KURULDA KONUŞTU

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi'nin genel kuruluna katılan Ayhan Barut, burada yaptığı konuşmada, "Hepinizin bildiği üzere toplumun tarımla ilgili ihtiyaçları her dönemde var olacağı için tarım, sürekli bir etkinlik olarak varlığını sürdürecektir. Bu yönüyle, tarım bilimiyle tarım teknolojisini toplum yararına çiftçiyle buluşturan biz ziraat mühendisleri de yolculuğumuzu sürdüreceğiz!" diye konuştu.

TARIMDAKİ ACI TABLOYU PAYLAŞTI

Tarımsal üretim ve güvenli gıda olmazsa sağlıklı bir yaşamın mümkün olmayacağını dile getiren Ayhan Barut, "Bu gerçeğe rağmen ne yazık ki tarımda sorunlar, ziraat mühendisinden çiftçisine, tarım sektöründe faaliyet gösteren esnafından sanayicisine herkes için daha da derinleşti. Ziraat Fakültelerinden mezun olan gençlerimiz kamuya atanamıyor, bilimsel, nitelikli ve kaliteli tarımsal eğitime gereken kaynak aktarılmıyor. Akademi camiamız adeta kaderine terk edilirken, tarımsal kuruluşlarımız giderek etkisizleştiriliyor. Ziraat Fakültesi'ni bitiren mühendislerimiz sınav zorunluluğu gibi akıl almaz bir dayatmayla karşılaşıyor. Tarım topraklarımız ranta açılırken, ne yazık ki üretimden kopartılıp kaybediliyor" şeklinde konuştu.

Tarımsal üretim maliyetlerindeki fahiş artışlara dikkat çeken Barut, şöyle devam etti:
"Tarımsal üretimde çiftçinin en büyük girdi maliyetlerinin arasında yer alan mazot fiyatı AKP iktidara geldiğinde 1.48 liraydı.  Geçen sene 6.5-7 lira olan mazotun fiyatı 14 lirayı da aştı. Türkiye'de yıllık ortalama 5.5-6 milyon ton arasında tarımsal gübre tüketiliyor. Gübrede yüzde 95'i aşan oranda dışa bağımlıyız. Çiftçinin en büyük üretim maliyetlerinden birisini gübre oluşturuyor. Gübre fabrikaları kapatıldığı, ithalata bağımlılık arttığı, Tarım Kredi Kooperatifleri yeterli destek vermediği için gübrede çiftçi mağdur edildi. 2021 yılının Haziran ayında bu 1 ton ÜRE gübresinin fiyatı 3800 lira bandına yükselmişti. Bugün itibariyle 1 ton ÜRE gübresinin fiyatı 12 bin lirayı aştı. Türkiye'de geçen yıl torbası 100-120 lira arasında satılan yem, bugün itibariyle ortalama 240-260 liradan üreticiye satılıyor. Süt üreticisinin ürettiği bir litre süt ile 1.5 kilogram yem, besicilik yapan yetiştiricilerin de ürettiği bir kilogram karkas et karşılığında 25 kilo yem alabilmesi evrensel kuraldır. Ancak et/yem ve süt/yem paritesi, ne yazık ki üretici aleyhine bozulmuştur. Süt üreticisi 1 litre süt karşılığında ancak 800 gram yem alabiliyor. Besicilerimiz de aynı kaderi yaşıyor. Besicimiz bir kilo karkas et sattığında ancak 13 kilo yem alabilmektedir. Süt ve et üreticisi büyük zarar ettiği için hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor."

"DIŞ TİCARET AÇIĞI 35 MİLYAR DOLAR"

Türkiye'de bu yıl çiftçiye verilecek tarımsal destek tutarının 25.8 milyar lira olduğunu anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nun 21. Maddesine göre çiftçiye verilecek destekler, milli gelirin yüzde 1'inden az olamaz. AKP iktidarı bu kanun maddesine rağmen çiftçiye 75 milyar liranın üstünde destek vermesi gerekirken bunun 3'te birini reva görüyor. Yine Tarım Kanunu'nun  aynı maddesine göre bugüne dek çiftçiye verilmeyen destek miktarı 214 milyar lirayı aştı. Yani çiftçinin devletten 214 milyar lira alacağı var. İthalat sevdalısı AKP yönetimi samandan buğdaya, pamuktan mısıra tüm ürünlerde ülkemizi ithalat cennetine çevirdi. Tarımsal dış ticarette açığımız 35 milyar doları aştı. Bu gerçeklere rağmen çiftçinin ürünü para etmedi. Çiftçi sürekli zarar ettiği için tarımsal üretimden uzaklaştı. 2002-2022 arasında 1 milyondan fazla çiftçi tarımdan koptu. Ülkemizin ekim alanları Cumhuriyet tarihinde ilk kez 20 milyon hektarın altına düştü."

"SORUNLARI AŞACAĞIZ"

Türkiye'deki Ziraat Fakültelerinden her yıl yaklaşık 5 bin ziraat mühendisinin mezun olduğuna işaret eden Barut, şunları kaydetti:
"Mezun ziraat mühendisi sayısı 140 bini aştı. Tarım, gıda, orman ve su politikalarına yön veren Tarım ve Orman Bakanlığı'nın asli görevlerini kadrolu personel yerine esnek koşullarda çalıştırılan sözleşmeli personelle yürütmeye çalışması kabul edilemez. Tarımda ziraat mühendisleri başta olmak üzere atama bekleyen gıda mühendisleri, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin sorunlarına çözüm üretilmelidir. Bu güzel memleketimizin her karış toprağını, suyunu, ağacını, böceğini, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini, kısaca tüm varlığını talan ediyorlar. Rant uğruna vahşice doğamıza, dağlarımıza, derelerimize, ormanlarımıza kast edenlerin gözlerini taptıkları para bürümüş. Toprağımızdan suyumuza, ormanlarımızdan gıdamıza her şeye göz dikmiş durumdalar. AKP iktidarı elinde yurdumuz adeta yağmalanıyor. Buna karşı gerekli önlemi almayıp çözüm üretmeyenler, gözümüzü yummamızı, tepki göstermememizi istiyor. Rant sevdalılarının aksine bizler, sizinle ve halkımızla birlikte topraklarımızı sağlığımızı, çevremizi, kentimizi, ormanlarımızı, balığından böceğine tüm canlıların yaşam hakkını, kısaca geleceğimizi savunmayı sürdüreceğiz. 'Ulusal kalkınmanın temeli ziraattir' diyen Ulu Önderimiz Atatürk rehberimiz olmaya devam edecek, O'nun ilkelerine sarılarak her şeyi başaracağız! Kent ve kır yoksullarının özgürlüğü ve refahı için mücadele ederken katledilen Akın Özdemir başkanımızın mücadele mirası bize hep yol gösterecek. Yolumuzu aydınlatan ışığıyla bu karanlığı aşacağız!"

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akay: Hedefimiz Üretim Odaklı ProjelerÖnceki Haber

Akay: Hedefimiz Üretim Odaklı Projeler

Migros, Ordu’da Yumurta Üssü KurduSonraki Haber

Migros, Ordu’da Yumurta Üssü Kurdu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar