CHP’li Öztürkmen: Gaziantep Acilen Afet Bölgesi İlan Edilmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Öztürkmen: Gaziantep Acilen Afet Bölgesi İlan Edilmeli
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2025 yılının tarımda rekor kayıpların yılı olduğunu belirterek Gaziantep’teki "süper hücre" felaketine ve tarımdan kopuşa dikkat çekti.

GAZİANTEP – CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında yayımladığı mesajda, Türkiye tarımının içinde bulunduğu krizin altını çizdi. Öztürkmen, özellikle Gaziantep'te yaşanan doğal afetlerin üreticiyi ekonomik bir yıkıma sürüklediğini ifade etti.

"TARIMDA İSTİHDAM VE ALAN KAYBI KORKUTUCU"

Öztürkmen, 2011 yılında toplam istihdamın %24,8'ini oluşturan tarım sektörünün, Mart 2025 itibarıyla %14,7'ye gerilediğini belirtti. Çiftçi sayısının 2 milyon sınırına dayandığını söyleyen Öztürkmen, "2001'den bu yana 2,3 milyon hektardan fazla tarım arazisi kaybedildi. Çiftçimiz yüksek maliyetler ve iklim krizi nedeniyle toprağını terk ediyor" dedi.

2025: REKOR KAYIPLARIN YILI

TÜİK verilerine dayanarak 2025 yılının tarımsal üretimde dramatik düşüşlere sahne olduğunu kaydeden Öztürkmen, zirai don ve kuraklık nedeniyle meyve üretiminin 10 yıl sonra ilk kez 20 milyon tonun altına düştüğünü bildirdi. Özellikle kayısıda %73,9, kirazda %70,6 ve elmadaki %48,3'lük kayıpların altını çizdi.

ANTEP FISTIĞINDA "SÜPER HÜCRE" YIKIMI

Gaziantep'in Mayıs ayı başında "süper hücre" adı verilen şiddetli bir afetle karşılaştığını hatırlatan Öztürkmen, şunları söyledi: "Antep fıstığında rekolte kaybı %60'ı aştı. Sadece bu yılın mahsulü değil, gelecek yılın tomurcuğu olan 'karagöz'ler de yok oldu. TARSİM, karagöz zararını kapsam dışı bırakıyor; bu hata derhal düzeltilmelidir."

"GAZİANTEP AFET BÖLGESİ OLMALI"

İktidarın Gaziantep için ayırdığı 100 milyon TL'lik ödeneği yetersiz bulan Öztürkmen, bölgenin acilen 'afet bölgesi' ilan edilmesi, çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi ve TARSİM devlet desteğinin %75'e çıkarılması çağrısında bulundu.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP’li Barut: Çiftçi Dünya Çiftçiler Günü’nde Yas TutuyorÖnceki Haber

CHP’li Barut: Çiftçi Dünya Çiftçiler Gün...

CHP’li Sarıbal: Devletin Çiftçiye Olan Borcu 2 Trilyon LiraSonraki Haber

CHP’li Sarıbal: Devletin Çiftçiye Olan B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar