Şekerbank

Ceviz Antraknozu Hastalığı (Gnomonia Leptostyla)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ceviz Antraknozu Hastalığı (Gnomonia Leptostyla)
Tofidass

Ceviz Antraknozu cevizlerde zarar yapan mantari bir hastalıktır. Hastalık, ceviz ağaçlarının yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında belirti oluşturur. Mücadele yapılmadığında önemli derecede verim kaybına neden olur.

Hastalığın belirtileri, a ğacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür. Daha çok bir yaprak ve yaprakçık hastalığı olmasına ra ğmen, çok hasta meyvelerin perikarp (yeşil meyve kabu ğu)’ın dan, meyve içine de geçen hastalık, meyvelerin depolanması sırasında, di ğer fungal etmenlerinde hücuma geçmesine neden olacak zayıf meyveleri oluşturur, meyveler çabucak çürür.

Hastalık, genç yaprakların yaprakçıkları yarı büyüklü ğünü geçtikten sonra enfeksiyon yapmakta, penetrasyon noktasının çevresinde güneşe tutuldu ğunda veya gözle görülür şekilde renk açılmaları yapmaktadır. Daha sonra bu kısımlar sarımsı bir hale ile çevrilerek, orta kısımlar açık kahverengiden, koyu kahverengine de ğişen nekrotik dokulara dönüşür.Nekrotik lekeler noktalar halinde yaprakçık yüzeyine da ğılmış halde görülürken, zamanla birleşerek yaprakçığın belirli bir kısmını veya tamamını kaplar. A ğaç hastalıktan dolayı yaz ayı ortalarında, kenarları nekrozlardan kıvrık, kavruk veya tamamen ölü yapraklarla kaplanarak erken yaprak dökümü başlar. Bazen sonbahar gelmeden a ğaç tamamen yapraksız kalabilir. Ya ğışlı geçen yaz mevsimlerinde gece ve gündüz arası sıcaklık farkı fazla oldu ğu zamanlarda, sabah saatlerinde düşün çi ğ hastalığın hızla yayılmasına neden olur. Hastalık bir yaprak hastalığı oldu ğundan bitkinin asimilasyon (solunum) yüzeyini azaltarak, gelecek yıllara ait sürgün ve meyve oluşumunu olumsuz yönde etkiler ve verim düşüklü ğüne neden olur. Hastalık alçak yerlerde, dere boyu, yamaçlar ve vadi içlerinde açık alanlara göre daha fazla ortaya çıkar. Alınması gereken önlemler : Ceviz Antraknozu hastalığı için muhakkak kültürel ve ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Hastalık kayna ğı olan yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derine gömülmelidir. Ayrıca üzerinde hastalığın lekesi ve derince yaraları bulunan önceki yıllara ait dallar budanıp uzaklaştırılmalıdır.

İlaçlı Mücadele Zamanı : 1.İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakların kedi kulağı olduğu dönem, 2.İlaçlama: Yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde, 3.İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde, 4.Ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.

KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR ve DOZLARI

Etkili madde adı ve oranıFormülasyonuDoz 100 lt suyaİlaçlama ile hasat arasındaki süre (Gün)
Maneb %80WP300 g21

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
2 Ayda Çiftçiye 23 Kilometrelik Sulama Borusu DesteğiÖnceki Haber

2 Ayda Çiftçiye 23 Kilometrelik Sulama B...

Başkan Gürün, Ürünlerin Fiyatını Katlayan Tesisi GezdiSonraki Haber

Başkan Gürün, Ürünlerin Fiyatını Katlaya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar