Şekerbank

Çeltik Üreticisi Fiyat Bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çeltik Üreticisi Fiyat Bekliyor
EDİRNE ZİRAAT ODASI BAŞKANI CENGİZ YORULMAZ ÇELTİK FİYATI BEKLEDİKLERİNİ SÖYLEDİ.
Tofidass

Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne’nin çeltik üretiminde ülkenin yüzde 55’ini üreten bir il olduğunu, çeltik hasadının ise 15 günden beri yapılmaya başlandığını, hasadın yarı yarıya gerçekleşmesine rağmen, alım ile ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi’nden herhangi bir fiyat açıklanması yapılmadığını söyledi.
Cengiz Yorulmaz, çeltik fiyatları konusunda basın toplantısı düzenledi. Fiyat açıklanmamasının gecikmesinin çiftçiyi mağdur edebileceğini belirten Yorulmaz, “Türkiye çeltik üretiminin yüzde 55’i Edirne’de üretilse de ayçiçeğinde olduğu gibi çeltikte de dışarıya bağımlıyız. Ülkenin kendi üretimi ülkeye yetmiyor. Edirne ithalata bağlı bir üründe üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Fiyatlar aşağıya gelmektedir, sanayici biraz kendini kasmakta ve devlet müdahalesi ortaya çıkmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce fiyatları açıklayıp alım yapması gerekiyor. Geçmiş yıllarda bunları yaşadık, Aralık ayında fiyatlar açıklanarak alım yapılıyor. Böyle olunca çeltik üreticisi mağdur oluyor. Toprak Mahsulleri Ofisi bir an önce alım fiyatını açıklayarak, çeltik üreticisinin destekçisi olması gerekiyor. ‘Ofis çiftçinin kara gün dostudur’ yazısı kaldırıldı ama bu görevi yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.
“BEKLENTİMİZ 1,80 LİRA”
Geçen yıl 1,80 kuruşa hatta 2 liraya kadar çıktığını ifade eden Yorulmaz, “Tabi ki hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olmaması için makul bir fiyatın açıklanması gerekiyor. Bu da 55-60 randımanlı çeltiğin yine 1,80 lira bandında olması gerekiyor. Çeltik üreticisinin masrafları çok oluyor ama bizim beklentimiz 1,80 lira gibi bir rakamdır” diye konuştu.
“TÜRK ÇİFTÇİSİ BU MAHSULÜ ÜRETTİĞİ İÇİN ÖDÜLLENDİRİLMELİDİR”
Çeltikte dışarıya bağımlı olduğumuz vurgulayan Yorulmaz, “Türk çiftçisi çeltikte desteklenmesi gerekir. Bakın dünyada plastik çeltik ürettiler, bunlar dünyada yenmeye başlandı. İşte ama öyle ya da böyle insanlara yediriyorlar bu ürünü. İnsan hayatı açısından dünyanın ne kadar emtia da sıkıştığını ve ihtiyacı olduğu için plastiğini bile üretmeye başladı. Türk çiftçisi bu mahsulü ürettiği için bunu ödüllendirmesi gerekirken cezalandırmaması gerekiyor. Raftaki pirinç, ithal ise üzerinde ithal yazacak, karışım olmayacak. Yerli ise yerli yazacak. Sen de tüketici olarak paketi eline aldığında bu ithalmiş diyeceksin, bu da benim Ahmet Aga’nın ürettiği yerli çeltikmiş diyeceksin. İşte orada pakette ayırım yapacaksın. Bazı firmalar karışım da yapıyorlar, biz buna da karşıyız” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sorgun’da Hububat Ekimi BaşladıÖnceki Haber

Sorgun’da Hububat Ekimi Başladı

Ağaçlar sonbaharda çiçek açtıSonraki Haber

Ağaçlar sonbaharda çiçek açtı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar