Şekerbank

Çanakkale'de tarım alanlarını dolu vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale'de tarım alanlarını dolu vurdu
Tofidass

ÇANAKKALE'nin Ezine İlçesine bağlı birçok köyde, ceviz büyüklüğünde yağan dolu ve fırtına nedeniyle tarım arazilerinde büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Yenioba Köyü'nde, fırtınanın kökünden devirdiği onlarca çam ağacı nedeniyle köy yolları kapandı.

Çanakkale'nin Ezine İlçesi'nde, dün akşam saat 19.00'da aniden bastıran ve saat 22.00'ye kadar devam eden sağanak yağmurun ceviz büyüklüğünde doluya dönüşmesi üzerine tarım arazileri ile meyve bahçelerinde büyük çapta zarar oluştu. Onlarca çam ağacının fırtına nedeniyle yıkıldığı Yenioba Köyü'nün diğer köylerle ulaşımını sağlayan yol kapandı. Yenioba Köyü Camisi'nin minaresinin külahı da fırtına nedeniyle yan yattı. Sabah ortaya çıkan tablo üzerine ilk olarak karayolları ekipleri Yenioba Köyü'ne gelerek devrilen ağaçlar nedeniyle kapanan yolu açma çalışması başlattı. 

Zararın meydana geldiği Yenioba ile çevre köylerdeki çiftçilerin durumu bildirmesi üzerine Ezine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, köyleri gezerek, zarar tespiti yapmaya başladı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise, dolu yağışının Ezine ve Ayvacık İlçesinin bir bölümünde etkili olduğunu söyledi. Ezine İlçesine bağlı Yenioba, Kumburun, Çamoba , Mahmudiye, Bozköy, Aktepe, Bergaz, Pınarbaşı, Üvecik ve Çetmi köylerinin doludan etkilendiğini ifade eden Kaya, "Muhtarların ve tarım alanlarının sahiplerinin verdiği bilgilere göre dolu nedeniyle 20 bin dönüm civarında zeytinlik ile 3 bin dönüm civarında sebze alanın zarar gördüğü belirlendi. Ancak kesin zarar, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesindeki komisyonun yapacağı tespitin ardından ortaya çıkacak ve birkaç gün içinde açıklanacak. Biz zarar gören köylülerimizin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunduk. Yetkililer de en kısa sürede gerekeni yapacak" dedi. 

Kaya, doğal afet olan bölgede Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yapılmış olan arazilerde zarar tespiti yapacağını ve buna göre de arazi sahiplerine ödeme yapılacağını söyledi. Dolunun zarar verdiği bölgede zarar gören arazilerin birçoğunda TARSİM sigortası olmadığı yönünde bilgiler edindiklerini anlatan Kaya, bu durumda hükümetin, Bakanlar Kurulu kararıyla borç erteleme ve sıfır faizli kredi gibi desteklemeleri olduğunu söyledi. 

Bayramiç'in Koşuburnu Köyü muhtarı olan ve Ezine'nin Yenioba Köyü'nde kiraladığı tarım arazisine domates yetiştiren Ümit Atmaca, "Pazar akşam başlayan yağışlarda, yağmurla birlikte gelen ceviz büyüklüğündeki dolu taneleri domates tarlası ve meyve bahçelerini yerle bir etti. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Tek çözüm, devletten gelecek olan destek" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karabük'te 128 Genç Çiftçi Hibe Desteği AlacakÖnceki Haber

Karabük'te 128 Genç Çiftçi Hibe Desteği...

Kırşehir'de 128 Genç Çiftçi Hibe Desteği AlacakSonraki Haber

Kırşehir'de 128 Genç Çiftçi Hibe Desteği...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar