Şekerbank

Bitlis’te Yerli Tohum Tespiti, Muhafazası ve Çoğaltılması Projesi Hayata Geçirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bitlis’te Yerli Tohum Tespiti, Muhafazası ve Çoğaltılması Projesi Hayata Geçirildi
Tofidass

Bitlis genelinde yok olmaya yüz tutmuş yerli tohumların muhafazası ve gelecek nesillere aktarılması amacı ile "Bitlis İli Yerli Tohum Tespiti, Muhafazası ve Çoğaltılması Projesi" kapsamında toplanılan yerli tohumların 2017 yılında Bitlis İli Deliktaş köyünde yaklaşık 5 dekar alan üzerinde ekimi yapılmış ekilen tohumların tohumluğa bırakılarak çoğaltım amacı güdülmektedir.

Konu ile ilgili üretim alanını kontrol eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fatih ASAK "Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak İlimize ait yöresel çeşitlerde ve özelliklede sebze çeşitlerinde Hıyar, Domates, Fasulye, Biber, Patlıcan, Reyhan ve Mısır olmak üzere yok olmaya yüz tutmuş yerli tohumlarımızın muhafazası ve gelecek nesillere aktarılması amacı "Bitlis İli Yerli Tohum Tespiti, Muhafazası ve Çoğaltılması Projesi"ni hayata geçirdik. Amacımız bunları muhafaza etmek, bundan sonraki nesillere aktarmak, bu tadı, kokusu ve aroması ile birlikte bu özel tohumlarımızı muhafaza edelim istedik. Bu kapsamda üreticimiz ile birlikte yaklaşık 5 dekarlık bir alanda tohumlarımızın ekimini İlimiz Deliklitaş Köyünde gerçekleştirdik. Tarla kontrollerimize geldik. Ürünlerimizin yerli, yöremize ve Bitlis'imize has olmalarından dolayı hamdolsun çok güzel bir gelişim göstermiştir. Arzu ediyoruz ki ilimize has bu ürünlerimiz, bu tad, bu koku, bu aroma hep muhafaza edilsin. Projenin sonunda nihayetinde birçok tohum elde edilecektir ve bu tohumlarımızı inşallah muhafaza edilecektir. Her yıl bu alanları genişleterek gelecek nesillerimize, ilimize gerek pazarda ve gerekse tohum olarak bu yöresel çeşitlerimizden faydalanmalarını sağlayacağız. Özellikle emeği geçen üreticimiz başta olmak üzere Deliklitaş köyü sakinlerine çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum." dedi

Deliklitaş köyü Muhtarı, üreticiler ve köy sakinleri bu çalışma ile ilgili iyi niyet temennilerinde bulundu ve İl Müdürlüğünce yapılan bu çalışmanın önemine değinerek bu tür çalışmaların devam etmesini talep ettiler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kurban fiyatları yüzde 30 arttıÖnceki Haber

Kurban fiyatları yüzde 30 arttı

Üzüm üreticisine ’Erken hasat’ uyarısıSonraki Haber

Üzüm üreticisine ’Erken hasat’ uyarısı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar