Şekerbank

Bir Kuzuda Bin Lira Zarar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir Kuzuda Bin Lira Zarar
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, “İktidar öylesine üst üste hatalar yaptı ki şu anda süt ve kasaplık büyükbaş hayvancılıkta nasıl derin bir sorun var ise bunun çok daha fazlası küçükbaşta var” dedi.

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle büyükbaş hayvan yetiştiricileri gibi küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin de ciddi zarar ettiğini söyledi. Sarıbal, artan maliyetler karşısında küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin kuzu başına 600 lira ile 1000 lira arasında zarar ettiğini vurguladı.

Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yanlış kararlar küçükbaş hayvancılığı bitiriyor

Sarıbal’ın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ağırlık verdiği konu ise küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin yaşadıkları sorunlardı.

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle büyükbaş hayvan yetiştiricileri gibi küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin de ciddi zarar ettiğini söyleyen Sarıbal, “İktidar öylesine üst üste hatalar yaptı ki şu anda süt ve kasaplık büyükbaş hayvancılıkta nasıl derin bir sorun var ise bunun çok daha fazlası küçükbaşta var” dedi.

2019 yılında yapılan Tarım Şurası’nda küçükbaş hayvan sayısının ülke nüfusa denk gelecek sayıya çıkarılacağı söylendiğini ancak açıklanan küçükbaş hayvan sayısın 58 milyon olduğunu söyleyen Sarıbal, “Bu rakam da kesinlikle doğru değil” dedi.

Son yıllarda yapılan küçükbaş hayvan ihracatı kısıtlamaları yurt dışı pazar kaybına neden olduğunu ve üreticiyi mağdur ettiğini aktaran Sarıbal, Et Süt Kurumu ve Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin ucuza et satması gibi kararların sektöre zarar verdiğini anlattı.

300 koyuna bir araba

Küçükbaş üreticisinin bundan birkaç yıl önce 1 koyun sattığında 1 ton arpa alırken, bugün 1 ton arpa için 3 koyun satmak zorunda kaldığını kaydeden Sarıbal, aynı şekilde bir yıl önce 100 baş küçükbaş hayvanla bir araba alabiliyorken, aynı arabayı bugün alabilmesi için 300 küçükbaş hayvan satmak zorunda kaldığını ifade etti.

Artan yem maliyetleri karısında küçükbaş hayvan üreticisinin her gün zarar ettiğini belirten Sarıbal, “Küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin bugün kuzu başına 600 lira ile 1000 lira arasında zarar ediyor. Üretici artık damızlıklarını, koyunlarını satma noktasına geldi. Üretimde çıkmaya başladı. Sektördeki en önemli tehlike bu. Çiftçi etin kilosunu 120 liranın altında sattığı sürece zarar etmeye devam edecek. Bu alanda ciddi bir desteklemeye ihtiyaç var” diye konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mutlu Akü Denizli’deki çiftçilerle bir araya geldiÖnceki Haber

Mutlu Akü Denizli’deki çiftçilerle bir a...

Bebeklerde Antibiyotik TehlikesiSonraki Haber

Bebeklerde Antibiyotik Tehlikesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar