Şekerbank

Biçerdöver Kontrolleri Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Biçerdöver Kontrolleri Devam Ediyor
Bursa'da Haziran ayının ikinci yarısında hububat hasadının başlaması ile birlikte biçerdöver hasat kontrolleri aralıksız devam ediyor.
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl yayınlanan "Biçerdöver Kontrol Talimatı" gereği hazırlanan Valilik tebliği hasat yapılan tüm köylere gönderilerek askıya çıkarılmaktadır. İlimizde buğday hasadı  ile birlikte kontrollerde devam etmektedir.

Kabul edilebilir dane kaybı sınırı % 2

Kontroller sırasında kabul edilebilir dane kaybı sınırı olan yüzde % 2 lik oranının aşılmaması için Bursa İlinde koordinatör ve koordinatör yardımcısı ile birlikte ilçelerde dahil olmak üzere  konu ile ilgili eğitim almış ve Valilikçe görevlendirilmiş 14 ekip ve 46  kişiden oluşan biçerdöver kontrolörü ile hizmet verilmektedir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik,

"Bursa ili olarak iklim verilerin normal seyrettiği yıllarda buğday ve arpa da hasat zamanı merkez köyler ile Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde 18 Haziranda, İnegöl ve Yenişehir ilçelerinde 28 Haziran, Keles, Orhaneli ilçelerinde 10 Temmuz tarihlerinde başlamakta olup yaklaşık iki aylık bir dönem sürecinde hasat devam etmektedir.  Ayçiçeği ve çeltik hasadı 15 Eylülde başlayıp ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir.  Dane mısırda ise hasat,  ekim ayından başlayıp mart ayına kadar devam eden daha geniş bir zaman diliminde gerçekleştirilmektedir.

Üretimin %90 lık kısmı Biçerdöverle Hasat Edilmektedir.

Ülkemizde tahıl   ve ayçiçeğinin toplamı olan, 118.979.173 da. alanın yaklaşık % 90 lık kısmının hasadı ise biçerdöverlerle gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir.

Ülkemizde ekili tahıl  alanının  % 0,97 lik   kısmı, dane mısırın %1,97 lik kısmı,  ayçiçeği alanının %2,38 lik kısmı İlimizde bulunmaktadır. Üretilen tahılın ise   %1,11 i , dane mısırın 2,27 si ,  ayçiçeğinin  %2,12 si İlimizde üretilmektedir. 2014 yılında İlimizde 1.255.754 da. tahıl   ve 124.035 da. ayçiçeği olmak üzere toplam 1.381.789 da. alanın yaklaşık % 90 lık kısmı olan 1.243.691 da.  alan Biçerdöverle hasat edilmiştir."  dedi.

Açıklamasının sonunda amaçlarının büyük emeklerle üretilen ürünün en az kayıpla hasat edilmesi olduğunu hatırlatan İl Müdürü Çelik, "Kabul edilebilir % 2 sınırının üzerinde yaşanabilecek her bir puan artışın ülke genelinde yüzbinlerce tona tekabül edeceğini belirterek, başta operatörler olmak üzere üreticilerinde bunun bilincinde olmaları gerektiğini belirterek üreticilere ve operatörlere hayırlı bir hasat sezonu geçirmelerini temenni ederim." dedi.​

Hasat sırasında meydana gelebilecek olumsuzluklar, kontrolörler tarafından değerlendirilerek gerektiğinde Kabahatler Kanununun 32. maddesi gereğince biçerdöver sahiplerine idari yaptırım kararı uygulanabilmektedir. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Adana'daki şüpheli ölümlerin sebebi belli olduÖnceki Haber

Adana'daki şüpheli ölümlerin sebebi bell...

Ağrı'nın ilçelerinde biyokaçakçılıkla mücadele seminerleri tamamlandıSonraki Haber

Ağrı'nın ilçelerinde biyokaçakçılıkla mü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar