Şekerbank

Başkan Ergün: Üreticimizin yanında yer alan projelerin içinde olduk

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Ergün: Üreticimizin yanında yer alan projelerin içinde olduk
Tofidass

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de telekonferans yöntemiyle katıldığı Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Sezonunun Açılışı ve Geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni’ne katıldı. Bakan Bekir Pakdemirli tarafından kuru üzüm fiyatının açıklandığı törende, sezonun ilk kuru üzümü de açık arttırma usulü ile satıldı.

Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Sezonunun Açılışı ve Geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni Kurşunlu Han'da gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de telekonferans yöntemiyle katıldığı törende Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Milletvekilleri, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı. Tören için ilk çekirdeksiz kurumu üzümü Ticaret Borsasına Yukarı Çobanisa Mahallesi'nden Mehmet Görgülü getirdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap yaptı.

"Üreticimizin Yanında Yer Alan Projelerin İçinde Olduk"

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de törende bir konuşma yaptı. Başkan Ergün, "Türkiye geneli kuru meyve ve mamulleri ihracatında başı, çekirdeksiz kuru üzüm çekiyor. Bu ürün grubunun lokomotifi ise Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü. Üretimin yüzde 90’dan fazlası, ihracatın ise yüzde 85’ten fazlası Manisa’mızda gerçekleştiriliyor. Tabi bu milli gelir kaynağının altyapısında başta çitçilerimiz olmak üzere tüccarlarımızın, ihracatçı işletmelerimizin, borsamızın yoğun emek ve çabaları var. Öncelikle bu uğurda emek veren, alın teri döken herkese teşekkür ediyorum. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de her zaman üreticimiz yanında yer alan projelerin içinde olduk. Zirai Don Tehlikesi ile Hastalık ve Zararlılarının mücadele zamanlarının önceden tespit edilerek üreticilere duyurulması esasına dayanan 'Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi' kurduk. 2015 yılında 311 bin TL maliyetle 14 adet elektronik iklim istasyonu-tahmin ve erken uyarı cihazını Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak aldık ve istasyonların montajını tamamlayarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze teslim etmiştik. 2020 yılında da 508 bin lira bedelle 24 adet daha erken uyarı istasyonu alarak, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze yine teslimini yaptık. Şehzadeler Belediyemizin 2 adet, Demirci Ziraat Odamızın 6 adet istasyon alımıyla ilimizde 46 adet tahmin ve erken uyarı istasyonu hizmet vermekte. Bu sayıyla Manisa, Türkiye’de en fazla tahmin ve erken uyarı istasyonuna sahip il konumuna geldi. Bu önemli projemiz Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Akıllı Şehirler Fikir ve Proje Uygulama Yarışması”nda ödül almaya hak kazandı" dedi.

"440 adet Serayı Üreticilerimize Teslim Edeceğiz"

Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızın değerlendirilmesi ve arazilerin sulu tarıma açılabilmesi için gölet yapımı, kapalı sulama sistemlerinin kurulması, Hayvan İçme Suyu Göletleri yapımı, bakım ve onarımı çalışmalarımız il genelinde devam ediyor. Halihazırda 6 bin dekar tarım arazisinde sulama suyu Büyükşehir Belediyemize ait tesisler tarafından sağlanmaktadır. Görev dönemimiz sonuna kadar bu rakamı 20 bin dekara çıkarmayı hedefliyoruz. Sulama göletleri, damlama sulama sistemleri, sulama kooperatiflerimize desteklerimiz 2014 yılından bu yana aralıksız devam etmekte. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz için 124 adet yeni Hayvan İçme Suyu göleti yaptık. 188 adet gölette temizlik ve genişletme çalışmasını tamamladık. Bu yılın sonuna kadar 20 adet yeni Hayvan İçme Suyu Göleti yapımı için de çalışmalara başladık.2016 yılında ilimizde seracılığın geliştirilmesi projesini başlattık. 2019 yılı başına kadar toplam 220 adet seranın anahtar teslim montajını tamamlayarak hak sahibi üreticilerimize teslim ettik. Proje tutarının yüzde 75’i Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı katkısı yüzde 25’i üreticiler tarafından öz kaynak olarak karşılanıyor. 2020 yılında 120 adet sera kurulumu için montaj çalışmalarına başladık. 100 adet daha yeni sera kurulumu için de ihale hazırlıklarımızı başlattık. Yıl sonuna kadar 440 adet serayı üreticilerimize inşallah teslim etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"Üreticilerimizi Kalkındırmaya Devam Edeceğiz"

Meyveciliği geliştirme projesinden de bahseden Başkan Ergün, "17 ilçemizde 182 bin 614 adet zeytin fidanı, 38 bin 133 adet ceviz fidanı, 22 bin 100 adet badem, 7 bin 500 adet Hünnap fidanı olmak üzere toplam 250 bin 347 adet fidan üreticilerimize teslim edildi ve toprakla buluşturuldu. 2020 yılı güz dikim döneminde talep edilen 25 bin adet muhtelif meyve fidanını temin ederek, üreticimize teslim edeceğiz ve toprakla buluşmasına vesile olacağız. Çilek alanlarının örtü altına alınması, ürün kasası, kırağı örtüsü, zirai ilaçlama suyu temini, dolum tesisi, sulama amaçlı havuz ve su depoları yapımı gibi konularda da üreticilerimize destek oluyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle kooperatifçiliğin geliştirilmesi, üreticilerden doğrudan ürün alımı yapılması, biyolojik ve biyoteknik mücadele konularında da ortak çalışmalarımızı başlattık. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Manisalı üreticilerimizi, çiftçilerimizi kalkındırma gayreti içinde olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Telekonferans Yöntemiyle

Programa telekonferans yönetimiyle katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Manisalılara seslendi. Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının tamamına yakınının Manisa'da yapıldığını belirten Pakdemirli, "Manisa’dan yıllık ortalama 250 bin tonluk üzüm ihracatı yapılmakta ve bu sayede ülke ekonomimize 500 milyon dolar gelir kazandırılmaktadır. Manisa, üzümü katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarabilmiş bir şehirdir" dedi. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Manisa Milletvekilleri, telekonferans yönetimiyle Bakan Pakdemirli ile konuştu. Başkan Ergün, "Sayın Bakanım, Geçen sene bize Manisa'da müjdeli haberler vermiştiniz. Bugün bütün üretici kardeşlerimiz sizin vereceğiniz müjdeli haberleri bekliyor. İnşallah ülkemiz ekonomisine, çiftçi kardeşlerimize güzel bir fiyatı verdiğiniz noktada memleketinizde çok daha mutlu yüzler olduğunu göreceğiz" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, daha sonra kuru üzüm fiyatını açıkladı. Bakan Pakdemirli, 2020 yılı kuru üzüm alım fiyatının 9 numara için 12,5 lira olduğunu açıkladı. Törende son olarak ilk kuru üzümün açık arttırma ile satışı gerçekleştirildi. Sezonun ilk kuru üzümünü yetiştiren Yukarı Çobanisa Mahallesi'nden Mehmet Görgülü'nün Ticaret Borsası'na getirdiği üzüm, kilogramı 3 bin liradan satışı gerçekleştirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ata Tohumları Depolanmaya BaşlandıÖnceki Haber

Ata Tohumları Depolanmaya Başlandı

Büyükşehir, çiftçinin yüzünü güldürüyorSonraki Haber

Büyükşehir, çiftçinin yüzünü güldürüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar