Şekerbank

Bal Araştırma Projelerine 60 Milyon Lira Destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bal Araştırma Projelerine 60 Milyon Lira Destek
Tofidass

Bingöl Üniversitesi, arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler üzerine çalışma yapacak araştırmacılara 60 milyon lira destek verecek.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca (YÖK) yürütülen "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi'nin arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler üzerine yapılacak çalışmalar için hazırladığı 60 milyon lira bütçeli proje, YÖK ve Kalkınma Bakanlığı'nca kabul edildi. Konu hakkında Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, bu bütçenin Bingöl için çok önem arz ettiğini ifade etti.

Bu kapsamda, Apimondia Dünya Arıcılar Kongresi'nde 120 ülkeden arıcıların katıldığı yarışmada ikinci seçilen Bingöl balının kalitesini artırmaya yönelik bilimsel çalışma başlatan üniversite, bunun için arı ve arı ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla araştırmacılara 14 başlıkta proje çağrısı yaptı.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, yaptığı açıklamada, evrensel bilimin, teknolojik gelişmelerin, topluma katkı sağlayan projelerin öncüsü olan üniversitenin 15 bini aşkın öğrencisi, 557 öğretim elemanı ve 22 akademik birimiyle eğitimde öncü bir rol alma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

Çapak, 2006 sonrası kurulan 42 üniversite arasından Bingöl Üniversitesi'nin "pilot üniversite" olarak seçildiğini anımsatarak, bu nedenle YÖK, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın üniversitelerine önemli katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Üniversiteye devredilen ormanlık alanda Kültür Merkezi, rekreasyon ve piknik alanı yapılacağını anlatan Çapak, "Kampüsümüz sadece bir üniversite kampüsü değil, aynı zamanda halkın da uğrayabileceği uğrak bir alan olacak" dedi.

Başvuru 12 Şubat'a kadar

Arı ve arı ürünleri ile ilgili bütün birimlerin işbirliği halinde çalışmalar yürüttüğünü belirten Çapak, "Arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler üzerinde yoğunlaştık. Bu noktada Kalkınma Bakanlığına ve YÖK'e sunduğumuz projelerimiz kabul gördü. Bunun için 60 milyon lira ödenek üniversitemize verildi. 14 proje çağrısına da çıktık, proje başvuruları 12 Şubat'a kadar sürecek" dedi.

Zengin bitki örtüsünden kaynaklanıyor

"Arı, arı ürünleri dediğimizde bal akla geliyor." diyen Çapak, şunları kaydetti: "Bingöl'ün balda ve endemik bitkilerde önemli bir potansiyeli var. Evliya Çelebi bile kendi döneminde Seyahatnamesinde Bingöl'deki binlerce bitkinin varlığından bahsediyor. Bal kalitesinin zengin bitki örtüsünden kaynaklandığını düşünüyoruz. Dolayısıyla projemizin bir ayağı da endemik bitkilerdir. Bu noktada hem endemik bitkileri tespit etmek, sertifikasyon çalışmaları yapmak, arı hastalıklarını engellemek, balı tescil etmek ve markalaştırmakve yeni ürünler elde etmek gibi birçok projeleri destekleyeceğiz."

"Bal ormanları oluşturulacak"

Prof. Dr. Çapak, arı ve arı ürünlerinin tıp sanayisinde kullanılmasını yaygınlaştırmak ile ilgili uluslararası düzeyde araştırmacıların proje sunabileceğini belirtti.

Yoğun proje başvurusu beklediklerini aktaran Çapak, şöyle dedi: "Başka üniversitelerden de araştırmacı olarak projelerimizin içerisinde yer alabilirler. Uluslararası düzeyde katılım bekliyoruz. Sadece bir proje yok. Arı hastalıklardan alternatif tıpa kadar, balın tescillenmesinden kalitesinin artırılmasına kadar bütün alanı kapsıyor. Belki de endemik bitkilerin tespitinden sonra bal ormanları ya da agro-science (tarım bilimi) dediğimiz alanlar oluşturulacak. Bunların tamamından bal üreticileri faydalanacak."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarla Bitkileri Islahı Ders Notlarında Cennetlik TarımÖnceki Haber

Tarla Bitkileri Islahı Ders Notlarında C...

Zeytinde Bilinçli Hasat, Rekolteyi ArttırdıSonraki Haber

Zeytinde Bilinçli Hasat, Rekolteyi Arttı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar