Şekerbank

BAĞKUR BORCUNU ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİYE BİR DE PRİM YÜKÜ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BAĞKUR BORCUNU ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİYE BİR DE PRİM YÜKÜ
Tofidass

Son yıllarda ülkemizde uygulanan niteliksiz tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin zor günler yaşadığını, borçlarını ödeyemediklerini ve köyden kente göçlerin yaşandığını belirten CHP’li Okan Gaytancıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya, son zamlarla birlikte Bağ-Kur Prim borçlarını da ödeyemez hale gelen çiftçinin durumunu sordu.

VERDİĞİNİZ SÖZE NE OLDU?
Maliye Bakanı Naci Ağbal geçtiğimiz günlerde esnafın vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirtmiş ,geçmişte taksitlendirdikleri halde borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara ikinci bir imkan tanınacağını söyleyerek, taksitlerinin ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olabileceklerini açıklamıştı.

ÇİFTÇİNİN YASAL HAKKI HÜKÜMET TARAFINDAN VERİLMİYOR 
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, çiftçinin yasal olarak milli gelirden yüzde 1 oranında destek alma hakkının bile hükümet tarafından verilmediğini, bunun yarısının ödendiğini ifade etti. Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi de olan Gaytancıoğlu, piyasadaki durgunluk nedeniyle çiftçinin de esnaf gibi prim borçlarını ödeyemediğini söyledi. AKP’nin kırsalı yok ettiğini savunan Gaytancıoğlu, ithalata dayalı politikalarla birilerinin zengin edildiğini vurguladı. Bayramdan önce açıklanan buğday alım fiyatının 91 kuruş ile geçen yıla göre sadece 5 kuruş artırılarak enflasyonun bile altında kaldığına işaret eden Gaytancıoğlu, açıklanan teşvik paketleri, varlık barışı vd. düzenlemelerin nedeninin ekonomik durgunluktan kaynaklandığını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlanması istemiyle CHP Genel Başkan Başdanışmanı Gaytancıoğlu’nun vermiş olduğu soru önergesi şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda yer alan sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.12.07.2016

Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU
CHP Edirne Milletvekili

Son yıllarda ülkemizde uygulanan niteliksiz tarım politikaları nedeniyle çiftçilerimiz zor günler yaşamakta, borçlarını ödeyememekte ve köyden kente göçler yaşanmaktadır. Maliyetlerin yüksekliğinin yanında çiftçimiz son zamlarla birlikte Bağ-Kur Prim borçlarını da ödeyemez hale gelmiştir. Maliye Bakanı Naci Ağbal geçtiğimiz günlerde esnafın vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirtmiş ,geçmişte taksitlendirdikleri halde borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara ikinci bir imkan tanınacağını söyleyerek, taksitlerinin ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olabileceklerini açıklamıştır. Bu söylem kamuoyunda esnafa müjde olarak açıklanmış ancak yıllardır çok zor koşullarda üretim yapan çiftçilerimiz ile ilgili bu konuda bir açıklama ve de çalışma yapılmamıştır. Son asgari ücret zammıyla çiftçinin prim yükü aylık asgari 435 lira 63 kuruş, yıllık 5 bin 227 lira 56 kuruşa yükselmiş bu durumda çiftçimizi prim borçlarını ödeyemez hale getirmiştir.

Buna göre;
1. 2016 yılının ilk 6 ayında Türkiye Genelinde Tarım Bağ-kur prim borcunu ödeyemeyen çiftçi sayısı kaçtır?

2. 2016 yılının ilk 6 ayında Edirne İlimizde Tarım Bağ-Kur prim borcunu ödeyemeyen çiftçi sayısı kaçtır?

3. Prim borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimize yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP heyeti, tarım için bölgedeÖnceki Haber

CHP heyeti, tarım için bölgede

Karadeniz’e yetecek patates var depo yokSonraki Haber

Karadeniz’e yetecek patates var depo yok

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar