Şekerbank

Ayçiçeği rekora doğru!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayçiçeği rekora doğru!
Türkiye'nin ayçiçeği ambarı Trakya genelinde Mayıs ayı itibariyle kendini gösteren, son günlerdeyse etkisini oldukça arttıran yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü... Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, yağışlar sonucu hızla sarıya boyanan bölgede bu yıl ayçiçeği ürününün tarihindeki en verimli yılına girdiğini belirtti...
Tofidass

Trakya genelinde Mayıs ayı itibariyle kendini gösteren, son günlerdeyse etkisini oldukça arttıran yağışlar ekimi tamamlanan Ayçiçeği üreticisinin yüzünü güldürdü.
Trakya çiftçisi, geçtiğimiz günlerde hasadı başlayan Buğday'da beklediği verimi alamazken, son günlerdeki yoğun yağışla birlikte umutlarını Ayçiçeği'ne bağladı. Özellikle Haziran ayı başından bu yana yağan 'kırk ikindi' yağmuru da denilen yağışların Ayçiçeği'ndeki beklenen verimin habercisi olduğunu düşünen üretici dört gözle Eylül ayındaki hasad dönemini bekliyor.    
“AYÇİÇEĞİ TARİHİNİN EN VERİMLİ YILINA GİRİYOR”
Edirne Ziraat Odası (EZO) Meclis Başkanı Erdal Akgün, geride bıraktığımız kış aylarındaki yağışlarla birlikte ümitlerinin arttığını, son günlerdeki yağışlarınsa Ayçiçeği'ndeki büyük verimin habercisi olduğunu söyledi. Akgün; “Kış ayının çok yağışlı geçmesinden dolayı Ayçiçeği'nde umutlarımız ekiminden önce de artmıştı. Ektikten 1 ay sonra başlayan yağışlarla Ayçiçeği gerçekten müthiş derecede gelişim gösterdi, tarihin en verimli yılına giriyor. İnşallah dolu gibi herhangi bir elem, keder yaşamayız diyorum. Artık şimdiden sonra ne kadar sıcak olursa olsun o sıcağın da faydasını göreceği kanaatindeyiz” dedi. 
“AVRUPA STANDARTLARININ ÜZERİNDE TARIM YAPIYORUZ”
Edirne ve Trakya'nın Avrupa standartlarının üzerinde tarım yaptığını söyleyen Akgün; “Ben çok iddialıyım Edirne ve Trakya Avrupa standartlarının üzerinde tarım yapan bir bölge. Avrupa'daki üreticiden eksiğimiz sadece sulama olanaklarımızın çok kıt olmasından dolayı verimde mücadele edemiyorduk onlarla. Ama bu yıl doğal ortamdan yağmurlardan dolayı işimizi de iyi yaptık ve yağmurlarla birlikte Ayçiçeği'nde tarihin en verimli harmanı geliyor” diye konuştu. 
“DEVLET'TEN VE TRAKYA BİRLİK'TEN DE YARDIM BEKLİYORUZ”
EZO Meclis Başkanı Akgün; “Devletin ve Trakya Birlik yönetiminin fiyat anlamında üreticiyi desteklemesi gerektiğini ifade ederek; “Burada tabii ki devletimizi ve Trakya Birliği idare eden insanlara da bazı görevler düşüyor. Bu yağmurların yaptığı yardımın ardından devletimizden ve Trakya Birlik'ten de bekliyoruz. Fiyat anlamında bekliyoruz. Gümrük vergilerinin arttırılmasını bekliyoruz Ayçiçeği'nde. Hatta belli bir dönem ülke içindeki üretim tüketilene kadar ithalat kesilirse bu çiftçinin de beli doğrulur” ifadelerini kullandı. 
“ARILAR YÜKSEK VERİMİN HABERCİSİ”
Ayçiçeklerinin çok güçlü olmasından dolayı bu yıl hasadın biraz uzayacağını, Eylül'ün 15'ini bulmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Akgün, verimle ilgili bir noktaya daha değinerek; “Ayçiçeği için güzel bir olay da; ülkemizin dört bir köşesinden Ayçiçeği balı için bölgemize gelen arıcılara da teşekkür etmek istiyorum. Ayçiçeği'nde olmazsa olmazlardan bir tanesi de arılardır. Gördüğünüz gibi her ayçiçeğinde 5'er, 10'ar arı görüyoruz. Arıların olması demek Ayçiçeği'nde verimin yüzde 30 daha artması demektir. Dölleme açısından çok güzel bir olay arıların olması” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğu Anadolu’nun En Büyük Sertifikalı Tohum Üretim Tesisi AçıldıÖnceki Haber

Doğu Anadolu’nun En Büyük Sertifikalı To...

Sağlıklı Türk Kuru Meyveleri Dünya Genelinde TanıtılacakSonraki Haber

Sağlıklı Türk Kuru Meyveleri Dünya Genel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar