Şekerbank

Doğu Anadolu’nun En Büyük Sertifikalı Tohum Üretim Tesisi Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğu Anadolu’nun En Büyük Sertifikalı Tohum Üretim Tesisi Açıldı
Tofidass

Muş merkez, Sungu Beldesi havalimanı yolu üzerinde bulunan Verimli Sertifikalı Tohum Üretim Tesisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışı gerçekleştirilen Verimli Sertifikalı Tohum Üretim Tesisine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Aydın, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, TKDK İl Koordinatörü Beytullah Uygur, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ile Muhtarlar ve Çiftçiler katıldı.

Muş Merkez, Sungu Beldesi havalimanı yolu üzerinde bulunan ve buğday, arpa, mısır, nohut, yonca, fiğ ve yem bezelyesi tohumları işlenerek paketlendiği tesiste, Uygulamalı Bilimler Fakültesi işbirliğiyle tohum ıslah çalışmaları da yürütülecek. Bölgeye ve bölge iklimine uygun nitelikli tohumlar üreterek tarımsal verimliliği artırmak ve çiftçi refahını yükseltmek amacıyla kurulan tesisin, ülkemizin tohumdaki dışa bağımlılığını azaltırken, çiftçinin sözleşmeli tohumluk üretimi yapması ve gelirinin çeşitlenmesine ve geliştirilmesine de katkı sağlaması hedefleniyor. 

Toplam 5000 metrekare alan üzerinde kurulu Doğu Anadolu’nun en büyük tohum üretim ve işleme tesisinde, 1700 metrekare işleme, 450 metrekare stoklama alanı, üç katlı idari bina, 2000 tonluk iki adet çelik silo, 60 tonluk yükleme bunkeri ve 80 tonluk 14.5 m uzunluğunda tır kantarı bulunuyor. Tohumculuk sektöründe en son sistem olarak bilinen (sortük) renk ayrıştırıcı makinasının kullanıldığı tesiste, sertifikalı tohumluklar her aşamada el değmeden işlenerek Muş çiftçisinin hizmetine sunuluyor. Üretim tesisi; saatte 10 ton kapasiteli günde 2 vardiya halinde sezon boyu, 70 güne tekabül eden süreçte tam kapasite ile çalıştırıldığı takdirde, 11000 ton üretim gerçekleştirebilmektedir.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Aydın; Bu proje Bakanlığımızca uygulanmakta olan "Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklenmesi Programı, tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi tebliği kapsamında 11. Etap hibe başvurusunda kabul edilmiş ve uygulanmış bir projedir. Toplam tutarı 2.386.721 TL olup 1.193.360 TL tutarında hibe desteği sağlanmıştır. Projenin temel amacı gıda ürünü olan ekmeğin ham maddesi buğday ve hayvan yemi rasyonlarında kullanılan arpa tohumunu temizleyip, eleyip, işleyerek ve sonunda ilaçlanmış bir şekilde paketleyip, ekime hazır hale gelmiş buğday ve arpa tohumunu üretip çiftçiyle buluşturmaktır. Bu tesis ile İlimiz ve çevre illerde faaliyet gösteren çiftçilerin buğday ve arpa tohumluk ihtiyacını karşılayarak pazara açılmak, rekabet ortamını oluşturmak ve sonunda kaliteli hammadde temin etmektir." İfadelerini kullandı.

Aydın konuşmasının devamında; "Toplam 5 bin metrekare alan üzerinde kurulu tohum üretim ve işleme tesisinde, bin 700 metrekare işleme, 450 metrekare stoklama alanı, üç katlı idari bina, 2 bin tonluk iki adet çelik silo, 60 tonluk yükleme bunkeri ve 80 tonluk 14,5 m uzunluğunda tır kantarı bulunuyor. Tohumculuk sektöründe en son sistem olarak bilinen (sortük) renk ayrıştırıcı makinesinin kullanıldığı tesiste, sertifikalı tohumluklar her aşamada el değmeden işlenerek çiftçilerimizin hizmetine sunuluyor. Üretim tesisi; saatte 10 ton kapasiteli günde 2 vardiya halinde sezon boyu, 70 güne tekabül eden süreçte tam kapasite ile çalıştırıldığı takdirde, 11 bin ton üretim gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca bu tesisin yapımı tarıma dayalı yatırımlar için iyi bir model olmuştur" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rize'de 2018 Yılı İlkbahar Şap Aşılama Programı TamamlandıÖnceki Haber

Rize'de 2018 Yılı İlkbahar Şap Aşılama P...

Ayçiçeği rekora doğru!Sonraki Haber

Ayçiçeği rekora doğru!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar