Şekerbank

Alternatif Ürün Olarak İlk Kez Lavanta Ekildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Alternatif Ürün Olarak İlk Kez Lavanta Ekildi
Tofidass

GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilen ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün uyguladığı proje kapsamında Batman'da 16 ayrı noktada, çiftçilere alternatif ürün olarak ilk kez lavanta ekimi yapıldı.

GAP Kalkınma İdaresi'nce 385 bin lira bütçe ile çiftçilere dağıtılan lavanta fidanları, düzenlenen iki ayrı törenle ekildi.

Batman merkez Tilmerç Mahallesi ile Kıra Dağı Mesire Alanı'nda düzenlenen törene; Batman Valisi Hulusi ŞAHİN, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin KIYAS, Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir ÖZER, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin AYDİŞ, Ak Parti İl Başkanı Akif GÜR, Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Celalettin CEYLAN, Tarım Danışmanları, STK Temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Konu ile ilgili bir konuşma yapan Batman Valisi Hulusi ŞAHİN;” Bir yıldır Batman Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Enstitüsü, Ziraat Odası ve Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yaptıkları araştırmalar sonucunda Batman ikliminin lavantaya uygun olduğunu gördük. Bir yıllık bir çalışmanın meyvelerini toplamak için bir araya geldik. Batman'da çok önemli ürünler yetişiyor zaten, bunlardan çiftçilerimiz istifade ediyor, ciddi bir katma değer oluşuyor, fakat ürün yelpazesini artırmak çok önemli. Çünkü bir üründe yaşanabilecek bir olumsuzluk şehrin ekonomisini olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla çeşitli ürünlerle gitmek hele ki katma değeri yüksek, dar alanlarda, küçük metrekarelerde yüksek verim veren ürünleri bulmak lazım. Kıraç alanlarda bize verim verecek ürünleri bulmak lazım. Bunun arayışı içerisindeyiz. Bu süreç içerisinde çok çalışmalar yaptık. Sonunda lavantaya ulaştık. Kekik, ada çayı gibi başka aromatik bitkilerin de olabileceği sonucuna ulaştık ama neticede bu bir deneme işidir. Bugün burada bunu yapıyoruz. 17 ayrı lokasyonda bu sene deneme üretimleri yapacağız. Buradan elde edeceğimiz sonuçlara göre önümüzdeki sene çiftçimizi yönlendireceğiz. Biz inanıyoruz ki lavanta Batman'a çok yakışacak ve uyacak bir bitki. Hedefimiz çiftçimizin gelirini artırmak, ürün çeşitliliğini ve birim alanda elde ettikleri ürünü artırabilmektir.” diye konuştu.

Daha sonra söz alan İl Müdürü Nurettin KIYAS ise; "Bugün burada GAP Kalkınma İdaresi'ne sunduğumuz projemizin uygulama safhasına geçtik. İlimizde şuanda 16 çiftçimiz, toplam 60 dekar alanda lavanta, kekik, nanenin ekimini yapacaklardır. Ziraat Odası ile birlikte bu projemizi 5 ilçemize de yaydık. Projemizin toplam maliyeti 385 bin lira, projede çiftçimizin katkısı yüzde 10 iken yüzde 90'ını GAP Kalkınma İdaresi karşılıyor." dedi.    

5 dekarlık alanda lavanta eken çiftçilerden Fatih DOĞU da, ilerleyen süreçte lavanta yağı işleme tesisi de açmayı planladığını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından dağıtılan fidanların ekimi yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli İSEDAK 35. Bakanlar Toplantısı’nda KonuştuÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli İSEDAK 35. Bakanlar Top...

Gürer: “Çiftçi Borçları Ertelensin, Borç Faizleri Silinsin”Sonraki Haber

Gürer: “Çiftçi Borçları Ertelensin, Borç...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar