Şekerbank

Adıyaman’da ana arı yetiştirilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adıyaman’da ana arı yetiştirilecek
Tofidass

İpekyolu Kalkınma Ajansınca finanse edilen, Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yürütülen "Organik Arı Ürünlerinin İnovatif Yöntemlerle Katma Değerinin Arttırılması Projesi" kapsamında düzenlenen 10 gün süreli Ana Arı Yetiştiriciliği Eğitimine başlandı. Eğitim, ülkemizde arıcılık konusunda uzman olan Prof. Dr. Muhsin Dağaroğlu tarafından teorik ve uygulamalı olarak verilecek. Kurs sonunda başarılı olan arıcılara Ana Arı Yetiştiricisi Sertifikası verilecek. Bu belge ile arıcılar, şartları sağlamaları halinde ülke geneline ana arı satabilecek ticari işletmeler kurabilecekler. Bu eğitimle hem arıcılar eğitilmiş olacak hem de yeni bir istihdam sağlanmış olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, yaptığı açıklamada; "Dışarıdan getirdiğimiz ana arılarda bazen sıkıntı yaşayabiliyorduk. Arılar ölüyor diye şikayet geliyordu. Biz de bunun önüne geçebilmek için İpekyolu Kalkınma Ajansına bir proje sunduk. Bu projeyi destekleyen GAP ekibine de teşekkür ediyoruz. Bu projemiz geçtikten sonra hocamız 10 gün süre ile kurs verecek. Bu kurstan sonra da inşallah başarılı olan arkadaşlar sertifikalarını almış olacak ve ana arılarını kendileri üretmiş olacaklardır. Bizim için arıcılık artık vazgeçilmez bir unsurdur. Çünkü biz iki yola baş koyduk. Biri arıcılık bir diğeri badem. Arıcılık ile bademi birbirinden ayırmak mümkün değil. Çünkü bademinin verimini % 80 arttıran arıcılıktır. Nasıl ki biz önceki yıllarda "Adıyaman Kaliforniyaya rakip olacak" dedik; Kaliforniyada gezdiğimiz teknik gezide bademciler arıcılara 280 dolar para ödüyordu. Çok şükür bunun mutluluğunu burada da yaşamaya başladık. 1500 dekar bademi olan bir bademcimiz geçen gün bir arıcımıza "arılarınızı getirin artık nakliye ücretini biz vereceğiz" dedi. Çünkü yavaş yavaş bizim bademcilerimiz de arının önemini fark etti. Şu an 74 bin civarında kovanımız var. Hedefimiz 2023 yılına kadar 100 dekar badem 100 bin arı kovanı. Çalışmalarımız devam edecek. Bu kursun hem ilimizdeki arıcılara hem de bölgemize ve memleketimize hayırlar getirmesini diliyorum.

Prof. Dr. Muhsin Dağaroğlu ise şöyle konuştu; "Bu kurs ile sadece ana arı yetiştirilmesi değil, temel arıcılık sorunları, arı ölümleri arı hastalıkları gibi Adıyaman arıcılarının temel sorunlarına değinecek bir eğitim programı organize ettik. Bu kurs yeni iş imkanları doğuracak, bölgenin yeni gelirlere kavuşmasına katkı sağlayacaktır. Adıyaman arısının burada sürdürülebilir olması için çalışacağız."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avrupa İle Kriz Sonrası Üreticiler TedirginÖnceki Haber

Avrupa İle Kriz Sonrası Üreticiler Tedir...

Biyolojik savaşçılar özenle üretiliyorSonraki Haber

Biyolojik savaşçılar özenle üretiliyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar