Şekerbank

ZMO Tarım Danışmanları Raporunu Bakanlığa Sunacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ZMO Tarım Danışmanları Raporunu Bakanlığa Sunacak
Tofidass

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör Tarım Danışmanlarının geleceği ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına hazırladıkları raporu sunacaklarını bildirdi.

Ziraat Mühendisleri Odasının (ZMO) Tarım Danışmanları ile ilgili hazırladığı rapor;

2009-2016 yılları arasında aktif çalışan ‘Sertifikalı Tarım Danışmanları’ Türk çiftçisi ile bütünleşmiş durumdadırlar. Bütün zorluklara ve de ekonomik sıkıntılara rağmen ‘Türkiye'nin Tarım ekonomisine ’ destek verme gayreti içerisindedirler. Geleceğe umutla bakabilmek için yaratılacak imkanlar ile de Türk Tarımının geleceğine katkı verme heyecanını da taşımaktadırlar.
2009 yılında 24 ilde 3145 üretici ile çıkılan bu yolda son verilere göre 2620 danışman ile 175 bin’in üzerinde çiftçimize hizmet verilir duruma gelinmiştir. Bu zamana kadar yayınlanan tebliğlerin uygulama esaslarında değişen şartlar (ücret farklılıkları, çiftçi katkı payı, özlük haklarının yetersizliği…) hizmetin uygulanabilirliğini sıkıntıya sokmuştur. 
2015-2016 yılından çiftçi katkı payı altında her üreticiden alınan 50TL ,küçük çaplı üreticilerimizi sıkıntıya sokup tepkilere yol açmıştır. Bununla beraber çiftçi katkı payının artacağı ve hatta danışmalık projesinin sonlandırılacağı söylentileri mevcuttur.
Ayrıca Ziraat Odaları ve Üretici Örgütlerinde % 1 olan KDV miktarı %18 yükseltilmiş ve çalışılan odalarda Tarımsal Yayım ve Danışmanlıktan gelen gelirlerinde önemli oranlarda düşüşler yaşanmıştır. Bu işverenlerini ve Tarım Danışmanlarını zora sokmuştur. Söz konusu durumdan dolayı hem Oda hem de Tarım Danışmanlarını çeşitli olumsuz durumlarla karşı karşıya kalınmıştır. 
Tarımsal Yayım Hizmetinin sonlandırılması,şu anda aktif çalışan bütün tarım danışmanlarını huzursuz etmektedirler.. Bu işin sonlandırılması halinde mevcut koşullarda yeni bir iş bulmaları mümkün görülmemektedir. Evli olup aile geçindiren mühendis arkadaşlarımız bu noktada zorlanmakta ve endişe duymaktadırlar.
Sonuç olarak,Tarım Danışmanlarının yeni bir düzenlemeyle ve uygun desleklemelerle çalıştırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kavak'ta meyve üreticilerine 'budama' uyarısıÖnceki Haber

Kavak'ta meyve üreticilerine 'budama' uy...

Süt Üretimi ArttıSonraki Haber

Süt Üretimi Arttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar