Şekerbank

Zamlar geri çekilmezse tarımsal üretim bitecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zamlar geri çekilmezse tarımsal üretim bitecek
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son zamlarla birlikte mazotun 22 lirayı geçtiğini, benzinin 20 liraya dayandığını belirterek aralıksız süren zamların geri çekilmesini istedi. Gübreden tohuma, zirai ilaçtan elektriğe tarımsal üretim maliyetlerinin zaten fahiş oranda yükseldiğine dikkat çeken Barut, "Eğer zamlar geri çekilmezse zaten can cekişen tarımsal üretim tamamen bitecek. Ülke ekonomisi çökecek, yurttaşlarımız açlıkla karşı karşıya kalacak" dedi.
"TARIMSAL ÜRETİM SONA ERECEK"
Türkiye'de derinleşen ekonomik kriz nedeniyle esnafından çiftçisine, işçisinden emeklisine toplumun tüm kesimlerinin mağdur olduğuna işaret eden CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Halkımız her şeye gelen fahiş zamlardan dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyor. Döviz kurları ve enflasyon nedeniyle paramız pul olurken yurttaş evine ekmek alamaz, pazar alışverişi yapamaz hale geldi. Esnaf siftahsız dükkan kapatıyor, çiftçi tarlasını sürüp gübre atamıyor, bahçesine giremiyor. Bu gidişle ülkemizde tarımsal üretim sona erecek, ekonominin çarkları duracak, tüketici de açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalacak. Bu yangına çare bulunmalı" diye konuştu.
"VAHİM GERÇEĞİ GÖRÜN ARTIK"
Akaryakıtta zamsız gün olmadığını belirten Ayhan Barut, "Bugünden geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1 lira 59 kuruş, benzine 1 lira 68 kuruş zam geldi. Şimdi mazotun litre fiyatı  22 lirayı geçerken, benzinin litre fiyatı ise 20 liraya dayandı. Elektrikten gübreye, tohumdan zirai ilaca zaten tarımsal üretim maliyetleri can yakıyordu. Şimdi bu şartlar altında çiftçi tarlasına bahçesine nasıl girip üretim faaliyeti gerçekleştirsin? Bu akıl almaz, vahim ötesi yakıcı gerçeği iktidarın görmesini, acilen bu çilenin son bulması için adım atmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
"ZAMLARI ÇEKİN, VERGİLERİ KALDIRIN"
Akaryakattan elektriğe yapılan tüm zamların geri çekilmesini, vergilerin kaldırılıp çiftçinin nefes alması için düzenlemeler yapılmasını talep eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"AKP iktidarına sesleniyoruz. Siz üretene destek verirseniz, üretimin en temel girdileri olan tohum, gübre, ilaç ve mazotu ucuzlatırsanız çiftçimiz rahatlar, tüketici de her şeyi daha ucuza alır. Bugün gerçek şudur ki, üretici ürettiğinden mağdur ve tüketici tükettiğinden mağdur durumda. Çiftçinin ürettiği ürün hiç gelir getirmezken gıda enflasyonunu artıran en büyük sebep gibi gösteriliyor. Çiftçinin yüzünün gülmesi, tarımsal üretimin sürmesi, tüketicinin ucuz sebze, meyve ve gıda alabilmesi için üreticinin en büyük masrafı olan mazottaki KDV ve ÖTV oranını kaldırın. Çiftçi ucuza üretsin, tüketici ucuza yesin. Gemilere, yatlara, uçaklara ÖTV ve KDV yok ama çiftçinin kullandığı mazota var. Artık daha fazla ocak sönmeden adım atın."

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TVHB: Veteriner Hekimlerimizi Açıkça Hayal Kırıklığına UğratmıştırÖnceki Haber

TVHB: Veteriner Hekimlerimizi Açıkça Hay...

ESK mağazalarında satılan ürünler piyasanın yüzde 15 altındaSonraki Haber

ESK mağazalarında satılan ürünler piyasa...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar