Şekerbank

Yayla Seracılarına Koruyucu Kıyafet Ve Malzeme Dağıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yayla Seracılarına Koruyucu Kıyafet Ve Malzeme Dağıtımı Yapıldı
Tofidass

Yaş sebze üretiminin açıkta ve sera şartlarında yapıldığı Antalya ve Fethiye gibi sahil ve düşük rakımlı yörelerde Haziran ayı içerisinde yükselen sıcaklıklarla beraber üretim sonlandırılmaktadır. Bu dönemden sonra yaş sebze tedarikçileri taleplerini karşılamak için, yayla bölgelerindeki üretimlere yönelmektedirler. Bu kapsamda Antalya'nın Elmalı ve Korkuteli, Burdur'un Çavdır (Söğüt) ve Gölhisar ile Isparta'da yaz döneminde üretim yapmak üzere çok sayıda sera kurulmuştur. Mart ve Nisan aylarında dikilen domatesler Haziran sonu ve Temmuz ayının başlarında hasat edilerek piyasaya girmektedir. İstanbul, Ankara ve Bursa gibi Büyükşehirlerin domates ihtiyaçları bu bölgelerden sağlanmaktadır. 

Açıkta üretime göre sera üretiminde ürünler daha kaliteli, taşıma ve depolamaya dayanıklı, şekli düzgün ve parlak, firesi az olmaktadır. İlaç kullanımını azaltan yöntemler olan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri açıkta üretime göre daha etkilidir. Yaş sebze talepleri ve son birkaç yıldır oluşan fiyatlar üreticileri memnun etmektedir. Yayla özelliği gösteren ilçelerimizde de yaş sebze üretimlerine ve özellikle örtüaltı üretimlerine ilgi artmaktadır. Acıpayam, Çameli, Serinhisar ve Tavas İlçelerimizde 2015 ve 2016 yıllarında yayla seracılığı faaliyetleri kapsamında sera yapımları artış göstermiştir. 100 dekar seranın kurulumu tamamlanmıştır. Kurulan sera alanı çok fazla olmamakla beraber bölge için artış potansiyeli yüksektir.

Denizli'nin yayla seralarında domates üretilmektedir. 15 Nisan'dan sonra fide dikimleri planlanan  Acıpayam, Serinhisar, Tavas ve Çameli'ndeki seralarda ilk hasat dikimden 75 gün sonra, Temmuz ayının başlarında olması beklenmektedir.

Dikimden sonra fideleri askıya alma, koltuk alma, çapa ve yabancı ot temizliği gibi işler titizlikle yürütülecektir. Dekara ortalama 2 bin fide dikilmektedir. Aşılı çift gövde fide tercih eden üreticiler de dikilen fide sayısı yarıya düşmektedir. 9-12. Döllerde tepe alma işlemi yapılarak domateslerin irileşmesi ve kırmızı rengi alması sağlanmaktadır. Domateslerin üretimi sonbahar donlarına kadar devam etmekte, normal bir üretim sezonu sonunda yayla seralarından dekar başına 20-25 ton ürün alınmaktadır.

Seralarda bitki koruma ürünleri (BKÜ) uygulamalarında, uygulayıcılar pestisitlerle daha fazla etkileşim içerisinde bulunabilmektedirler. Özellikle deri ve solunum yoluyla ortaya çıkabilecek zehirlenmelerden korumak için, BKÜ uygulamasında kullanılmak üzere koruyucu kıyafet ve malzeme alımları proje kapsamında Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılmıştır. Darıveren Mahallesinde, Acıpayam ilçesi genelinde yayla seracılığı yapan 26 üreticiye kapüşonlu sıvı geçirmez iş elbisesi, diz altı çizme, eldiven, maske, iş gözlüğü, sarı yapışkan tuzak ve ilk yardım seti İl Müdürü Sezgin KUTLU, İl Müdür Yardımcısı​ Yılmaz ERKAYA, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali YILMAZ, Acıpayam İlçe Müdürü Abdurrahman OYMAK ve Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan YILDIRIM'ın katılımları ile dağıtılmıştır. Ayrıca, üreticilere iyi tarım uygulamaları ile ilgili bir sunum yapılmıştır. İl Müdürü Sezgin KUTLU, Acıpayam'daki yayla seralarının iyi tarım  uygulamasına katılmaları halinde üreticilerin ürettikleri ürünlere verilen iyi tarım sertifikası ücretinin proje kapsamında karşılanacağını belirtti. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hayvan Nakilleri Terminallerde YapılacakÖnceki Haber

Hayvan Nakilleri Terminallerde Yapılacak

Şanlıurfa'dan süs bitkileri atağıSonraki Haber

Şanlıurfa'dan süs bitkileri atağı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar