Şekerbank

Yalova’da Kahverengi Kokarca’ya Karşı Biyolojik Savaş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yalova’da Kahverengi Kokarca’ya Karşı Biyolojik Savaş
Tofidass

Yalova’da, özellikle kivi ve fındık üretimine zarar veren Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadelede yeni bir sayfa açıldı. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, Ziraat Yüksek Mühendisi Gürsel Çetin ve Dr. Pınar Hephızlı Göksel, biyolojik mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi. İl Müdürü Suat Parıldar’ın da katılımıyla, üreticilerin sorularına cevaplar verildi.

Samuray Arısı ile Mücadelede Yeni Dönem

Subaşı beldesindeki kivi bahçelerinde, Kahverengi Kokarca ile mücadelede etkili olduğu gözlemlenen Samuray arısı (Trisolcus japonicus) kullanıldı. Bu parazit böcek, zararlı böceğin yumurtalarına yerleşerek onları etkisiz hale getiriyor.

Feromon Tuzakları ve Kimyasal Mücadele

2023 yılına kadar Ekonomik Zarar Eşiği altında kalan zararlı için kimyasal mücadele yapılmamıştı. Ancak, zarar eşiğine ulaşan Kahverengi Kokarca’ya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçici ruhsatıyla izin verilen bitki koruma ürünleri devreye sokuldu. 2024 yılında, özellikle kivi bahçelerinde zararlıya karşı toplam 15 adet feromon tuzak kuruldu. İlk olarak 16 Nisan’da Çınarcık, Armutlu ve Çiftlikköy ilçelerinde tuzaklarda zararlılar yakalandı.

Biyolojik Mücadelede Öncü Adımlar

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde üretilen Samuray arıları, Mayıs ve Haziran aylarında Yalova’nın çeşitli bölgelerindeki kivi bahçelerine salındı. Bu salım, biyolojik mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

Kimyasal Mücadele Stratejisi

Teknik ekiplerin takibi sonucunda, böcek popülasyonunda bir artış gözlemlenirse, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tavsiye ettiği bitki koruma ürünleri kullanılacak. Bu ürünler arasında Pyrethrin, Azadirachtin ve Malathion + Gamma-cyhalothrin bulunuyor.

Bu gelişmeler, Yalova’da sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek ve zararlı böceklerle mücadelede yeni yöntemlerin etkinliğini artırmak adına atılan önemli adımlardır.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye Çevre Haftası’nda Deniz Atıkları TemizlendiÖnceki Haber

Türkiye Çevre Haftası’nda Deniz Atıkları...

Dünya Gıda Güvenliği Günü’nde “Beklenmeyene Hazırlıklı Ol” ÇağrısıSonraki Haber

Dünya Gıda Güvenliği Günü’nde “Beklenmey...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar