Şekerbank

Van’da Sebze Üretimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van’da Sebze Üretimi
HASAT ZAMANI BAŞLAYAN TARLALARDA ÜRÜNLER İŞÇİLERCE TOPLANIYOR.
Tofidass

Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, basınçlı sulama desteğinden faydalanan üreticilerin sebze tarlalarını gezdi.
Fevzi Altuner, beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tuşba İlçe Müdürü Salih Şirazi ile Niğde ilinden gelerek Van’da kiraladığı 500 dekar arazide Vanlı ortaklarıyla sebze üretimi yapan Yıldırım Tarımcılık işletmesinin sahiplerini ziyaret etti. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı Basınçlı Sulama Sistemleri’nden (KKYDP) faydalanan üreticileri tek tek gezen Altuner, Van’da sebze üretiminin giderek revaçta olduğunu belirtti. İl müdürlüklerinden yüzde 50 hibe desteği alan üretici Sedat Soylu’nun Niğdeli olduğunu ve 5 yıldır Van’da üretim yaptığını anlatan Altuner, “Sedat Soylu, Vanlı ortakları ile birlikte Van’da arazi kiralayarak ilimiz sebze üretimine katkı sunmaktadır. 2015 yılında ilimiz Tuşba ilçesi Tevekli Mahallesi’nde kiraladıkları 500 dekar arazinin 90 dekarına patates, 120 dekarına karpuz, 120 dekarına kavun, 135 dekarına domates, 20 dekarına biber ve 15 dekarına da patlıcan olmak üzere geniş bir alanda sebze yetiştiriciliği yapmaktadır. Hem ilimiz ekonomisine katkı bulunmakta hem de 30’u bayan olmak üzere toplam 48 kişiye yaklaşık 7 ay boyunca istihdam oluşturmaktadır. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı Basınçlı Sulama Sistemleri için il müdürlüğümüze 17 başvuru yapılmıştır. Bunların tamamı destek kapsamına alınmıştır. Bu destekle beraber 586 dekar alan daha basınçlı sulama sistemleriyle sulanacak. Yaklaşık bu destekler için 200 bin TL hibe ödemesi yapılacaktır. Program kapsamında çiftçimize 72 dekar arazi üzerinde projelendirdiği damlama sulama sistemleri için 32 bin TL hibe desteği verilmiştir. Bu üretim yerimizde bu desteklerden faydalandırılarak çalışmaları yerinde görmek istedik” dedi.
Büyük bir arazide birçok kişiyi istihdam ederek sebze üretimi gerçekleştiren üretici Sedat Soylu da, Niğde ilinde maliyetlerinin yükseldiğini ve sularının kalmadığını belirtti. Üretimin burada 50 kuruş ise Niğde’de 1 TL olduğunu anlatan Soylu, “Maliyetimiz oralarda yükseldi. Yer altı kaynaklarımız azaldı, barajımız olmadığı için masraflarımız yükseliyordu. Van’da ise barajımız var, yer altı suyumuz var, hiçbir sıkıntımız yok. Desteklemelerimiz de var, toprak kaliteli, bu yüzden güzel ürün elde ediyoruz. Niğde’de ben bir dekardan 3 ton alıyorsam, burada 6 ton alıyorum. Bu da üretici olarak beni memnun ediyor. Bu tarlalarımızda her şeyi ekiyoruz. Şu an burada ne arasanız var” ifadelerini kullandı.
Fevzi Altuner ve Salih Şirazi daha sonra işçilerin bulunduğu tarlada yapılan hasadı bir süre izledikten sonra bulundukları yerden ayrıldılar.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ALMUS, ALABALIK ÜRETİMİYLE ADINDAN SÖZ ETTİRİYORÖnceki Haber

ALMUS, ALABALIK ÜRETİMİYLE ADINDAN SÖZ E...

ÇİFTÇİLERİ ENDÜSTRİYEL TARIMA TEŞVİK EDİYORSonraki Haber

ÇİFTÇİLERİ ENDÜSTRİYEL TARIMA TEŞVİK EDİ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar