Şekerbank

Vali Çiçek Çiftçilerle Birlikte Susam Hasadı Yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vali Çiçek Çiftçilerle Birlikte Susam Hasadı Yaptı
Muğla Valisi Amir Çiçek, Ula ilçesi Gökova Mahallesi’nde düzenlenen 'Susam Tarla Günü'ne katıldı.
Tofidass
Etkinliğe Vali Çiçek’in yanı sıra, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Ula Kaymakamlığına vekaleten eden Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Gökova Muhtarı Ulaş Barut ve çiftçiler katıldı.
 
Etkinlikte yaptığı konuşmada çiftçinin toprağı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Vali Çiçek, “Bu toprağın hakkını ve verebileceği ürünü eğer biz burada alamıyorsak, çiftçimize bu üretim bilgisini öğretemiyorsak o zaman vatan sevgimizde biraz zayıflık var demektir. Toprağı iyi kullanmamız gerekir. Bu topraklar kanla savaşla kazanıldı. Bir metrekaresini bile boş bırakmamalıyız. O zaman vatan sevgimiz, toprak sevgimiz olur. Ben istiyorum ki, çiftçimiz toprağı işlerken, en iyi ürünü nasıl alabileceğini sorgulasın. Akademisyenlerimiz de bu konuda çiftçimizin yanında olmalı. Aksi takdirde bu düzenlenen tarla günlerinin hiçbir önemi olmaz. Türkiye’nin susama ihtiyacı var. İhtiyacımızın çok çok altında bir üretim var. İnanıyorum ki, bu vatan topraklarında bu ihtiyacı karşılayacak susam üretilebilir. Bunun için de toprağımızın her karışını iyi değerlendirmemiz gerekir” diye konuştu.
 
Susam çeşitliliği ve susamın verimliliğinin arttırılması açısından Susam Tarla Günü düzenlediklerini söyleyen Nazif Ekici ise, “Yeni ekilen susam çeşitlerimizin bölgeye uyum sağlayıp sağlamadığını görmek açısından Tarla Günü düzenledik. İlimizde Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Dalaman, Milas, Köyceğiz, Ula ve Seydikemer ilçelerimizde susam demastrasyonları kurduk. Susam ülkemizde çok tüketilen vazgeçilmez bir üründür. Ülkemizin susam ihtiyacının ancak yüzde 15’lik bölümünü karşılıyoruz. Geri kalan bölüm ise ithal ediliyor” dedi.
 
Muğla’nın Türkiye susam üretiminde 2014 yılında 2 bin 432 tonluk üretim ile dördüncü sırada yer aldığını dile getiren Ekici, sözlerine şu şekilde devam etti:
 
“2015 yılında üretimimiz artarak üçüncü sırada yer alacağız. Türkiye’deki 30 bin 800 dekar susam ekim alanının 9 bin 850 alanı Ula ilçemizde yer almaktadır. Bu da Muğla’nın üçte birlik susam üretimi demektir. 2015 yılında ayrıca bin 408 dekar alanda organik susam üretimi yapılmaktadır. 200 ton tahmini üretim yapılmıştır. Ula ilçemizde 372 dekar alanda organik susam üretimi yapılmaktadır. Organik susam üretiminin büyük bir kısmı Ula Gökova Mahallesi’nde yapılmaktadır.”
 
Konuşmaların ardından şehitler için lokma dağıtılırken, Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak tarafından hasat duası okundu. Susam Tarla Günü’nde sembolik olarak Susam hasadı yapılırken, Vali Amir Çiçek vatandaşlar ile birlikte susam hasatı yaptı.
 
Tarla gününün ardından mahalle kahvesinde vatandaşlarla sohbet eden Vali Çiçek, vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinledi.
 
Vali Çiçek daha sonra, Ula’nın Kızılyaka Mahallesi’nde yaklaşık 40 yıldır hizmet veren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin mandırasını ziyaret etti.
 
Beraberindeki heyetler tesisi gezen Vali Çiçek, Kooperatif Başkanı Mustafa Yıldız’dan üretim hakkında bilgi aldı.
 
Daha sonra da Kızılyaka Mahallesi sakinleri ile toplantı yapan, onların dert ve sıkıntılarını dinleyen Vali Çiçek, bir süre sonra mahalleden ayrıldı.
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gelecek İçin İyi TarımÖnceki Haber

Gelecek İçin İyi Tarım

Büyümede lokomotif tarım ve sanayiSonraki Haber

Büyümede lokomotif tarım ve sanayi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar