Şekerbank

Uygulamalı Çiftçi Okulları çalıştayı AB Büyükelçisini Hatay’da ağırladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uygulamalı Çiftçi Okulları çalıştayı AB Büyükelçisini Hatay’da ağırladı
Tofidass

Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan “Sosyo-Ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” projesi altında gerçekleştirilen Uygulamalı Çiftçi Okulları girişimi bünyesinde Hatay İl Tarım ve Orman Bakanlığı’nda tam günlük bir çalıştay gerçekleştirildi.

Çalıştay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu ve FAO Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Çolakoğlu konuşmasında Hatay ilinin tarımsal değerlerine değinirken Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar arasında tarım alanında kurulan bağı vurguladı ve Hatay ilinin UÇO’nun uygulama illerinden biri olarak seçilmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Çalıştayda Sheikh Ahaduzzaman Uygulamalı Çiftçi Okullarında katılımcı öğrenim uygulamasının önemini vurgulayarak  “Daha katılımcı hale getirmek ve herkes için daha erişilebilir kılmak için UÇO yaklaşımını daha fazla teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bunu yaptığımızda, inanıyoruz ki iyi uygulamalar Türkiye’nin diğer illerinde de yaygınlaştırılabilecek ve UÇO tarımsal problemlere sürdürülebilir çözümler üretmeye giden yolda ulusal bir kampanyaya dönüşebilecektir” dedi.

Celal Taluğ, Özdal Köksal ve Kürşat Demiryürek gibi tarım uzmanları tarafından verilen UÇO eğitimleri katılımcılar arasında geniş oranda etkileşim oluşturdu. Eski Ankara Üniversitesi Rektörü Celal Taluğ, yaptığı sunumda mevcut UÇO’nun Türkiye’de bir kendi türünün ilk örneği olduğuna dikkat çekerek “Bu uygulama, tarım alanında insan kaynaklarının geliştirilmesini hedefliyor ve bu bakımdan oldukça değerli, çünkü çiftçilerin teknik tarımsal bilgileri açık bir şekilde kavramasını sağlıyor. Okulda verilen dersler çiftçilerin sahip olması gereken kritik bilgiler etrafında tartışma yürütmelerine olanak veriyor. Dahası, çiftçiler bu derslerden aldıkları ilhamla diğer çiftçilere öğrendikleri bilgileri aktarıyor ve öğrenilen bilgi kullanışlı hale gelerek nihayet tarımsal hayatın kendisiyle uyumlu oluyor” dedi.

Çalıştay kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut Hatay’daki tarımsal ortamla ilgili bilgi almak ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile ev sahibi toplulukların durumunu görüşmek için bir ziyaret bulundu. Toplantı esnasında, Büyükelçi Hatay’ın tarımsal zenginliğini ve Suriyelilerin bölgeye getirmiş oldukları tarımsal becerileri takdir ettiğini ifade etmenin yanısıra Münevver Ezelsoy adlı tarım aracısı ile de görüştü. Ezelsoy Hatay’daki kadınlara sundukları beceri geliştirme fırsatlarından dolayı Büyükelçiye ve projenin diğer ortaklarına teşekkür etti ve sözlerini “Eğitimler bizler için son derece değerli, çünkü kırsaldaki kadın bu sayede öz güven kazanıyor ve kendisini net bir şekilde ifade edebiliyor. Pandemi hepimize pek çok şey öğretti.  Bana ise kadın kooperatiflerine katılarak becerilerimi geliştirmeyi, ekonomik olarak büyümeyi, kendime ve aileme bakmayı öğretti. Girişimimizde en başta erkek üyeler dahil 10 kişiydik, erkekler de vardı çünkü kadın erkek dengesini sağlamak önemliydi. Birlikte yavaş yavaş büyüdük. Kendi insanımız ve Suriyeli dostlarımızla “birlikte” diyorum çünkü bunu birlikte başardık. Hepimiz biliyoruz ki hayat zor, ancak şunu da kabul etmeliyiz ki hayat aynı zamanda bir risk, risk yoksa öğrenmek yok, büyümek yok. Hayat mücadelesinden ben keyif alıyorum, çünkü mücadele ederek öğrenmek beni güçlü kılıyor ve daha da önemlisi bu şekilde başkalarının hayatlarına dokunabiliyorum.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehir'den hem üreticiye hem de ihtiyaç sahiplerine destekÖnceki Haber

Büyükşehir'den hem üreticiye hem de ihti...

İlaç Kalıntısı, Ürün Hasat Edilmeden Önce Tespit EdiliyorSonraki Haber

İlaç Kalıntısı, Ürün Hasat Edilmeden Önc...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar