Şekerbank

Üreticiler Organik Tarım Panelinde Biraraya Geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticiler Organik Tarım Panelinde Biraraya Geldi
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Organik Tarım Paneli' yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Tofidass

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Organik Tarım Paneli" yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Manisa 9. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, "TeknoTarım'15" etkinlikleri kapsamında gerçekleşen "Neden Organik Tarım?" konulu panel, üreticiler tarafından yoğun ilgi ile takip edildi.

Panelde, Ülkemiz ve geleceğimiz için organik tarımın önemi ve organik tarımın yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler konuşulurken, tarımsal uygulama ve tedbirler konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.

Düzenlenen panele; Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Gördes Kaymakamı Turgay Hakan, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Bozkaya, Gördes İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Akyol, sektör temsilcileri, konu uzmanları ve çok sayıda üretici katıldı.

Panelde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk; "İlimizde organik tarım faaliyetleri sultani çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yapan firmalardan gelen taleplere bağlı olarak uzun yıllardan bu yana yapılmakta, organik tarım yapılan alan miktarı ve ürün sayısı her geçen gün artmaktadır.  2003 yılında İlimizde 788 çiftçi ailesi 25.220 dekar alanda 14.755 ton organik tarım yaparken 2014 yılına geldiğimizde bu sayı 2.258 çiftçi ailesine ulaşmış, 137.301 dekar alanda 77.005 ton organik ürün üretimi gerçekleşmiştir. 2013 yılı verilerine göre Dünya organik pazar ticaret hacmi 72 milyar dolardır. Hedefimiz Manisa İlinin tamamında organik tarım yapılan alan miktarını yukarılara taşımaktır. Bu hedefin gerçekleşmesi için çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir" dedi.

Panelde söz alan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy; "1990'dan beri organik ürün pazarı hızlı bir artış göstermiş ve buna bağlı olarak organik üretim yapılan tarım alanları da önemli ölçüde büyüme göstermiştir. Özellikle Avrupa pazarında organik ürünlere talep yüksektir. Bütün dünyada yeşil enerjiye geçilmesi için yoğun bir hareketlilik var. Son yıllarda GTH Bakanlığı da organik tarım ve hayvancılık yapan işletmelere maddi destek vermektedir" şeklinde konuştu.

Bir diğer konuşmacı Rapunzel Organik Tarım Ürünleri ve Gıda Tic Ltd Şti'nden Ziraat Mühendisi Emrah Dağdeviren ise; "Çalışmalarına ilk önce İzmir'den kuru üzüm ve incir alarak başlayan Rapunzel, bugün Türkiye'den fındık, Antep fıstığı ve kuru kayısı da ithal ediyor. Manisa ilinde Salihli Tekelioğlu Köyünde başlayan organik tarım maceramızı büyük bir artışla devam ettiriyoruz. Biz firma olarak hammaddeyi üreticiden alıyoruz ve çok yüksek kalite standartlarına ulaşmak istiyoruz. Sağlıklı tarım ve uzun süreli iş birliği için Organik tarımın daha da yaygınlaşması gerekmektedir" dedi.

Organik Tarımın insana ve doğaya uyumlu, herhangi bir kimyasal ilaç, gübre, hormon kullanılmayan, izlenebilir ve GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) kullanılmayan sürdürülebilir bir tarım şekli olduğunu ifade eden Işık Tarım Ürünleri San ve Tic. A.Ş.'nden Ziraat Mühendisi Mehmet Çetin; "Bir ürünün organik olabilmesi için organik tarıma uygun olarak yetiştirildiğinin bağımsız bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından denetlenip onaylanması gerekir. Aksi taktirde bu ürün organik kurallara göre uygun olarak yetiştirilse bile, kontrol ve sertifikasyonu yapılmadığı için organik ürün değildir. Bu ürünün yalnızca üretim aşamasında değil, satın alım, depolama, işleme, paketleme ve satış aşamalarında da organik yöntemlere göre uygun işlem gördüğünün kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından denetlenmesi ve sertifikalanması gerekmektedir. Organik Ürün; Organik tarım metoduyla üretilmiş, işlenmiş, ambalajlanmış, etiketlenmiş ve sertifikalı olarak pazara sunulmuş her türlü üründür" dedi.

Son olarak panelde söz alan Manisa il Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Organik Tarım Biriminde görevli Ziraat Yük. Mühendisi Aylin Kılınç ise; organik tarıma başlandığı zaman hasat edilen ürünlerin hemen organik ürün olarak değerlendirilemeyeceğini, organik tarımda bağlarda ve meyve bahçelerinde üç yıl, sebze ve tarla bitkilerinde ise iki yıl geçiş dönemi olduğunu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2015 yılında organik tarım desteklemelerinde değişiklik yapıldığını, organik tarım desteklemelerinin organik tarım geçiş dönemini tamamlayan, "Organik Ürün Sertifikasına" sahip yani ürününü "Organik Ürün" olarak satan çiftçilere verileceğini söyledi.

Üreticiler tarafından yoğun ilgi gören panel karşılıklı soru cevaplar ile son buldu. Düzenlenen paneli 325 ilgili takip etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulama Projesi Sonuçları AçıklandıÖnceki Haber

Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulam...

Sonbahar Dönemi Çiftçi Toplantıları BaşladıSonraki Haber

Sonbahar Dönemi Çiftçi Toplantıları Başl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar