
Antalya’da sektör paydaşları buğday hasadı öncesi bir araya geldi. Yağışlarla verimin artması beklenirken, çiftçiler artan maliyetlere dikkat çekerek TMO’dan taban fiyatın bir an önce ve adil şekilde açıklanmasını istiyor.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), buğday hasadı öncesinde sektör temsilcilerini bir araya getirdi. ATB 1. Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sarıcalar moderatörlüğünde düzenlenen “Hububat Sektörel Analiz Toplantısı”na, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Odası, ATSO, BATEM, Akdeniz Üniversitesi ve bölgedeki üreticilerden temsilciler katıldı.
Toplantıda buğdayda rekolte ve kaliteye dair beklentiler değerlendirilirken, üretim maliyetleri ve TMO’nun henüz açıklamadığı alım fiyatı gündeme damga vurdu.
“Dönümden 600 kilo buğday alınabilir”
ATB Komite Başkanı Yusuf Sarıcalar, özellikle yayla bölgelerinde yağışların buğday için olumlu geçtiğini belirterek, “Geçen yıl aynı tarlada 100 kilo buğday alınmıştı, bu yıl 600 kiloya kadar çıkabileceğini düşünüyoruz. Başaklar dolu, boy iyi. Eğer iklim böyle devam ederse, bölgemiz için süper bir yıl olabilir,” dedi.
Ancak Sarıcalar, üretim maliyetinin artık çiftçinin belini büktüğünü vurguladı. “Buğdayın kilogram maliyeti 11 TL. TMO’nun en az 15 TL alım fiyatını, bunun üstüne de destekleme eklemesini istiyoruz” diye konuştu.
Ziraat Odası: Girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi başka ürünlere yöneliyor
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de toplantıda buğdayın stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Mazot 50 liraya dayandı. Bu maliyetlerle çiftçi nasıl üretim yapsın? Artık buğday yerine karpuz, kavun ve susama yöneliyor. TMO derhal maliyetleri dikkate alan bir fiyat açıklamalı” ifadelerini kullandı.
Tarım Müdürlüğü’nden anız uyarısı
Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, bu yıl yağışların olumlu etkisiyle verim ve kalitede artış beklendiğini söyledi. Süne zararlısı ya da pas hastalığı konusunda yoğun bir şikayet almadıklarını belirten Ünal, hasat sonrası anız yakılmaması uyarısında da bulundu. Ünal, “Anız yakmak hem toprağı fakirleştiriyor hem de orman yangınlarına yol açıyor” dedi.
“Üretici varsa ekmek var”
ATB Komite Üyesi ve sanayici Nuri Büyükselçuk ise bu yıl Türkiye genelinde yaklaşık 19 milyon ton buğday rekoltesi beklendiğini belirterek, “Geçen yıla göre yüzde 5 düşüş bekleniyor. TMO’nun son üç yılda açıkladığı fiyatlar ekimi etkiledi. Antalya’da bu yıl verim ve kalite iyi giderse güçlü bir sezon olur,” dedi.
Büyükselçuk ayrıca, “Ben buğdayı kaça alırsam üzerine yüzde 5 koyup satıyorum. Üretici kazanmazsa biz de üretim yapamayız. Üretici varsa ekmek var” sözleriyle çiftçiye verilecek fiyatın önemine vurgu yaptı.
Un ihracatında büyük düşüş
Büyükselçuk, geçen yıl un ihracatının yüzde 40 düştüğünü hatırlatarak, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin Türkiye’deki un fabrikalarını kendi topraklarına çekmeye çalıştığını söyledi. Türkiye’nin un ticaretindeki liderliğini koruması için sektörel önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtti.
Üretici fiyat belirsizliğinden tedirgin
Serik, Manavgat, Korkuteli, Elmalı ve Aksu’dan toplantıya katılan üreticiler de yağışların zamanında ve yeterli olduğunu, verim ve kalitenin yüksek beklendiğini belirtti. Ancak TMO’nun henüz alım fiyatı açıklamaması nedeniyle üreticilerin tedirgin olduklarını dile getirdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın