Şekerbank

Ulusal E-Tarım Stratejisinin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi ÇalıştayI Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ulusal E-Tarım Stratejisinin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi ÇalıştayI Başladı
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği içerisinde yürütülecek Ulusal E-Tarım Stratejisinin Desteklenmesi Projesi 4 Kasım, Pazartesi günü Ankara’da gerçekleşen çalıştay ile başladı.

E-tarım stratejisi projesi; Türkiye’nin ulusal E-tarım stratejisinin şekillendirilmesi, tarımda bilgi ve iletişim teknolojilerinin mevcut kullanımının belirlenmesi ve Türkiye’nin E-tarıma ilişkin farkındalık ve kapasitesinin arttırılması konusunda destek sağlamayı amaçlamaktadır.

E-tarım; tarıma öncelik verilerek balıkçılık, ormancılık, hayvancılık ve kırsal alanda dijital teknolojiler dâhil olmak üzere, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması konusunda yenilikçi yöntemlerin tasarlanmasını, geliştirilmesini ve uygulanmasını kapsar.

Burada amaç, geçimini tarımla sağlayan kişilerin mümkün olan en iyi kararları almasına ve mevcut kaynakları en verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanmasına yardımcı olacak değerli bilgilere erişimini arttırarak, tarımsal ve kırsal kalkınmayı desteklemektir.

E-tarım için faydalanılabilecek bilgi ve iletişim teknolojileri arasında cihazlar, ağlar, hizmetler ve uygulamalar bulunmaktadır. İnternet temelli ileri teknolojiler ve algılama aygıtlarından radyo, telefon, cep telefonu, televizyon ve uydu gibi uzun süredir kullanılmakta olan diğer teknolojilere kadar pek çok şey bu kapsama girmektedir.

Başlangıç çalıştayı FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun konuşması ile başladı. Viorel Gutu, E-tarım kelimesinin arkasındaki tanımlamanın ne kadar zor olduğunu vurguladı. Herkesin bilgisayarın, yazılımın veya internet alt yapısının ne işe yaradığının çok iyi bilindiğini fakat tüm bu teknolojinin Türkiye’deki tarım sektöründeki günlük yaşamına adapte edilmesi gerektiğinin altını çizdi. İşte bu proje ile oluşturulacak olan ulusal stratejisinin tarım sektörüne sağlayacağı faydaları anlattı.

Açılış konuşmaları Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Gelen Müdürü Özkan Kayacan ile devam etti. Sayın Kayacan, üretimin ve verimliliğin sürdürülebilir bir şekilde artışının ancak yüksek teknolojiyi tarım sektörüne entegre etmekle mümkün olabileceğinin bilincinde olduklarını söyledi. Konuşmasına şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz elektrikli traktörün Ar-ge çalışmalarında sona yaklaşmış durumdayız. Öte yandan yakın zamanda “Tarımsal Mekanizasyon ve Bilişim Teknolojileri Araştırmaları Çalışma Grubu”nu kurduk ve dünyadaki teknolojik yenilikleri takip edecek ve özel sektörümüzle birlikte akıllı tarım çözümleri geliştirecek bir “Akıllı Tarım Enstitüsünü” en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, Bilgi Yönetimi Sorumlusu Sophie Treinen yaptığı sunumda E-tarım konusunda önemli soruların altını çizdi.

“Kırsal alandaki dijital teknolojileri kontrol ederken aşağıdaki sorulara cevap arıyorum.

Müsait mi

Erişilebilir mi

Uygun Fiyatlı mı

Uygun mu

Uyarlanabilir mi

Kullanıcılar bu teknolojileri kullanma ve kontrol etme becerisine sahip mi?

Kimseyi; aile çiftçileri, erkekler, kadınlar ve genç kuşak; geride bırakmak istemiyorsak bu küçük sorular çok daha da önem kazanıyor. Dijital teknolojiler, gereksinimlerine uygun maliyetli bir şekilde ihtiyaca cevap veriyor mu? Büyük çiftçilerin kullandığı teknolojileri küçük çiftçilerin kullanabileceği hale getirebilmek mümkün müdür? Bunlar, ulusal e-tarım stratejisinin geliştirilmesinde ele alması gereken önemli noktalardır.”

Çalıştay, E-tarım kapsamında kamusal alanda dijitalleşme, özel sektör kooperatiflerde E-tarım uygulamaları ve E-tarım ve Ar-Ge panelleri ile devam etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bitkisel Ürünler İçin Sigorta Zamanı !Önceki Haber

Bitkisel Ürünler İçin Sigorta Zamanı !

Büyükşehir’den Mersin Tarımına Can SuyuSonraki Haber

Büyükşehir’den Mersin Tarımına Can Suyu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar