TZOB: Martta üretici market farkı yüzde 275’i aştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TZOB: Martta üretici market farkı yüzde 275’i aştı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayında üretici ile market fiyatları arasındaki farkın özellikle sebze ve meyvede yüksek seviyelere ulaştığını açıkladı. En yüksek fark karnabaharda görüldü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayına ilişkin üretici ile market fiyatları arasındaki farkları ve aylık değişimleri değerlendirdi. Bayraktar, üretici ile tüketici fiyatları arasındaki makasın özellikle sebze ürünlerinde açılmaya devam ettiğini belirtti.

Fiyat farkı karnabaharda zirve yaptı

Bayraktar, Mart ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en yüksek yüzde 275,8 ile karnabaharda görüldüğünü açıkladı. Karnabaharı yüzde 265 ile portakal, yüzde 239,6 ile pırasa, yüzde 205,1 ile limon ve yüzde 187,2 ile maydanoz izledi.

Verilere göre karnabahar üreticide 23,76 liradan satılırken markette 89,29 liraya ulaştı. Portakal 13,71 liradan 50,04 liraya, pırasa 16,64 liradan 56,51 liraya, limon 31,87 liradan 97,23 liraya, maydanoz ise 8,56 liradan 24,57 liraya yükseldi.

Market fiyatlarında artış öne çıktı

Mart ayında markette takip edilen 41 ürünün 33’ünde fiyat artışı, 8’inde ise düşüş görüldü. En fazla fiyat artışı yüzde 119,1 ile karnabaharda gerçekleşti. Bu ürünü yüzde 91,3 ile sivri biber, yüzde 75,2 ile domates, yüzde 61,2 ile patlıcan ve yüzde 48,7 ile marul takip etti.

Fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 50,4 ile kabak oldu. Kabaktaki düşüşü salatalık, fındık, yumurta ve yeşil soğan izledi.

Üretici fiyatlarında dalgalı seyir

Üretici tarafında ise 32 ürünün 14’ünde fiyat artışı, 9’unda düşüş yaşandı, 9 üründe ise değişim görülmedi. En fazla düşüş yüzde 55,1 ile kabakta gerçekleşirken, salatalık, limon, portakal ve elma da düşüş gösteren ürünler arasında yer aldı.

En fazla fiyat artışı ise yüzde 93,1 ile sivri biberde görüldü. Karnabahar, marul, domates ve kuru soğan da artış yaşanan ürünler arasında yer aldı.

Fiyat değişiminde hava koşulları etkili

Bayraktar, fiyat değişimlerinin temel nedenleri arasında iklim koşulları ve arz-talep dengesine işaret etti. Sel ve su baskınlarının domates, sivri biber ve marul üretimini olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, bu durumun fiyat artışlarına yol açtığını ifade etti.

Kuru soğanda ihracat teşviki beklentisinin fiyatları artırdığını, karnabaharda ise arz daralmasının etkili olduğunu vurguladı. Buna karşılık hava koşullarının iyileşmesiyle birlikte kabak ve salatalıkta arzın arttığını ve fiyatların düştüğünü kaydetti.

Portakal ve elmada talep daralması fiyatları aşağı çekerken, limonda ithalat rejimi kararlarının piyasa üzerinde etkili olduğu belirtildi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP’li Gürer TBMM’de tarım kanunu teklifini eleştirdiÖnceki Haber

CHP’li Gürer TBMM’de tarım kanunu teklif...

TZOB: Martta gübre %60, mazot %58 arttıSonraki Haber

TZOB: Martta gübre %60, mazot %58 arttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar