Şekerbank

Türk Çam Balı Üreticilerinin Gözleri Daha Büyük Piyasalarda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Çam Balı Üreticilerinin Gözleri Daha Büyük Piyasalarda
FAO ve EBRD desteğiyle, endüstri liderleri Türk çam balını Avrupa Birliği (AB) kapsamında coğrafi işaret alması için çalıştıklarını duyurdu.
Tofidass

Türkiye, tatlı, baharatlı, koyu ve reçeneli bir bal olan çam balının dünyadaki aslan payını üretmekte olup, aynı zamanda dünyadaki 25 arı alt türünün beşte birine ev sahipliği yapmaktadır.

Ülke, bu özgün balı AB kapsamında coğrafi işaret (Cİ) alması için çalışmaları sürdürmekte; böylelikle ihracatta artışı, tedarik zincirinde verimliliğin gelişmesin, ve yerel ekonomilerin canlanmasını planlanmaktadır.

FAO/EBRD girişimi kapsamında düzenlenen seminerde, verimliliği, sürdürülebilirliği ve Türk bal sektörünün kapsayıcılığını arttırmak için sektörünün lider oyuncuları; arıcıları, ihracatçıları, hükümet temsilcilerini ve bilim insanlarını bir araya getirip, birlikte nasıl daha ileri gidilebileceği görüşüldü.

Çiçek balından farklı olarak, çam balı, çam ağaçlarında yaşayan çam pamuklu bitinden (Marchalina hellenica) toplanan bal ile yapılır.

Türkiye’deki çam balının çoğu Güney Ege Bölgesi’ndeki Muğla ilinden gelmektedir. Muğla’dan gelen çam balını korumak ve desteklemek hem Türkiye’de hem de yurtdışında yeni piyasa fırsatları oluşturabileceği gibi tedarik zincirine yerel arıcıların da katılmasına imkan verecektir.

Cİ ürünlerin küresel piyasası ticareti yılda 50 milyar Avro’yu bulan kazançlı bir piyasa. Tüm dünyada gerçek ve belli bir kaliteye sahip ürünleri satın alan tüketicilerin sayısı da gittikçe artmakta.

Türk Patent Kurumu ve Avrupa Birliği tarafından sertifikalandırılan çam balı, Türk çam balını piyasadaki sahte ürünlerden koruyacaktır. Üreticiden, imalatçıya, toptancıya ve tüketiciye, tedarik zinciri boyunca koordinasyonu geliştirecek ve güven oluşturacaktır. Aynı zamanda bölgenin özgün biyoçeşitliliğini, özellikle çam ormanlarını, çam pamuklu bitini ve yerel uzmanlığını da koruyacak bir teşvik oluşturacaktır.

Aralarında ülkenin lider bal firmalarından olan Balparmak’ın da bulunduğu, coğrafi işaretler kapsamında Türkiye’nin çam balı endüstrisi oyuncuları ile bir konsorsiyum oluşturarak, pazarlık gücünün güçlendirilmesi, inovasyonun desteklenmesi ve ürün kalitesinin arttırılmasıyla endüstri güçlenecek.

Yakın dönemde FAO ve EBRD 20 kişiden oluşan çam balı paydaşı grubunu Bursa’ya getirdi. Orada akranlarının Bursa Siyah inciri, Bursa şeftalisi ve Gemlik zeytini için Cİ tescili alma ve yönetme süreçleri hakkında bilgi edindiler.

Başarılı coğrafi işaretler diğer üreticiler için de Cİ ürünlerini tescil ettirme ve pazarlama konusunda yol açıyor. Bugünkü etkinlikle, Türkiye’nin çam balı endüstrisi doğru bir yolda ilerlediğini gösteriyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuru Meyve Sektöründen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a TMO TeşekkürüÖnceki Haber

Kuru Meyve Sektöründen Cumhurbaşkanı Erd...

Korkutan Rapor: 6 Ay İçinde 45 Milyon Kişi...Sonraki Haber

Korkutan Rapor: 6 Ay İçinde 45 Milyon Ki...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar