Şekerbank

‘TK DORUK’ Mısır Çeşidi Tescil Edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘TK DORUK’ Mısır Çeşidi Tescil Edildi
Yeni çeşitleri ile ülkenin tanelik mısır tohum üretiminde dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlamayı hedefleyen TAREKS’in Altınova Araştırma İstasyonunda ıslah edilen TK DORUK mısır çeşidi, tescil edildi.
Tofidass

TAREKS, Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olarak 1987 yılında başlatmış olduğu Ar-Ge faaliyetleri ile ülke çiftçisine her yıl bir birinden farklı özelliklerde ve farklı türlerde yeni çeşitleri kazandırmaya devam ediyor.

2017 yılında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ana ürün tanelik ALBAYRAK ve LİLA mısır çeşitleri tescil edilen TAREKS’in 2018 yılında da yeni mısır çeşidi “TK DORUK” tescil edildi. TK DORUK’la birlikte TAREKS’in tescilli çeşit sayısı60’a ulaştı. Tescil süreci devam eden 14 çeşidin de önümüzdeki yıllarda çiftçi ile buluşması bekleniyor.

Başlatmış olduğu yerli mısır çeşitlerinin ıslahı programında farklı olum guruplarında (FAO 550 - FAO 700) çalışmalar yürüten TAREKS, bu çalışmalar doğrultusunda ana ürün grubunda (FAO 650) tanelik ve silajlık mısır çeşitleri ıslah ederek tescil ettirdi. Orta erkenci olum grubunda (FAO 600) yer alan TK DORUK ise ikinci ürün tanelik mısır çeşidi olarak tescil edildi.

TK DORUK; ikinci ürün tanelik mısır çeşidimizin resmi tescil denemeleri iki yıl boyunca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Mardin, Sakarya Manisa lokasyonlarında yürütülmüştür. TK DORUK, iki yıl süren tescil denemeleri sonucunda standart çeşitlerin verim ortalamalarının yaklaşık % 3 – 4 üstünde verim vermiştir. İkinci ürün tescil denemelerinde çeşidin verdiği en yüksek verimi 1.720 kg/da ile Kahramanmaraş lokasyonunda ölçülmüştür. Çeşidin ortalama verimi ise ikinci ürün şartlarında 1.316,7 – 1.361,6 kg/da arasındadır. Hasat tane nemi ise lokasyonlara göre değişmekle birlikte %16 – 20 arasında olup, piyasada yaygın ekilen diğer çeşitlerle eşdeğer hasat tane nemine sahiptir.

TK DORUK, İkinci ürün olarak Güneydoğu bölgesine, geç ana ürün veya Haziran ayı ekimleri için Ege ve Güney Marmara Bölgelerine, ana ürün olarak iç bölgeler ile Trakya Bölgesine tanelik mısır olarak önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zeytin Oskarları Sahiplerini BulduÖnceki Haber

Zeytin Oskarları Sahiplerini Buldu

Altınbaşak Tarım Şehirleri Yarışması’nda Dereceye Giren Belediyeler Ödüllerini AldıSonraki Haber

Altınbaşak Tarım Şehirleri Yarışması’nda...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar