Şekerbank

Tarım Ve Orman Bakanlığı İle YÖK ‘‘Güç Birliği’’ne İmza Attı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Ve Orman Bakanlığı İle YÖK ‘‘Güç Birliği’’ne İmza Attı
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumları Başkanlığı arasında, kurumların sorumluluk alanlarındaki altyapı, personel, eğitim ve Ar-Ge, tarımsal yayım hizmetleri gibi konularda iş birliği protokolü imzalandı.
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumları Başkanlığı arasında, kurumların sorumluluk alanlarındaki altyapı, personel, eğitim ve Ar-Ge, tarımsal yayım hizmetleri gibi konularda iş birliği protokolü imzalandı.

Protokol imza töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, insanlık için hakiki ve hayati derecede olan 'tarım' ve 'bilimin' önemini iyi kavramış toplumların daima önde, belirleyici ve tetikleyici olduğunu belirtti.

Ülkemiz ve dünyada artan nüfus, yükselen küreselleşme, İklim değişiklikleri ve buna bağlı etkilerin oluşturduğu tehlikeye dikkati çeken Bakan Pakdemirli, ''Geleceği öngöremezsek, tedbirli ve planlı hareket etmezsek ne kendimize ne de dünyamıza yetemeyeceğiz! İşte bu acil durum senaryosunda, tarım-orman adına yapılacak en iyi iş; verimi ve kaliteyi yükseltmektir. Bunun yolu ise; tarıma teknolojiyi, modern yöntemleri, kısacası "bilgiyi hâkim kılmaktan" geçmektedir'' dedi.

'TARIMDA GÜÇLÜYÜZ, DAHA DA GÜÇLENECEĞİZ!'

 Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta dünyadaki yerine de değindi Bakan Pakdemirli,

''Tarımda; Avrupa'da ilk sıralarda, Dünyada ilk ondayız. Toprak varlığında dünyada on yedinciyiz. Küçükbaş hayvan varlığında Avrupa'da birinciyiz. Orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz! 2.500 adet coğrafi işaretli ürün potansiyeline sahibiz! Fındık, Kiraz, İncir, Kayısı gibi pek çok üründe dünya lideriyiz! Yani; tarımsal üretimde yeterli varlığa sahibiz! Dış pazarların göbeğindeyiz! Tarihî ipek yolunun tam kalbindeyiz! Ulaşım sektöründe dünyada markayız! Eğitimli insan kaynağımız var! Küçük aile işletmeciliğimizi koruyoruz! Geleneksel üretim kültürümüz devam ediyor! Tarıma dayalı ve bağımlı sanayimiz işliyor!''

Değişen dünyada, planla, programla, disiplinle her daim dünyadaki başrolü kapabilmenin gerektiğini belirten Bakan Pakdemirli, bu noktada Tarım Bakanlığı ve eğitimin sacayağı konumundaki üniversiteler, bilim insanları ile işbirliğinin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Bakan Pakdemirli, ''Biz Tarım-Orman Sektörünü temsil edenler olarak, elbette bilimle daima iç içe olduk! Bakanlığımıza bağlı toplam 61 araştırma enstitümüz, araştırma yetkisi olan 23 kuruluşumuz var! Yine Bakanlığımıza bağlı 3.220 araştırmacı, 200 bin dekar tarım arazisi, 180 bin dekar araştırma ormanı ve laboratuvarımız var! Ar-Ge altyapımızı özel sektöre açtık! 2007'den beri Ar-Ge destek programlarımızla, 39 farklı üniversitede, 263 projeye destek verdik, 30 Milyon Lira kaynak temin ettik!'' diye konuştu.

ALTYAPIDAN AR-GE'YE, EĞİTİMDEN, TARIMSAL YAYIMA…

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, YÖK ile yapılan protokolün detaylarını başlık başlık anlattı. ''Protokolün "Altyapının Ortak Kullanımı" Başlığı Altında; Üniversitelerin bulunduğu bölgelerde her türlü altyapı imkânlarını ekonomik bir şekilde ortak kullanarak; tarımsal üretimde artış, bölge kalkınması ve çiftçi refahı hususlarında kısa zamanda anlamlı ilerlemeler kaydedilmesini hedefledik.

Protokolün "Personel ve Eğitim" Başlığı Altında ise; Akademik unvana sahip Bakanlığımız personelini de unutmadık! Ve farkındalık oluşturmak suretiyle, bu personelimizin, üniversitelerde eğitim gören öğrencilerimize faydalı olabilmesinin önünü açtık.

Protokolün "Ar-Ge" Başlığı Altında; Araştırma Geliştirme projelerinde üniversitelerin bulundukları illerde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak tarım master planları hazırlaması ve ortak projeler oluşturularak iş birliği halinde yürütülmesini amaçladık.

Protokolün "Öğrenci" Başlığı Altında; Üniversite öğrencilerimizin mesleki tecrübelerinin artırılması amacıyla, Bakanlığımız araştırma merkezleri ve enstitülerine daha fazla stajyer alınması, Zorunlu Uygulamalı İş Yeri Eğitimi ile de staj sürelerinin uzatılması hususlarında işbirliğiyle hareket edilmesini kararlaştırdık.

Protokolün "Etkinlik" Başlığı Altında; III. Tarım Orman Şûrasında da önemli yer tutan "Coğrafi İşaretli Ürünler" hakkında farkındalık oluşturacak ortak etkinlikler düzenlenmesi ve Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan "Uzman Havuzu" ile eğitim ve yayım hizmetlerinde iş birliği yapılmasını imza altına aldık.

Protokolün "Çiftçi Eğitimi ve Tarımsal Yayım Hizmetleri" Başlığı Altında da; "Tarım ve Gıdada Farkındalığın Artması", "Tarımda Verimliliğin ve Sürdürülebilirliğin Artması", "Bilgi ve Teknolojinin Kullanımı" hususlarında eğitim ve yayım hizmetlerinin etkin ve etkili yürütülmesi amacıyla işbirliği yapılmasını kararlaştırdık''

Bakan Pakdemirli, Enstitülerin ortak kullanımı, nitelikli personelin geçici görevlendirilmesi ve üniversite kontenjanlarının bir ihtiyaç planlaması dâhilinde düzenlenmesinin de Yükseköğretim Kurumu ile ortak bir karara bağlanması gereken konuların başında geldiğine vurgu yaptı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Samsun’da Su Ürünleri Denetimleri Aralıksız Devam EdiyorÖnceki Haber

Samsun’da Su Ürünleri Denetimleri Aralık...

Bakan Pakdemirli’den Üniversite Adayı Gençlere Burs MüjdesiSonraki Haber

Bakan Pakdemirli’den Üniversite Adayı Ge...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar