Şekerbank

Tarım ve Gıda Sektöründe Kadın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım ve Gıda Sektöründe Kadın
FAO Dünya Gıda Günü kapsamında “Tarım ve Gıda Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlenmesi” konulu Çalıştay düzenledi.
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tarım ve gıda sektöründe giderek derinleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliğini geriletmek için kolektif bir biçimde harekete geçilmesi ve kadınların güçlenmesinin önünü açacak politika ve eylemlerin bir an önce uygulamaya başlanmasına dikkat çekmek için bir çalıştay düzenledi.

2021 Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletlerin ‘kimseyi geride bırakma’ taahhüdü doğrultusunda, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için daha verimli, kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine dönüşümün desteklenmesi ihtiyacına ilişkin farkındalığı artırıyor, tarım ve gıda sektöründe cinsiyet eşitsizliğini ve kadınların güçlenmesini teşvik ederek bu sorunların nasıl aşılabileceği konusunda farkındalık yaratmak için de ideal bir platform sunuyor. Dünya Gıda Günü kapsamında düzenlenen çalıştay’da özellikle “Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizlikleri azaltarak kapsayıcı ekonomik büyümeyi teşvik etmek için daha iyi bir yaşam” başlığına odaklanıldı.

FAO Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Neşe Çakır Sayran ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Sosyolog Kamile Özkal Baştar’ın moderatörlüğünde yürütülen çalıştay, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün açılış konuşması ile başladı. İl Müdürü konuşmasında “Bursa’da şu anda kadın dernek ve kooperatiflerimiz 1000 üzerinde üyesi ile faaliyet gösteriyor. Kadınlar kendi ayaklarına üzerinde durması ve bakanlığımızın kadınların gıda zincirindeki rolünün güçlenmesi için geliştirdiği politikalar konusundaki sosyal kültürel ve ekonomik yönden öne çıkması için birçok çalışma yürütüyoruz. FAO ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalardan sahadan güzel sonuçlar aldığımız için mutlu oluyoruz. Kırsaldaki kadınların sadece üretici olarak değil sosyal olarak hayata katılmaları önemli. Kadınların sosyal hayata katılımları, kadınların görünürlüğünü artırıyor.” dedi.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’ın açılış konuşması ile devam etti. Covid-19 pandemisinin dünyanın bütün bölgelerinde gıda güvensizliğinin erkeklere kıyasla kadınlar arasında daha yaygın olmasına neden olduğuna vurgu yapan Selışık, kadınların pandeminden dolayı üretim ve gelir elde etme kapasitelerinin erkeklere oranla daha fazla etkilendiğini iletti. “Pandemi sırasında kadınların ekonomik fırsatlara ve besleyici gıdalara erişimleri azalırken, iş yükleri arttı” dedi. Selışık sözlerine şöyle devam etti. “Bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek için, gıda değer zincirlerinde kadınların ekonomik aktivitelerini destekleyecek politikalar geliştirilmeli ve gıda güvenliği alanında da toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltacak adımlar atılmalı. Önemli olan kadınların yönetimde, karar alma mekanizmalarında yer almaları ve kendi kararlarını verebilmeleri.” FAO’nun tarım ve gıda sektöründe kadınların güçlenmesi için yürüttüğü projelerden ve kooperatifler üzerinden tarım ve gıda sektöründe kadınların gelir elde etmeleri için yaptığı çalışmalardan söz ederek konuşmasına son verdi.

OXFAM Türkiye Direktörü, Meryem Aslan kadınların iş alanlarını genişletmek için bakım hizmetlerinin sağlanması gerektiğini belirtti. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’ndan (KEDV) Gökçen Durutaş, kadınların tarım-gıda sistemlerinde finansman, pazara ve diğer hizmetlere erişiminde yaşadıkları sorunlara değindi. Kadın kooperatiflerinin sürdürülebilirliği ekonomik olduğu kadar kırsal kalkınmanın bir girişimi olduğu, kırsal kalkınmada yereldeki aktörlerin iş birliği ve bu ağları bir araya getirmenin önemine vurgu yapıldı.

Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri, kooperatifler ve Birleşmiş Milletler ’in farkı örgütleri ve özel sektör temsilcilerinin yoğun katılımı ile devam eden çalıştay’da, tarım-gıda sistemlerinin dönüşümünün neden gerekli olduğu üzerinde duruldu ve e-ticaret dahil olmak üzere tarım-gıda tedarik zincirlerinde kadınların rolünün artırılmasının ulusal ekonomi için gerekliliğinin altı çizildi.

Ayrıca, gıda sistemlerinde kadınların ve erkeklerin yereldeki ihtiyaçların neler olduğu değerlendirildi ve iyi örnek uygulamaları dinlendi, deneyimler paylaşıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Destekten Yüzde 2-4 Arasında Stopaj Vergisi KesilmeyecekÖnceki Haber

Tarımsal Destekten Yüzde 2-4 Arasında St...

Bakan Pakdemirli'den Koyun Ve Keçi Yetiştiricilerine MüjdeSonraki Haber

Bakan Pakdemirli'den Koyun Ve Keçi Yetiş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar