Şekerbank

Tarihi Muş Bağları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihi Muş Bağları
Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, İl Müdür Yardımcıları Mehmet Gündoğdu, Ferit Yıldız ve beraberindeki teknik personellerle birlikte Kale Bağlarını gezerek incelemelerde bulundu.
Tofidass

Bağ sahibi Şahin Toplu ve Bülent Toplu'dan bağlar ile ilgili bilgi alan Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, üzüm bağlarını ve yeni dikilen meyve fidanlarını inceledi. Çolakoğlu; "İlimizde meyveciliğin yaygınlaştırılması bakımından bağ ve meyvelerin yoğun olduğu bu tür yerler ilimiz ekonomisi açısından önemlidir. Öğrendiğim kadarıyla Muş'ta bağcılık 1990'dan sonra ihya edilmeye çalışılmış bunun sonucu olarak bağcılıkta önemli gelişmeler olduğu görülmektedir. Bizler de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak danışmanlık, teknik destek ve yönlendirme anlamında üstümüze düşen ne ise yapmaya hazırız" dedi

Bağ sahibi Şahin toplu; "Bağcılık tarihinin çok eski olduğunu, yapılan araştırmalarda 1800 ile 1900 yıllarının başlarına kadar bağcılığın Muş'un en önemli gelir kaynaklarından olduğunu ifade ederek Muş'ta sayı olarak 24000'e yakın asma bulunduğunu, buralarda elde edilen mahsulün çevre yerleşim yerlerine götürülerek ihtiyaç duyulan mallar ile değiştirildiği rivayet edilir. Bu bağlar, Vartinis, Muş güneyi dağları takip ederek Arak, Mongok, İncebel, Mehmetcan, Kale, Pamukluk ve Çiriş bağlarıyla anılır. Günümüzde bu bağlardan Mongok, İncebel ve Mehmetcan bağları faal durumdadır. Diğerleri yok olmaya yüz tutmuştur. Bu bağlarda yetiştirilen Muş Üzümü kendine has özellikler taşıyan bir meyvedir. Bunlar sinciri, danagözü, yazbeyazı, güzbeyazı, kaşmer gibi çeşitliktedirler. Bu üzümler ince kabuklu, sulu, çok şekerli ve hafif eşkimsimdirler. Bu üzümlerden üretilen şarapların Paris'teki mahzenlerde saklanıldığını, tarihi incelerken rastlıyoruz. Ayrıca Muş'a ait olan dayanıklı ve kışlık olarak saklanabilen Güz Armudu, mayhoşumsu tadı olan küçük, beyaz Macirek Elması gibi meyveler bu bağlarda yetiştirilmektedir" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Organik Ürün Cenneti Evliyatekke…Önceki Haber

Organik Ürün Cenneti Evliyatekke…

SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI DENETLENDİSonraki Haber

SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI DENETLENDİ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar