Şekerbank

Tareks’ten Üreticiye Yeni Tanelik Mısır Çeşidi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tareks’ten Üreticiye Yeni Tanelik Mısır Çeşidi
Tareks’in yeni ürünü “albayrak” ve “lila” tanelik mısır çeşitlerinin tanıtımı tarla günü etkinliği ile gerçekleştirildi.
Tofidass

Tareks tarafından ıslah edilen ve 2017 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescili yapılan hibrit mısır çeşitleri, Bergama Tarım Kredi Kooperatifi ortağı İsmail Gediz’in tarlasında, tarla günü etkinliği çerçevesinde tanıtıldı.

“Tohumlarımıza sahip çıkalım”

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü konuşmasında, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 12 şirketinin olduğunu ve bu şirketlerin çiftçiye kaliteli girdileri uygun fiyata sağladıklarını kaydetti. Külcü, Tarım Kredi şirketlerinin sadece satış yapmadığını, çiftçilerin ürünlerini de değerlendirdiğini sözlerine ekledi.

Şirketlerin piyasa da regüle görevi gördüğünü kaydeden Külcü, artık kooperatif kapatılmayacağını, hatta yenilerinin açılarak daha çok çiftçiye hizmet verebilmeyi planladıklarına vurgu yaptı.

Başkan Külcü, ülkenin tohumculukta dışa bağımlılığını azaltmasına katkıda bulunan çalışmaları ülke tarımı için önemli bulduğunu belirterek; Tareks’in ıslah ettiği ve tescil edilerek üretimine başlanan bu çeşitlere sahip çıkılmasını istedi.

Tareks 36 Yıldır Üreticinin Hizmetinde

Tareks Genel Müdürü Burhanettin Topsakal da Tareks hakkında bilgiler vererek; 36 yıldır çiftçilerin en uygun maliyet ile en kaliteli tohuma ulaşması için neler yapıldığını anlattı.

Buğday, arpa, patates ve hibrit mısır da ülkeye çok sayıda üstün verimli, kaliteli ve hastalıklara dayanıklı çeşit kazandırdıklarını ifade eden Topsakal,  Tareks’in 1999 yılından itibaren hibrit mısır tohumu çalışmalarına başladığını kaydetti.

2009 yılında ıslah istasyonunun, 2010 yılında ise mısır tohum işleme ve paketleme fabrikasının kurulduğunu hatırlatan Topsakal, 2014 yılında yerli silajlık mısır tohum çeşitlerinin, 2017 yılında da yerli tanelik çeşitlerin tescil edildiğini söyledi.

Artık uluslararası şirketlerle rekabet edebilecek seviyeye geldiklerini vurgulayan Topsakal“Geleceğine sahip çıkmak istiyorsan kendi tohumuna sahip çık.”  dedi.

Tareks Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz da, ülke tohumculuğunda ve küresel tohum pazarında yer almak ve uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için, Tareks’ in son yıllarda araştırma ve alt yapı geliştirme faaliyetlerini artırdığını belirtti.

Konuşmaların ardından katılımcılar,  Tareks tarafından üretilen albayrak mısırın ekili olduğu tarlada incelemelerde bulundular.

Tarla gününe Bergama Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Adem Aklar, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Tedarik Daire Başkanı İlyas Kılıç, Balıkesir Bölge Müdürü Vedat Altın, İzmir ve Balıkesir Bölge Birliklerinin yöneticileri, kooperatif yetkilileri, Tareks personeli ve 300 çiftçi katıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Arazi Toplulaştırma Çalışmalarını İncelediÖnceki Haber

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Arazi...

Simental Cinsi Gebe Düve Projesinin Kura Çekimi YapıldıSonraki Haber

Simental Cinsi Gebe Düve Projesinin Kur...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar