Şekerbank

Süt Toplama Merkezleri için Konteyner Yapımları Tamamlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süt Toplama Merkezleri için Konteyner Yapımları Tamamlandı
Tofidass

Sütün sağlıklı koşullarda son tüketiciye ulaştırılması için sağıldığı andan işlendiği anakadar olan sürede ideal hijyen kurallarına uymak ve bakteri oluşumunu önlemek amacıyla enkısa zamanda soğutulmasını sağlayacak bir soğuk süt zinciri mutlaka oluşturulmalıdır. Süt üretiminde,sağımdan sonra süt işlemeye kadar olan süreçte soğuk zincirin korunması, sağlıklı ve gıdagüvenliğine uygun süt üretimi açısından son derece önemlidir. Ayrıca soğutulan sütün ekonomikdeğeri de artmaktadır. Bu artışın yanında devletin soğutulmuş süte verdiği destek de dahafazladır. Osmaniye ilinde hayvancılık ve süt sektörünün gelişimi açısından köylerde süt soğutma tanklarının bulunması ve ilçelerde de süt toplama merkezlerinin kurulması zorunludur. Osmaniye İli genelinde 48 köyde faal olarak süt soğutma tankıbulunmaktadır. Kadirli Süt Üreticileri Birliğine aittoplamda 4 adet toplama merkezinde süt soğutma tankı bulunmaktadır. Bu merkezler ve tanklar Osmaniye'de üretilen toplam süt düşünüldüğündeyetersiz gelmektedir.

Osmaniye'de bulunan süt soğutma tanklarının yerleştirildiği alanların bir kısmı maalesef istenen hijyen koşullarına sahip değildir. Bu alanlardaki başlıca eksiklikler; atık suyun boşaltılacağı fosseptik çukurunun bulunmaması, lavabo yetersizliği, çevresel bulaşma riskine açık yapı elemanları ve binaların yetersiz hijyen koşullarıdır.

Birlikler tarafından süt toplama tanklarının köylere yerleştirilmesinde pek çok sıkıntı ile karşılaşılmaktadır. Bunların en önemlisi köylerimizin bazılarında süt toplama tankı yerleştirilmeye uygun binaların bulunmamasıdır. Bu problemin çözümünde en uygun yöntem taşınabilir konteynır içerisine montajlı süt soğutma tanklarının ihtiyaç duyulan köylere kurulmasıdır.

Süt Toplama Merkezlerinin modernizasyonunda öncelikli hedef daha hijyenik ve gıda mevzuatına uygun süt toplama ve bu sütün muhafazasıdır. Bunun yanında Birliğe ait süt toplama merkezlerinin modernizasyonu ile üretimden son satışa kadar hijyenik koşullarda soğuk zincirin sağlanması ile sütün kalite değerinin korunması açısından son derece önemlidir. Projenin uygulanması ile diğer çiftçilere ve Birliklere de örnek olması amaçlanmaktadır.

Projenin temel amacı Osmaniye'de ve Kadirli İlçesinde süt üretiminin Avrupa Birliği kalite standartlarına ve çeşitli konularda kanunlarla belirlenen sınırlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Bunun yanı sıra bölgedeki süt üretimine dayalı ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

Proje, Osmaniye Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğünün desteği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülmüştür.Proje kapsamında 5 adet konteyner temin edilerek Kadirli Süt Üreticileri Birliğine teslim edilmiştir.Konteynerler, Aksaray İlinde üretilmiştir. Konteynerler, 3X6 metre ebatlarında ve 2 odalıdır. Konteyner içerisinde 1 adet alafranga tuvalet ve lavabo da bulunmaktadır.Konteynerler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının istemiş olduğu asgari hijyen şartlarına uygun olarak üretilmiştir.

Toplam proje bütçesi 76.000 TL olup bunun 37.000 TL olan kısmı İl Özel İdaresi tarafından, kalan 39.000 TL olan kısmı da Kadirli Süt Üreticileri Birliği tarafından karşılanmıştır. Proje faaliyetleri olarak 5 adet konteyner satın alınmıştır. Ayrıca proje faaliyeti olarak her bir konteyner için fosseptik çukuru maliyeti, elektrik tesisatı maliyeti, sıhhi tesisat maliyeti ve diğer giderler Kadirli Süt Üreticileri Birliği tarafından karşılanacaktır.

Proje kapsamında satın alınan 5 adet konteynerin nakliye dâhiltoplam maliyeti 40.000 TL'dir. Konteyner maliyetinin 37.000 TL olan kısmı İl Özel İdaresi tarafından, kalan 3.000 TL olan kısmı da Kadirli Süt Üreticileri Birliği tarafından karşılanmıştır.​

Osmaniye İli Tarım Strateji ve Eylem Planında bu konu ile ilgili belirtilen ve 48. hedef olan "İlçelerde süt toplama merkezlerinin oluşturulması ve köylerde de süt soğutma tanklarının kurulmasını sağlamak"stratejisinin desteklenmesi ile ilimizin süt sektöründeki eksikliklerin giderilmesi, ekonomiye katkı sağlanması ve süt sektörünün gelişmesi adına projenin uygulanması son derece önemli olmuştur.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2 Ton Mekanik Olarak Ayrılmış Et (Tavuk Kıyma) İmha EdildiÖnceki Haber

2 Ton Mekanik Olarak Ayrılmış Et (Tavuk...

Fındık fiyatındaki belirsizlik iş dünyasını tedirgin ediyorSonraki Haber

Fındık fiyatındaki belirsizlik iş dünyas...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar