CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye'nin Hanke Sefalet Endeksi'ndeki yerini ve özelleştirme politikalarının tarım üzerindeki yıkıcı etkilerini değerlendirdi.
BURSA – CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye’nin Hanke Sefalet Endeksi’nde 178 ülke arasında üçüncü sırada yer almasına ilişkin sert bir açıklama yaptı. Sefalet endeksinin; enflasyon, işsizlik ve faiz oranları üzerinden vatandaşın günlük yaşam kalitesini gösteren en somut veri olduğunu belirten Sarıbal, iktidarın "ekonomik başarı" söyleminin toplumun gerçeğiyle örtüşmediğini vurguladı.
"EKONOMİK MODEL REFAH YARATAMIYOR"
Türkiye'nin savaş ve siyasi kriz yaşayan ülkelerle aynı kategoride yer almasının tesadüf olmadığını ifade eden Sarıbal, "Bu tablo, ekonomideki yapısal bozulmanın bir sonucudur. Kurumların zayıfladığı ve üretimin tasfiye edildiği bir ekonomi modeli toplumda refah yaratamaz. İktidarın topluma verebileceği bir güven kalmamıştır" dedi.
"70 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME ÜRETİMİ BİTİRDİ"
Ekonomik krizin temel nedenlerinden birinin son 24 yılda uygulanan özelleştirme politikaları olduğunu söyleyen Sarıbal, AKP döneminde yapılan yaklaşık 70 milyar dolarlık özelleştirmenin kamu maliyesini rahatlatmadığını, aksine Türkiye'yi dışa bağımlı hale getirdiğini belirtti. Sarıbal, "Fabrikayı sattılar, üreticiyi yalnız bıraktılar" diyerek tepki gösterdi.
ŞEKER FABRİKALARI VE TARIMDAKİ YIKIM
Özelleştirmelerin tarım sektöründeki etkilerine şeker fabrikaları üzerinden örnek veren Sarıbal, 2002 yılında kamunun şeker üretimindeki %74 olan payının, özelleştirmeler sonrası %36’ya gerilediğini ifade etti. Adapazarı Şeker Fabrikası’nın durumuna dikkat çeken Sarıbal, "Kota hakkı Sakarya’dan alınıp Niğde’ye taşındı. Çiftçi 650 kilometre uzaklıktaki lojistik maliyete mahkum edildi. Şeker fabrikasını satmak, üretim zincirini kırmaktır" şeklinde konuştu.
"KAMUCU KALKINMA MODELİ ŞART"
TÜGSAŞ, İGSAŞ, TİGEM ve TEKEL gibi stratejik kurumların elden çıkarılmasının üreticiyi kamusal güvenceden yoksun bıraktığını belirten Orhan Sarıbal, çözümün üretim odaklı ve planlı bir kamucu modelde olduğunu vurguladı. Sarıbal, "Ekonomik bağımsızlık, stratejik alanlarda kamusal varlığın korunmasıyla mümkündür" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak:Tarım Pusulası






















































Yorum Yazın