Şekerbank

Sarıbal: Ak Parti 350 Bin Şekerpancarı Çiftçisinin Ekmeğiyle Oynuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sarıbal: Ak Parti 350 Bin Şekerpancarı Çiftçisinin Ekmeğiyle Oynuyor
Tofidass

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM'de "Torba Yasa ile orman, mera ve tarım alanlarının yağmalanması kolaylaştırılıyor" konulu basın açıklaması yaptı. 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yaptığı açıklamada; Dünya Bankası ile yapılacak ikraz anlaşmasına esas olmak üzere, Bankaya verilen 10 Mart 2000 tarihli kalkınma politikası mektubunda; kamuya ait şeker fabrikalarında (TÜRKŞEKER) fiili özelleştirmenin 2001 yılında başlayacağı yer almıştır.
Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK)’nun 20 Aralık 2000 tarih ve 2000/92 sayılı kararında TÜRKŞEKER’in özelleştirme kapsamına alınmasına karar verilmiştir. Geçen sürede kamu şeker fabrikalarının özelleştirilmesi amacıyla birçok kez ihaleye çıkılmış; ancak ihale sonuçları Danıştay tarafından iptal edilmiştir.

YENİ ORTA VADELİ PROGRAMDA ÖZELLEŞTİRME HEDEFLERİ
2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Program birçok sektörü yakından ilgilendiren kararlar içeriyor. Ancak bunlar arasında tarım ve gıda sektörünü çok yakından ilgilendiren özelleştirme hedefleri de bulunuyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, özelleştirme uygulamalarına bu program döneminde de devam edileceğini ve önümüzdeki yıl için özelleştirme geliri hedefinin 10 milyar lira olduğunu söyledi.

ŞEKER FABRİKALARI ÖNCELİKLE ÖZELLEŞTİRİLECEK
Öncelikle Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (TÜRKŞEKER) ait fabrikalardan başlayarak özelleştirmelere devam edeceklerini kaydeden Ağbal, özelleştirme programını hızlandıracaklarını belirtti.

TÜRKŞEKER’İN 25 ŞEKER FABRİKASI BULUNUYOR
TÜRKŞEKER şeker sektörü açısından stratejik önemde bir işletme. İktisadi devlet teşekkülü konumundaki TÜRKŞEKER pancardan şeker üreten ve sektörde yüzde 50’den fazla paya sahip olan bir kuruluştur.
Türkiye’de pancardan üretim yapan toplam 33 şeker fabrikası bulunuyor. Bunlardan 8 tanesi özel kuruluştur.
TÜRKŞEKER’in 25 şeker fabrikası, 4 alkol fabrikası, 2 Makine fabrikası, 1 Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası, 1 Tohum İşleme Fabrikası ve 1 Araştırma Enstitüsü bulunuyor.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİMİNDE 5 ŞİRKET ÖNE ÇIKIYOR
Nişasta bazlı şeker üretiminde ise 5 şirket öne çıkıyor: Cargil Tarım ve Gıda San.Tic.A.Ş. (Bursa), Amylum Nişasta San. ve Tic. A.Ş. (Adana), PNS Pendik Nişasta Sanayi A.Ş. (İstanbul), Tat Nişasta San. ve Tic. A.Ş. (Adana), Sunar Mısır Entegre Tesis.San.Tic. (Adana),
Türkiye’de 2016/2017 dönemine ait pancar şekeri üretim kotası 2 milyon 362 bin ton iken izoglukoz (NBŞ) kotası ise 265 bin tondur.

350 BİN ÇİFTÇİ AİLESİ PANCAR ÜRETİMİNDEN EKMEK YİYOR
Pancardan elde edilen şeker sektörünün 3 milyar doları aşan bir katma değer yarattığı hesaplanıyor.
Türkiye’nin yıllık şeker ihtiyacı yaklaşık 3 milyon ton civarında iken şeker pancarı fabrikaları yılda yaklaşık 2,3 milyon ton üretim yapıyor. Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi bu işten ekmek yiyor.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda, aile bireyleriyle birlikte sayıları 2 milyonu aşan pancar üreticileri ile şeker tüketicilerinin ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır.

DOĞU-BATI ARASINDAKİ GELİR UÇURUMU ARTACAK
Öte yandan, Doğu Anadolu’da kamu işletmeciliğinin sosyo-ekonomik amaçları tümüyle terk edilmiş olacaktır. Doğu–Batı arasındaki gelir uçurumu artacak, istihdam düşecek, kırdan kente göç hızlanacaktır. 

ŞEKER İTHALATI ARTACAK
Bir yandan şekerpancarı üretimine kotalar getirilmesi; öte yandan çiftçinin üretimini sürdürememesi sonucu ortaya çıkacak olası şeker açığı, ihracat geri ödemeleri ile desteklendiği için daha ucuza şeker üreten ülkelerden ve özellikle AB’den ithal edilerek kapatılacaktır.

PANCAR ÇİFTÇİSİNDEN ESİRGENEN KAYNAKLAR ABD VE ARJANTİN’İN MISIR ÜRETİCİLERİNE AKTARILACAK
Bu süreçte ucuz üretim yaptığı bahanesiyle nişasta kökenli şekerlere tanınan ayrıcalıklar sürdürülecek; ayrıca sanayide kullanılan şekerler tamamen mısırdan elde edilen şekerlere dayandırılacaktır. Ülkemizde pancar çiftçisinden esirgenen kaynaklar AB’nin pancar, ABD ve Arjantin’in mısır üreticilerine ve çokuluslu agro-sanayi tekellerine aktarılacaktır.

ŞEKERPANCARI TARIMININ SÜRDÜRÜLMESİ ÜLKE ÇIKARINADIR
Yıllık şeker tüketimi 2 milyon ton olan Fransa, yarı bedelle şeker ithal etmek yerine yılda 4,5 milyon ton şeker üretmeyi sürdürmektedir. Türkiye’de de tarım ve sanayide sağladığı yüksek istihdam ve yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanıldığı göz önünde bulundurularak şekerpancarı tarımının gerçek üreticilerin söz ve karar sahibi olduğu bir yapılanma içerisinde artan sürdürülmesi ülke çıkarınadır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayraktar: Süt Fiyatı 1 Lira 56 Kuruş OlmalıÖnceki Haber

Bayraktar: Süt Fiyatı 1 Lira 56 Kuruş Ol...

Büyükbaş Hayvan Besiciliğinde Doğru Besleme AnlatıldıSonraki Haber

Büyükbaş Hayvan Besiciliğinde Doğru Besl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar