Şekerbank

Şap Aşılama Kampanyası Düzenleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şap Aşılama Kampanyası Düzenleniyor
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan "Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon  Projesi" kapsamın da;  Ülke Genelinde   4 Ocak – 4 Mart 2016 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak "Şap Aşılama Kampanyası" düzenlenecektir. 

Ülkemizde son aylarda bazı illerde yeni bir tip olan Şap A-Nepal virüsünün görülmesi nedeniyle, Şap Enstitüsü hızla bu tipe karşı yeni aşı geliştirerek, illere dağıtımını gerçekleştirmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu nedenle her yıl normalde Mart ayında başlayan ilkbahar aşılama kampanyasını  2016 Ocak ayına çekmiştir. Bu yeni tip şap hastalığına henüz rastlanılmamış olmakla birlikte; hastalığın görüldüğü illere sınırı olan risk altındaki yerlerde muhtemel kontrolsüz hayvan hareketleriyle bulaşmayı önlemek için öncelikle tampon bölge  saha aşılaması çalışmaları Aralık ayında başlatılmış ve halen devam edilmektedir. Ayrıca hayvan satış yerlerinde Belediyelerle birlikte kontrol ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır.

Çiftçilerimizi hastalıktan korunma tedbirleri konusunda eğitmek ve bilinçlendirmek için 5 bin adet afiş ve broşür bastırılarak dağıtımına başlanmıştır. Halk arasında 'Dabak' olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde 0-45, süt veriminde -35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Aşılama bilgileri TÜRKVET (Veteriner Bilgi Sistemi) elektronik veri tabanına kaydedilmekte ve güncelleme işlemleri de yapılmaktadır.

Üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin  İl Müdürlükleri Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Küçükbaş Hayvan Yemliği DağıtıldıÖnceki Haber

Küçükbaş Hayvan Yemliği Dağıtıldı

Çiftçilere, 12 yılda ‘77.7 milyar liralık’ destek paketi çıktıSonraki Haber

Çiftçilere, 12 yılda ‘77.7 milyar liralı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar